İlçesine kazandırdığı birbirinden önemli yatırımlarla hem Onikişubat’ın çehresini değiştiren hem de ilçe halkının büyük beğenisini kazanan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, tek tek hayata geçirdiği çalışmalarla imkansız olarak görülen birçok yatırımı hizmete açarken, bir kısmının da startını veriyor. Kaynakların amacına uygun, etkin ve verimli kullanımı çerçevesinde, çevreye duyarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir kentleşme düşüncesiyle çalışan Başkan Mahçiçek, doğal, tarihi ve kültürel mirasa da sahip çıkarak gelecek nesillere aktarıyor. Tüm bu projelerin yanı sıra Türkiye’nin önemli Büyükşehir Belediyelerinin dahi alamadığı EXPO Fuarı’nı 2023 yılında Onikişubat’a taşıyan Başkan Mahçiçek, hem Onikişubat’ı hem de Kahramanmaraş’ı dünyaya tanıtacak. EXPO 2023 Rekreasyon Alanı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, inşa edilen yapılar uzun süre kentin geleceğine damga vuracak.

KAHRAMANMARAŞ’IN BİLİNİRLİLİĞİ ARTACAK!

Ekonomi, politika, tarih, kültür ve sanat alanlarında kente değer katan EXPO’lar bulundukları şehirlerin bilinirlik seviyesini artırırken aynı zamanda kentlerin altyapı ve üstyapı eksikliklerinin de giderilmesinde aktif rol oynayabiliyor. Uluslararası düzeyde etkin bir rol üstlenen EXPO 2023 Onikişubat, şehrin bilinirlik seviyesini önemli düzeyde arttıracak. Medya aracılığı ile Kahramanmaraş’ı marka haline getirecek EXPO 2023, dünya basınının takibi altında olacak.  EXPO 2023 Onikişubat ile ulaşım, konaklama, yeme ve içme gibi hizmet alanları da değer kazanarak, kentsel gelişim alanında Kahramanmaraş’ta fark yaratılmasına vesile olacak. Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık ana temasıyla çevre bilincini aşılayan EXPO 2023 Onikişubat, küresel çapta giderek yayılan kentleşme olgusu, doğal kaynakların artan tüketimi ve insan odaklı üretimler baz alınarak, yeşil ve sağlıklı bir yaşam bilincini artıracak ve insanları daha iyi bir yaşam sürmeye teşvik edecek.

ARASTA, KENTİN DEĞERLERİNİ DÜNYAYA TANITACAK!

EXPO 2023 Fuarı’nın Rekreasyon Alanı’nda inşa edilen Arasta Kültür Merkezi, 2 bin 733 metrekare alanıyla, yemeni, bakır, sim sırma, oymacılık ve yöresel sanatlar gibi Kahramanmaraş’ın değerlerini dünyaya tanıtacak. Arasta Kültür Merkezi, Kültürel varlıkları korumak ve her nesilde yaşatmak için hayata geçirilen Arasta Kültür Merkezi devasa alanında vatandaşlara hizmet verecek. Eski Türk-İslam çarşılarında yer alan ürünlerin satıldığı dükkân anlamına gelen Arasta; Kahramanmaraş’a özgü ürünlerin tanıtımının yapılacağı teşhir alanı olarak planlanıyor. Arasta Kültür Merkezi’nde başta yemeni, bakır, oymacılık, sim sırma gibi sanat dalları olmak üzere 23 adet iş yeri bulunacak. 2 bölümden oluşacak Arasta Kültür Merkezinin bir bölümünde sanatsal çalışmaların gerçekleşeceği atölyeler, bir bölümünde ise el sanatı ürünlerinin tanıtımının ve satışının gerçekleşeceği alanlar bulunacak. Ayrıca Kahramanmaraş yöresine ait lezzetlerinde tanıtımının gerçekleşeceği Arasta Kültür Merkezi vatandaş tarafından yoğun ilgi görecek.

KÜLTÜREL DEĞERLER ÖN PLANA ÇIKACAK!

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek Rekreasyon Alan içerisinde yer alacak Arasta Kültür Merkezi’nin de turizm ve ekonomiye can katacağını belirterek, “Kahramanmaraş kültürel değerleri ve el sanatı alanlarında oldukça zengin bir yapıya sahip. Ustalarımızın, sanatkârlarımızın el emeği göz nuru eserlerini Arasta Kültür Merkezimizde sergileyeceğiz. Aynı zamanda ziyaretçilerimizin rahatlıkla gezebileceği bu alanda ustalarımız mesleklerini de icra edebilecek. Unutulmaya yüz tutmuş böyle kıymetli mesleklerin hayatta kalmasını sağlamak ve insanlara tanıtmak bizlerin boynunun borcudur. Özellikle turistlerin yoğun ilgi göstereceği bu alanları ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Ve bu vesile ile de turizme ve esnafımızın ekonomisine artı değer kazandıracağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“EXPO 2023’E 2 MİLYON ZİYARETÇİ GELECEK”

EXPO 2023 projesi kapsamında Kahramanmaraş’a 2 milyonu aşkın ziyaretçinin geleceğine dikkat çeken Başkan Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “EXPO’lar; ülkelerin ve şehirlerin kalkınmasını, gelişmesini sağlayan, şehrin bilinirliğini hem ulusal hem de uluslararası düzeyde arttıran, halka eğitim, kültür, sanat ve eğlence deneyimi yasatan, iç ve dış̧ turizmi canlandıran, yeni iş imkânları ve fırsatlar oluşturan Dünya Kupası ve Olimpiyatlardan sonraki en önemli uluslararası etkinliklerdendir. Kahramanmaraş̧ il genelinden 1 milyon, bölge illerden 600 bin, ulusal çapta gelenlerden 250 bin ve ülke dışından gelenlerden 150 bin olmak üzere toplamda 2 milyon ziyaretçinin alana gelmesi beklenmektedir. Bu uluslararası organizasyonu şehrimize ve halkımıza kazandırmak için çok uzun ve meşakkatli bir yolculuğa çıktık. 18 Eylül 2018 tarihinde Padova, İtalya’da toplanan 70. (AIPH) Genel Kurulu’nda Onikişubat’ın 2023 Uluslararası Bahçecilik EXPO’su adaylığı aleyhte oy kullanılmamak kaydı ile oy birliği ile kabul edilmiştir. EXPO 2023 sadece bahçecilik alanında değil, aynı zamanda uluslararası işbirliği anlaşmaları ile diğer EXPO şehirleri ve katılımcı ülkeler ile yapılacak olan sektörel toplantılar ile ekonomik kalkınmayı da beraberinde getirecek ve komşu coğrafyaya uzanan olumlu sonuçlara sahip olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ülkemize ve şehrimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”

“BAŞKA HİÇBİR ÜLKEDE UĞUR BÖCEĞİ MÜZESİ YOK”

“Uğur Böceği Müzesi başka hiçbir ülkede yok” diyen Başkan Mahçiçek, “Kelebek Müzesi’nden Konya’da bir tane var ama bizde hem Kelebek Müzesi hem de Uğur Böceği Müzesi var. Uğur Böceği dünyada tek olacak. Sadece bunu görmek için yurt içinden 100 binlerce kişi gelecek. Ben Konya’yı gördüm, her sene yüz binlerce insan geliyor dediler. Kahramanmaraş’ın sıkıntısı neredeydi? Kahramanmaraş’a giriş olmuyor diyorduk, gelenler konaklama sıkıntısı çekiyor diyorduk ya da Gaziantep’te konaklıyor Kahramanmaraş’a öyle geliyor diyorduk. Bütün bunların tümünü aşacak, Kahramanmaraş’ı dünya kentine dönüştürecek bir proje EXPO 2023. Bunun daha ötesi yok” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA YENİ BİR GELİŞİM ALANI OLUŞACAK”

EXPO alanının bölgeye yeni bir gelişim alanı olacağına dikkat çeken Mahçiçek, “Ayrıca o bölge Kahramanmaraş’ta yeni bir gelişim alanı oluşacaktır. Biz EXPO’nun çevresinde sağlıksız ve kötü bir yapılaşmaya fırsat vermeden, düzgün anlamda bir imar planına kavuşturacağız. Oralarda bir gelişim sağlayacak. Ulaşımdan tutun konaklamaya kadar, gastronomiden tutun her şeyine kadar Kahramanmaraş’ı dünya gündemine taşıyacağız. EXPO’yu konuşmaya başladığımda yeniden heyecanlanıyorum, tüylerim diken diken oluyor. Bunu çabucak yapmamız gerekir diye kendi kendime motive oluyorum” şeklinde konuştu.

“İNŞALLAH CUMHURBAŞKANIMIZLA BERABER AÇACAĞIZ”

EXPO 2023’ü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte açmayı hedeflediklerini anlatan Mahçiçek, “Resmi açılış tamamen bittikten sonra olacak ama projeler bittikten sonra peyder pey açılacak. Örneğin agua park ve lunapark bitti, hizmete açıldı. Çarşı 3-5 ay sonra bitecek, hizmete alınacak. Aynı şekilde havuz 3-5 ay sonra bitecek ve hizmete alacağız. Kelebek Müzesi’nin inşaatına biraz ara vermiştik, inşaat yeniden başlayacak. Hobi evlerimiz zaten bitti. Ama son noktayı Allah ömür verirse Cumhurbaşkanımızla beraber açacağız İnşallah. İzmir’de geçen haftalarda yapılan fuarda bile en çok ilgiyi biz gördük. İzmir’deki fuarın onur konuğu Kahramanmaraş oldu. Çünkü çok ciddi bir ilgi gördük. Kahramanmaraş İnşallah muazzam bir projeyle buluşacak” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)
 

Editör: Mahmut Beyaz