Atatürk Kültür Merkezi (AKM) etkinlik alanında düzenlenen Kahramanmaraş Tanıtım Günleri'nde Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ile çeşitli kurum ve kuruluşların stantları yer alıyor. Kahramanmaraş’ın kültürü, turizmi, ekonomisi, gelenek ve göreneklerinin her yönüyle tanıtılacağı tanıtım günlerinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, açtığı stantta ildeki değişim ve dönüşümü yansıtacağı gibi devam eden projeleri de ziyaretçilere tanıtıyor.

ANADOLU’DA YAŞAYANLAR DOĞDUKLARI YERE AYRI BİR BAĞLILIK DUYARLAR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal burada yaptığı konuşmasında: “Tanıtım günlerinin özellikle Kahramanmaraş dışında yaşayan Kahramanmaraşlılar için ayrı bir anlamı, ayrı bir önemi var. Özellikle Ankara’da yaşayan Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz böyle bir günde memleketinin ayaklarına gelmesinden, kültürüyle, tarihiyle, yöresel değerleriyle burada bulunmasından büyük bir mutluluk duyuyorlar ve adeta üç gün boyunca bayram ediyorlar. Geçtiğimiz iki tanıtım gününde bunu gördük. Anadolu’nun bir özelliği vardır, Anadolu’da yaşayanlar doğdukları yere ayrı bir bağlılık duyarlar. Ama bu duygu Kahramanmaraş’ta daha da yoğun hissedilir. Kahramanmaraşlının kendi mahallesine, ilçesine şehrine duyduğu sevgi daha da bir başkadır. Kendi mahallesiyle ilgili hayaller kurar ve nereye giderse gitsin Maraş dışında her yer ona gurbettir. Bizim sılamız Kahramanmaraş, gurbetimiz Kahramanmaraş dışındaki her yer. Böyle olunca sıla, gurbete geliyor tanıtım günleriyle. Gurbetteki Kahramanmaraşlı kardeşlerimiz bir başka seviniyorlar” ifadelerini kullandı

İSTANBUL AYAĞINI DA YAPMAK GEREKİYOR

Tanıtım günlerinin sadece Ankara ile sınırlı kalmaması gerektiğini İstanbul ayağının da yapılması gerektiğine değinen Ünal şöyle konuştu: “Özellikle şiirin, duygunun, anlamın başkenti olan Kahramanmaraş’ın bunu daha da güzelleştirmesi gerektiğine inanıyorum. İnşallah, dördüncüsünü daha görkemli bir şekilde yapmak ümidiyle, hatta bunun İstanbul ayağını da yapmak gerekiyor. Çünkü İstanbul’daki Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz de bunu çok istiyorlar. İnşallah önümüzdeki sene bir Ankara’da, bir İstanbul’da iki tanıtım günü yapalım daha çok Kahramanmaraş’ı anlatan, daha çok Kahramanmaraş’ın karakterini, kültürünü, yansıtan çalışmalar yapalım. Allah ağzımızın tadını kaçırmasın, Allah bizi ceddimize, atamıza layık evlatlar kılsın. Rabbim kültürümüzü, geleneğimizi, ruhumuzu muhafaza ederek ve ona sadakat göstererek evlatlarımıza temaruz ettirmeyi bizlere nasip eylesin”

ANKARA’DA YAŞAYAN HEMŞERİLERİMİZ BÜYÜK BİR İLGİ GÖSTERİYOR

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç yapılan etkinliğin büyük önemi olduğuna vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Her sene olduğu gibi bu sene de büyük bir coşkuyla başladı tanıtım günlerimiz. Hatta artarak devam ediyor coşku. Ankara’da yaşayan hemşerilerimiz büyük bir ilgi gösteriyor. Bizler de Kahramanmaraş’ın siyasetçileri, yöneticileri buradayız. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Şehirlerin gelişiminde tanıtım gerçekten çok önemli. Maalesef tanıtım noktasında eksikliklerimizin olduğunu hepimiz biliyoruz. O anlamda bu çalışmalar çok yerinde ve çok faydalı. İnşallah ileriki yıllarda daha görkemli daha büyük daha çok Kahramanmaraş’a yakışan tanıtımları yaparız. Ankara’da yaşayan tüm hemşerilerimizi buraya davet ediyorum, gelsinler görsünler. Kahramanmaraşlı geldiği yeri hiçbir zaman unutmuyor, Ankara’da da başka bir yerde de yaşasa kültürünü unutmuyor. Her fırsatta da bir araya geliyor. Bugün ki ilginin yoğun olmasının en önemli sebebi budur”

KAHRAMANMARAŞ DEMEK, ANADOLU’NUN KALBİ DEMEKTİR

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’da şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş, Anadolu’nun en zor zamanlarında Anadolu ruhunu taşımada örneklik teşkil etmiş bir şehirdir. Böyle bir şehirde yaşamaktan, böyle bir şehre hizmet etmekten hepimiz gurur duyuyoruz. Medeniyetimizin en güzel umdelerini, kurumlarını, ritüellerini taşıyan bu şehri bütün Türkiye ile paylaşmak elbette çok kıymetlidir. Bu organizasyon şehrimizin güzelliklerini, şehrimizin insanlarını, edebiyatını, tarihten gelen kahramanlığını, çalışkanlığını, alın terini herkesle paylaşacağımız önemli bir etkinlik. Bu vesileyle böyle bir organizasyonda şehrimizin güzelliklerini siz güzel insanlarla paylaşma fırsatı bulduğumuz için emeği geçer tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum”

KAHRAMANMARAŞ 16 BİN YILLIK TARİH BOYUNCA BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ, YURDUMUZUN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİDİR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’ta Kahramanmaraş’ın önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi: “İstiklalin başkenti, Akdeniz’in incisi, şairler şehri Kahramanmaraş’a gönül veren değerli hemşerilerimizin el ele vererek büyük bir özveriyle hazırladığı kültürel ve sanatsal değerlerimizin en güzel şekilde sergileneceği Kahramanmaraş Tanıtım Günleri’ne katılan herkese teşekkür ediyorum.

KAHRAMANMARAŞ, HERHANGİ BİR YER, ŞEHİRLERDEN BİR ŞEHİR DEĞİLDİR

Kahramanmaraş, Anadolu ve Mezapotamya Uygarlıkları’nın birbiriyle karşılaştıkları İpek ve Baharat Yolu üzerinde kurulmuş 16 bin yıllık tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, yurdumuzun önemli şehirlerinden biridir. Kahramanmaraş, Asur, Roma, Hitit, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Dulkadiroğlu gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, en önemlisi de İslam medeniyetine beşiklik etmiş dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biridir. İslamiyet’le Halid Bin Velid önderliğinde 638 yılında tanışan bu topraklar, İslam medeniyetleri üzerinden kendini inşa ederek günümüze ulaşmıştır. Kahramanmaraş, aynı zamanda Türkiye’mizin kuruluşunda ev sahipliği yapmıştır. 1. Meclis, kurtuluş mücadelesindeki yiğitliğinden dolayı İstiklal madalyasını bütün şehir halkına vermiştir. Türkiye’nin istiklal madalyalı ilk şehri olan, isminin başına kahraman unvanı alan dünyadaki tek ildir Kahramanmaraş.

HEDEFİMİZ BÜYÜK

Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz kahramanlık gibi büyük bir unvana sahip olan kentimize unvanına yakışır hizmetler yapmak, Kahramanmaraş’ın imar, alt yapı sorunlarını çözmüş, tarihi ve kültürel mirasını büyük ölçüde ayağa kaldırarak, dünya standartlarını yakalamış müreffeh bir kent haline getirmektir. Ekonomi, eğitim, sağlık, tarım, hayvancılık, sanayi, kentsel dönüşüm, ulaşım ve sporda şehrimizi layık olduğu yere taşımak için var gücümüzle gece-gündüz çalışmaktayız. Göreve geldiğimizden bu yana yaptığımız birçok yatırım ile edeler diyarını her alanda kalkınmış, her alanda Türkiye’de gıpta ile seyredilen bir il haline getirmeye çalışıyoruz. Bu önemli organizasyonun şehrimizin kimliğini ortaya çıkarmakla birlikte tanıtımla geleceğe taşınacağını düşünüyoruz”

DONDURMA, YÖRESEL ÜRÜNLER VE MEYAN ŞERBETİ İKRAMI

Konuşmaların ardından Tanıtım Günleri'nde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi standında şehrin yöresel ve kültürel değerleri anlatılarak çeşitli ikramlar da takdim edildi. Kahramanmaraşlı siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler, sporcular, iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının yer alacağı etkinlik kapsamında sanatçılar 4 gün boyunca sahne alacak. Program dahilinde çeşitli stantlarda ziyaretçilere ikramlar yapılacak. Meşhur Kahramanmaraş dondurması, başta salça, biber, tarhana vb. olmak üzere şehrin çeşitli ürünleri ile meyan şerbeti de ziyaretçilere edilecek ikramlar arasında. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek Ankara Kahramanmaraş Tanıtım Günleri 30 Eylül Pazar günü sona erecek. 3. Kahramanmaraş Tanıtım Günleri'nin açılışına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile çok sayıda Kahramanmaraş ve Ankaralı vatandaşlar katıldı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz