15 Temmuz 2016’da FETÖ’cü darbe girişimini engelleyen milli birlik ve beraberlik ruhunun ilelebet yaşatılması amacıyla 15 Temmuz günü ve haftasının, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası olarak kutlanılması kararlaştırılmıştı. Demokrasi nöbetlerinde milli iradeye sahip çıktığını yoğun bir şekilde gösteren Kahramanmaraş halkı, hain darbenin üçüncü yılında da şehitlerini bir an olsun unutmadı. Kahramanmaraş’taki etkinlikler 12 Temmuz’da Kahramanmaraş Valiliği ve İl Müftülüğü tarafından Cuma namazı öncesinde Ulu Cami’de Hatm-i Şerif duasıyla başlamıştı. 14 Temmuz’daki etkinlikler kapsamında ise ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinasyonunda kentte bulunan şehit aileleri ziyaret edildi. 

EDELERDEN MEVLİD-İ ŞERİF’E YOĞUN İLGİ!

Hain darbe girişiminin olduğu gün olan 15 Temmuz’daki etkinlikler ilk olarak Şeyhadil Mezarlığı’nda bulunan şehitliğin ziyaret edilmesiyle başladı. Ziyaretlere, Kahramanmaraş Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, siyasi partiler, STK’lar ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Şehitlik ziyaretinin ardından ise yine Ulu Camii’nde öğle namazına müteakip mevlid-i şerif ve hatm-i şerif duası yapıldı. Ulu Camii’deki mevlid-i şerif ve hatm-i şerif duasına Kahramanmaraş halkı yoğun ilgi gösterirken, eller semaya şehitleri anlamak için kalktı. Gün içerisinde anma törenlerinin yapıldığı Demokrasi Meydanı’nda, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından etli pilav ve ayran, Onikişubat Belediye Başkanlığı ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanlığı tarafından ise bayrak, su ve meyve suyu ikram edildi. Programlara katılan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı vatandaşlara pilav ve ayran dağıttı. Yine, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından dondurma, Ticaret Borsası Başkanlığı tarafından çörek ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanlığı tarafından da çerez ikramı yapıldı.

BÜYÜK MİLLİ BİRLİK YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

15 Temmuz etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Milli Birlik Yürüyüşü kapsamında Müftülük Meydanı’ndan başlayarak Demokrasi Meydanı’na kadar yüründü. Milli Birlik Yürüyüşü’ne 65. Dönem Başbakan Yardımcısı ve eski AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, Garnizon Komutanı Albay Adnan Köşker, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatları, STK temsilcileri ve diğer kent protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Milli Birlik Yürüyüşü sonrası, 3 yıl önce olduğu gibi Kahramanmaraş halkı tek yürek olarak Demokrasi Nöbeti tutmak üzere Demokrasi Meydanı’nda yerlerini aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kahramanmaraş Müftüsü Celal Sürgeç tarafından dua edildi. Dua sonrasında ise Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Protokol konuşmalarının ardından ise Mehter Konseri, Grup Visal Konseri, Şiir Dinletisi (Şairler) Sinevizyon Gösterisi ile Kaside ve İlahi Dinletisi yapıldı.

CAMİLERDEN YİNE SELÂLAR YÜKSELECEK

15 Temmuz gecesi yine tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da camilerden salalar okunacak. Sahne gösterilerinin ardından saatler 00:13’ü gösterdiğinde iki yıl önce olduğu gibi darbenin başarısız olduğunun göstergesi olan salalar, tüm kentte bulunan camilerden yükselecek. Etkinliklerde meydanlar yine 15 Temmuz’da ve sonrasındaki Demokrasi Nöbetleri’nde olduğu gibi dolarken, bedenlerini siper ederek darbenin başarısızlığa uğramasına vesile olan kahraman şehitlerimiz anıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz