Pandemi nedeniyle birçok sektör olumsuz yönde etkilenirken, avukatlar da dünya gündeminden düşmeyen salgından nasibini aldı. Yaşantımızı büyük ölçüde etkileyen koronavirüsün avukatlık mesleğine etkisini anlatan Avukat Hacı Ali Akbaba, özellikle işe yeni başlayan avukatların diğer avukatlara nazaran daha fazla sekteye uğradığını söyledi. Adliyelerin kapatıldığı işlemlerin durduğu 3 aylık süreçte gelir elde edemediklerinin altını çizen Akbaba, bu durumdan müvekkillerinin de etkilendiğini vurguladı. Avukat Akbaba ayrıca, avukatların hukuk mahkemelerinde taraf oldukları duruşmalara video konferansla katılmasını sağlayan e-Duruşma sistemi hakkında da değerlendirmede bulundu.

“PANDEMİDEN KURTULUP NORMAL HAYATA BİZDE GEÇMEYİ ARZU EDİYORUZ”

Avukat Hacı Ali Akbaba konuyla ilgili şunları söyledi: “Aslında pek fazla gündeme gelmese de Türkiye açısından, hukuk camiası açısından pandemi döneminde avukatlar olarak bizde bir takım zorluklar çektik. Nitekim 3 ay boyunca adliyeler kapatıldı, işlemler durdu. Bu süreçte herhangi bir gelir elde edemedik, ödemelerimiz aynı şekilde devam etti, işlemlerimiz gecikti. Bundan dolayı haliyle müvekkillerimiz de etkilendi. Bu süre zarfında gerek barolar birliği, gerek Adalet Bakanlığı kamu bankaları tarafından avukatlara bir takım destekler verilmeye çalışıldı ama diğer sektörlerde olduğu gibi bize de bunlar çok yeterli değildi. Tekrardan adliyelerin 15 Haziran’da açılmasından sonra işlemler devam etmeye başladı ama hala pandeminin etkileri sürmektedir. Şöyleki kronik rahatsızlığı olan personellerin hakim ve savcıların hala görevlerini yapamamaktalar. Bu sebeple bazı işlemler duruyor, bazıları aksıyor. Hiçbir şey olmasa dahi gecikmeler yaşanıyor. Bu sebeplerden dolayı bazı mağduriyetlerimiz halen devam etmekte. Bu işin ekonomik kısmı adliyelerde çok fazla kişinin duruşmalara gelmesi buda sağlık açısından Avukatları riske atmakta. İnsanlar adliyelere gelmeseler daha avukatlarının yanına gidip dosyaları hakkında bilgi almak, görüşmek veya yeni dava açacaklarsa avukatlarla temas halinde olmak istiyorlar. Brolarımıza geliyorlar temas halinde oluyoruz. Maalesef bazı meslektaşlarımız Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetti, birçok meslektaşımız koronavirüse yakalandı, tedavi gördüler. Sağlık problemleri de ekonomik problemleri de hala pandemi sebebiyle bizlerde yaşamaktayız. Bir an önce bu pandemiden kurtulup normal hayata bizde geçmeyi arzu ediyoruz.

“BİRÇOK TEDBİR ALINDI”

Adliyelerde zaten Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından birçok tedbir alındı. Duruşmalara izleyici alınmıyor. Duruşma salonlarına vekiller haricinde asiller haricinde alınmayor, birçok yerde sosyal mesafeye uyuluyor. Adliyelerde bu açıdan büyük önlemler alınmış durumda. Biz de Avukatlar olarak koronavirüse karşı tedbirlerimizi alıyoruz.  Bu süre zarfında bir çok avukat mağdur oldu. Uzun yıllar tercümesi olan avukatlar da mağduriyet yaşadı. Bu süre zarfında yeni ofis açan meslektaşlarımız vardı. İş anlamında onlar bizden biraz daha fazla sekteye uğradılar. Onlarında bu süre zarfında bir veya birkaç kişiyle en azından gider ortağı olarak çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Herkes bu salgından bir şekilde etkilendi bizim mesleğimiz çok fazla göz önüne alınmadı ama avukatlık mesleği olarak gerçekten bizde büyük sıkıntılar yaşadık, yaşıyoruz da. Bir an önce bu durumdan kurtulmayı temenni ediyoruz.

 “KAHRAMANMARAŞ’INDA İÇİNDE OLDUĞU BİRÇOK İLDE FAALİYETE GEÇTİ”

E duruşma sistemi Adalet Bakanlığı tarafından ilk önce Ankara’da pilot olarak uygulanmaya başlandı. Şu anda Kahramanmaraş’ında içinde olduğu birçok ilde faaliyete geçti. e-Duruşma hem işleri bir nebze olsun hızlandırmak hem adliyedeki kalabalığı ortadan kaldırmak, bir de bazı duruşmalara yetişmenin problem olmaması sağlamak açısından güzel bir sistem.

e-Duruşma’nın oturdukça daha iyi olacağını düşünüyoruz.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz