2010 yılında Konya’da kurulan Kahramanmaraş Kültür ve Dayanışma Derneğinin, Konya’da ki Kahramanmaraşlılar ile her daim toplanmaya devam ediyor. Dernek Başkanı Cem Karakız ve yönetim kurulunun organize ettiği 12 Şubat’ı anma gecesi için Konya’ya giden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Konya’da ki Kahramanmaraşlılar ile bir araya geldi.

Burada bir konuşma yapan Erkoç, hiçbir yardım almadan 22 gün 22 gece süren savaş ecdadımızın bir kahramanlık öyküsü olduğunu belirtti.

SİZLERE SELAM GETİRDİK

“Gerçekten bizim için çok mutlu bir an sizlere kahraman şehrin selamlarını getirdik” diyen Erkoç konuşmasında şunlara yer verdi: “Onikişubat’ı, kahraman şehrimizin onur gününü, medeniyetimizin kurucu başkentlerinden, manevi dünyamızın önemli merkezlerinden güzel Konya’mızda sizlerle beraber olmaktan büyük memnuniyet duymaktayız. Sizlere minnettarız. Başta dernek başkanlarımız olmak üzer Kahramanmaraş’ımızın gurur gününü, Kahramanmaraş ruhunu buralarda en iyi şekilde yaşattığınız için sizlere minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

12 ŞUBAT DESTANDIR

12 Şubat bir destandır. 12 Şubat 1920’de daha 23 Nisan 1920 olmadan yani TBMM toplanıp, orada istiklal mücadelesi kararını almadan Kahraman ecdadımız, işgalci, dünyanın en güçlü ordularında bir tanesini tüm imkansızlıklara rağmen iman dolu göğsüyle bozguna uğratarak, Osmanlı’nın son destanını, Cumhuriyetimizin de ilk destanını yazmıştır. 12 Şubat 1920 bugünkü Türkiye’mizin, Bugünkü Cumhuriyetimizin, ülkemizin kuruluş yolunda önemli bir dönüm noktasıdır. O zamanki beraberlik, büyük bir motivasyon oluşturmuştur. Fransız ordusunun bozguna uğratılması ve hiçbir yardım almadan bozguna uğratılması büyük ses getirmiştir. Kahramanmaraş destanı yazılmıştır. Tabi bunu temelinde güçlü bir iman var, güçlü bir inanç var Avukat Mehmet Ali Kısakürek Bey, Fransızların bayrağımızı indirdiği gün tüm şehir halkıyla beraber sanki o gün ölmek isterler. Buna tahammül edemezler, çünkü o kalenin bir ucunda bin yıldan daha fazla zamandan bu yana kesintisiz ay yıldızlı al bayrağımız dalgalanmakta. İşte o gün, işgalin ne olduğu şehir halkı tarafından daha çok hissedilir.

MEHMET ALİ KISAKÜREK’İN ÂLEME, İSLAM’A YAZMIŞ OLDUĞU BEYANNAME, DÜNYA ÇAPINDA SES GETİRDİ

Ay yıldızlı al bayrağın, bizim değil, o dönemde dünyanın dört bir yanında ki aynı maneviyatı paylaştığımız aynı medeniyetin mirasçısı olduğunuz, aynı dili konuştuğumuz milyarların bayrağı olduğunu bir kez daha haykırır, bir kez daha yankı oluşturulur. Rıdvan Hoca’nın “Bayrak olmayan yerde hürriyet olmaz, hürriyet olmayan yerde Cuma namazı sahih olmaz. Kıldıramam arkadaş” diye o hutbede bunu söylediğinde, o imanla ve inançla Kahramanmaraş halkı ayağa kalkar. Tabi, işgalciler buna şaşırır ve kaleye çıkarak ay yıldızlı al bayrağımızı göndere çekerek, onun gölgesinde rahat bir nefes alarak Cuma namazına eda ederler. Tabi bu da şunu göstermektedir; bu da ay yıldızlı al bayrağımızın o zamanda, bugünde tevhidin bayrağı olduğunu, aslında yüz milyonlarca insanın bayrağı olduğu bu en büyük delilidir. Rıdvan Hocalar, Sütçü İmamlar, Aslanbeyler, tarihi duruşuyla dünyaya bir ders verir. Emperyalist, işgalci güçlere karşı en büyük duruştur bu. Hamd olsun onların o günkü bu duruşu sayesinde bizler özgürce, al yıldızlı al bayrağımızın sayesinde yaşamaya devam etmekteyiz. Kahramanmaraş ruhu istiklal de nasıl canı pahasına öndeyse, istikbal mücadelesinde ülkemizin geleceğinde de en öndedir. Her zaman bu ülkenin geleceği ile ilgili bir dönüm noktası olduğunda Kahramanmaraşlı kendi menfaatini düşünmeden ülkenin geleceği ile ilgili en önemli kararlara imza atar. Bunu defalarca gösterdi. Bugün, Türkiye’mizi yöneten, Cumhurbaşkanlığımız yönetiminde ki kadrolarda da Kahramanmaraş ruhunun çok önemli etkisi vardır.

FİKİR İNSANI ÇOK

Başta üstat Necip Fazıl Kısakürek olmak üzere, Erdem Beyazıtlar, Abdürrahim Karakoçlar, Rasim Özdenörenler, Cahit Zarifoğlular gibi birçok edebiyat ve fikir insanı bugünkü Türkiye’yi yöneten insanlarla olan temasları ve eserleriyle bugünkü bu ruhun oluşmasına katkıda bulunmuşlardır. Allah’a hamdolsun. Kahramanmaraş’ımız nasıl 12 Şubat 1920’de dim dik ayaktaysa, 15 Temmuz gecesi de on binlerce insan, Cumhurbaşkanlığımızın liderinde ayağa kalktı ve o işgalci zihniyete de izin vermedi. O gece Kahramanmaraş yediden yetmişe 12 Şubat 1920’deki gibi ayaktaydı. Bu ruh çok önemli. Bizde Onikişubat ruhunu gelecek nesillere aktarmak için, Onikişubat etkinliklerini daha da yaygınlaştırmak için bunları da yapmaktayız. Ayrıca, Onikişubat ile ilgili, Kahramanlık destanımızla ilgili Kahramanmaraş’ta Panorama Müzesi yaptık. Olayları anlatan, bir müze yapmış olduk.

KAHRAMANMARAŞ’A HİZMET ETMENİN ŞEREFİNİ DUYMAKTAYIZ Kahramanmaraş Belediye Başkanı olmak, Kahramanmaraş’ın emanetini omuzlarımızda olması bizim için büyük bir şeref. Çünkü burası, Sütçü İmamların, Rıdvan Hocaların, Arslanbeylerin şehri. Buralar Malik Bin Ejder’in şehri. Burası Kahramanmaraş, burası bizim medeniyetimiz için çok önemli. Kahramanmaraş ve Konya, ruh ikizi olan şehirler. Ruh kökü aynı medeniyete, aynı değerlere, aynı öğretilere dayanan şehirlerdir. Bugünkü medeniyetimizin inşasında buralar ev sahipliği yapmıştır. Buralar, kültürü ile medeniyeti ile geleceğe yön veren şehirler. Konya’mızda 15 yıldan bu yana çok önemli çalışmalar var. Her geldiğimizde Konya’mızda yenilik görüyoruz, gurur duyuyoruz. Bizde tabi Kahramanmaraş’ımızı en güzel getirme gayreti içindeyiz”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Kahramanmaraş’ın gösterdiği kahramanlığın insanlık tarihinin sonuna kadar konuşulacağını belirtti.

Konuşmanın ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek satırla dondurma kestiler.

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz