Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Motorlu Taşıt Sürücü Adayı Sınavı’nın (MTSS) elektronik ortamda yapılmasına ilişkin projesi kapsamında olan ve hem zamandan hem de nakitten tasarruf etmek amacıyla hayata geçirilen E-sınav uygulamasında yetkililer şu sıralar ‘Joker’ tehlikesi ile karşı karşıya. 5 bin ila 10 bin TL para karşılığında sınava başkasının yerine giren ve izini belli etmemek için kimlikteki fotoğrafı dahi değiştiren ‘Joker’ler, son dönemde bir hayli artış gösteriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, kentte şu anda bu olaydan ötürü 17 kişi tespit ettiklerini ifade ederek, bu tür girişimlerde bulunan veya bulunmayı düşünen kimselerin bu yanlış yoldan dönmeleri gerektiğini söyledi. ‘Joker’ diye tabir edilen kişilerin 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası aldığını vurgulayan Akkurt, “Kişilerin bu tür işlere vesile olmamalarını, bu tür işlere yönelmemelerini, hakkaniyet ölçeği içerisinde sınavlarını yapıp, bu sınavlar üzerinde devam etmelerini öneriyoruz. Biz hiç kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Ama hiç kimsenin de yanlış yollara sapmasını arzu etmiyoruz” dedi. Ayrıca Akkurt, olayla ilgili soruşturması devam eden 17 kişiden 9’unun suçunun kesinleştiğinin bilgisini vererek, diğer 8 kişinin ise şüphe ile incelenmesine devam edildiğini kaydetti.

E-SINAV UYGULAMASINA BAŞLAYAN İLK 6 İLDEN BİRİYİZ”
Kahramanmaraş’ın E-sınav uygulamasına başlayan ilk 6 pilot ilden biri olduğunu söyleyen Akkurt, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kahramanmaraş ilinde 2016 yılının Kasım ayında E-sınav uygulamasına başladık. Türkiye’de bu sınava başlaya ilk 6 ilden biriyiz ve sadece kente hizmet veren bir süreç olmanın dışında bütün Türkiye’ye hizmet üreten, bütün Türkiye’ye bu hizmeti sunan illerden birisi olduk. Dolayısıyla yoğun bir katılım talebi oluştu. Daha sonraki aylarda da çevremizdeki iller Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu bu uygulama doğrultusunda yavaş yavaş e-sınav uygulamalarına geçmeye başladı. Ama öncesinde bizim e-sınav uygulamasıyla ilgili olarak yapmış olduğumuz bu çalışmalar bölgeye hem ciddi bir katkı ve hizmet üretti hem de iç turizme de bu anlamda katkı sunmuş oldu. Şu ana kadar yaklaşık 4 bin civarında vatandaşımız e-sınav uygulamasından geçti. İlk günlerde son derece başarıyla yürüyen, başarı oranı çok yüksek, daha bilinçli gelen arkadaşlardan sonra sınava katılım kalitesinde düşüşler meydana geldi. Bunun sonucu olarak ta araya sıkıntılı tipler girdi.”

BU KONUDA ÇOK DİKKATLİYİZ”
Sınavlarda çok dikkatli olduklarına ve konuyla ilgili gerekli tüm eğitimleri aldıklarına vurgu yapan Akkurt, hiç kimsenin de mağdur olmasını istemediklerinin altını çizdi. Akkurt, “E-sınavda bizim ‘Joker’ diye tabir ettiğimiz kişilerin kullanılma süreçleri başladı. Şu ana kadar emniyet müdürlüğümüzün de takip ettiği kişilerde değerlendirildiğinde 17 civarında ‘Joker’ diye tabir ettiğimiz kişiler yakalandı. Bunlar adli işlemleri yapılmak üzere adli mercilere sevk edildi. Bunların çok genç, hayata farklı şekillerde bakan insanlar olduğunu düşündüğümüzde de bu tür işlere girerek, hem kendilerini hem de geleceklerini sıkıntıya sokmamaları adına bu çabayı kamuoyuna duyurmak istedik. Bunlar hakkında 2 ila 5 yıl arasında ceza veriliyor. Bu cezalarında diğer yapmış oldukları farklı yöntemleri de kullanılırlarsa bu cezalar daha yukarılara doğru çıkabiliyor. Biz bu konuda gerçekten çok dikkatliyiz. Arkadaşlarımız konuyla ilgili gerekli eğitimleri aldılar. Bu tür işlere vesile olmamalarını, bu tür işlere yönelmemelerini, hakkaniyet ölçeği içerisinde sınavlarını yapıp, bu sınavlar üzerinde devam etmelerini öneriyoruz. Biz hiç kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Ama hiç kimsenin de yanlış yollara sapmasını arzu etmiyoruz” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ YÜKSEK KAMERA SİSTEMİYLE TAKİP EDİYORUZ”
Sınav merkezinde adayları çözünürlüğü yüksek kamera sistemi ile takip ettiklerini söyleyen Akkurt, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bu 17 kişi başkasının yerine sınava giren kişiler. Bunların ne karşılığında yaptığı, ne kadar ücret aldıkları, hangi işlemleri yaptıkları adli boyuttan sonra ortaya çıkacak. Bu 17 kişinin 9 kişisi sabit ama diğerlerinin de şüphe ile incelendiğini biliyoruz. Biz binanın girişinden itibaren sınav alanında sürekli kayıt yapan çözünürlüğü çok yüksek kameralarla ve bakanlık tarafından da izlenen, bakanlık tarafından da aynı anda kaydedilen kamera sistemiyle izliyoruz. Kimin nerede oturacağı, ne yapacağı her şey önceden belirlenmiş bir uygulama. Dolayısıyla kimin yerine girdikleri, kimin girdiğini tespit etme fırsatına sahip olacak kadar çözünürlüğü yüksek sistemle takip ediyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz