Büyük bir kültürel miras üzerine kurulu olan Kahramanmaraş’ta, zamana direnen konaklar özellikle Büyükşehir Belediyesi ve Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilmeye devam ediyor. Göreve geldiği günden itibaren Dulkadiroğlu’nun tarihi dokusunu ve kültürünü yansıtan konaklarda restorasyon çalışması başlatan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, tarihi konakları kamulaştırıldıktan sonra aslına uygun bir şekilde restore ederek turizme kazandırılıyor. İlçesinin tarihini ve kültürünü gün yüzüne çıkarmak için kolları sıvayan Başkan Okay, Mutfak Müzesi ve Somut Olmayan Değerler Müzesi’nin ardından Üdürgücü Konağı’nı da canlandırdı. Üdürgücü Konağı’nın açılışı ise yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. İki farklı medeniyete ev sahipliği yapan konağın altında ise bir adet Roma mezarı bulunuyor.

TURİZM POTANSİYELİMİZİ ARTIRIYORUZ”

Üdürgücü Konağı’nın açılışında konuşan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, bölgede restore edilen değerlerle turizm potansiyelini artırdıklarını belirterek, “Üdürgücü Konağı açılışımızın İnşallah Kahramanmaraş’ımızın eski mahallelerinin bulunduğu bu bölgelere bir hayat vermesini, buranın değişim ve dönüşümüne katkı sunmasını temenni ediyorum. Göreve geldiğimizde özellikle bu eski mahallelerindeki çalışmalarla ilgili yoğun bir etüt yaptık ve neticesinde buralarda çok büyük cevherlerin yattığının farkına vardık. Buralarda çalışmak çok zordu ama bir eser meydana getirdiğimizde de hakikaten mücevher kadar kıymetliydi. Bu eski mahallelerimizin bulunduğu alanda biliyorsunuz Kapalı Çarşı var, Kapalı Çarşı’nın restorasyonundan sonra bu alan çok daha farklı bir muhteva kazandı. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyemizin restore ettiği Demirciler Çarşısı’yla da bu bölgedeki ticari potansiyel değişti. Anadolu’da İstanbul’daki Kapalı Çarşı’nın haricinde hala tarihi eser özelliğini taşıyan aynı zamanda da güncel olarak ekonomik değeri olan ve şehrimizin en önemli ticari potansiyellerini barından bölge bu bölgedir. Bu bölgedeki yoğun ticari faaliyetlerin yanında hemen buranın yakınında bulunan eski mahallelerimizdeki konaklarımızı da restore ederek hem eski mahallelerimizi yeniden canlandırmak, hem de çok çok önemsediğimiz Dulkadiroğlu’nun ve Kahramanmaraş’ın istikbali olarak gördüğümüz turizm potansiyelimize katkı sunacak hale getirmekti” dedi.

HAREKETLİ BİR KONAK OLACAK”

Açılışı gerçekleştirilen Üdürgücü Konağı hakkında bilgiler veren Başkan Okay, “Üdürgücü Konağı olarak bilinen bu konak 15 odalı, farklı mimarilerde yapılmış bir konak. Sol ve arka tarafta iki ayrı yapı nizamı ve sonradan eklenen bölümler var. Kahramanmaraş’ta normalde dört katlı konak yoktur, en fazla iki yada üç katlıdır. Fakat burası sonradan eklemelerle farklı özelliği olan bir konak. Yine sağ taraftaki mekanımızda bağımsız ayrı bir birimdi ve çok kötü durumdaydı. Rölevelerini alıp, yıktıktan sonra yeniden yaptık. Dolayısıyla 15 odalı, büyük ve muhteşem eser ortaya çıktı. İnşallah bundan sonra Kahramanmaraş’a, mahallemize ve bölgemize hizmet verecek. Bu konağın hemen sağ tarafındaki yeri Dulkadiroğlu Belediyesi irtibat ofisi olarak kullanacağız. Malum biz Kamu Külliyesi’ni bitirmek üzereyiz, oraya taşınacağız ama şehir merkezinde de bize bir irtibat ofisi lazımdı, Cuma günleri burada vatandaşlarımızı kabul etmeyi planlıyoruz. Bunun dışında binamızda kütüphanemiz var, öğrencilerimiz burayı kullanacaklar. İkinci katımızdaki bir odamızı idari bina olarak kullanacağız ama diğer odayı da kentte görev yapmış eski belediye başkanlarımız, eski milletvekillerimiz ve mevcut milletvekillerimizle birlikte mekanı kullanacağız. Şehir merkezinde randevularını, görüşmelerini burada yapabilecekler. Böylelikle burayı hareketlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

DÖRDÜNCÜ KONAĞIMIZI DA TAMAMLAYACAĞIZ”

Üç konağı tamamladıklarını ve dördüncüsünün de müjdesini veren Başkan Okay, “Bu amaçla göreve geldiğimizde dört tane konak satın aldık bu bölgede. Bunların birincisi Mutfak Müzesi’ydi, burayı geçen yıl açtığımızda buranın gördüğü ilgi ve alaka ne denli doğru bir iş yaptığımızı bize gösterdi. Akabinde gelecek çalışmalarla ilgili bizi motive etti, işlerimizi hızlandırdı. Mutfak Müzesi’nden sonra iki ay önce Somut Olmayan Değerler Müzesi’ni faaliyete geçirdik, orası da yoğun bir ilgi ve alaka görmekte. Burası üçüncü konağımız ve en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Dördüncü konağımız da hemen Divanlı Camii’nin bitişiğinde Dulkadiroğlu Araştırmalar Merkezi olarak yapıyoruz, orayı da yıl başında bitirmiş olacağız İnşallah. Bunun dışında Bahtiyar Yokuşu’ndaki konaklar bitti, şimdi sokağı iyileştirmeye başladık komple. Orada da hedefimiz 50-100 yıl önceki Bahtiyar Yokuşu ne ise aynısını halkımıza sunmak. Bu restorasyonlarla birlikte kentimize gelen misafirlerimizi gururla bu bölgede gezdireceğiz. Kahramanmaraş turizmine bu eski konaklarımız ve değerlerimiz katkı sunacak” açıklamalarında bulundu.

KAHRAMANMARAŞ’IN RUHUNU YENİDEN YAŞATIYORUZ”

Tarihi eserleri ayağa kaldırarak tarihe karşı sorumluluklarını yerine getirdiklerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı restorasyonları anlattı. Restorasyonlarla birlikte bölgeyi ayağa kaldırdıklarını dile getiren Başkan Erkoç, “Tabi bizim için çok mutlu bir an, inanın geçmişe karşı en büyük vefa örneğini gerçekleştirerek tarihe karşı sorumluluğumuzun gereğini yerine getiriyoruz. Bizi biz yapan en önemli eserler buralar. Ecdadımızın bize bıraktığı en büyük miras bu mahalleler. Tabi biz buradaki mühürlerimizi gelecek yüzyıllara taşımamız gerektiğine inanıyoruz. Ecdadımızın nasıl bir medeniyet inşa ettiğini, yıllar önce bize hangi eserler bıraktığının en güzel örnekleri. Allah’a hamdolsun bir taraftan biz Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan Dulkadiroğlu Belediyesi yoğun bir şekilde ecdadımızın eserlerini, Kahramanmaraş’ın ruhunu en güzel şekilde yaşatan eserleri restore ederek yeniden yaşatmaktayız. Burada makro projemiz var, Demirciler Çarşısı’nın sokak sağlıklaştırma çalışmasını bitirdik, bir yandan Necati bey buradaki konakları kamulaştırarak en güzel işlevsel şekilde restore edip çalıştırmakta. Hemen yanımızdaki kötü görüntüsü olan bu binayı kamulaştırdık ve Anıtlar Kurulu’ndan da projesi geçti, önümüzdeki günlerde restorasyon ihalesine çıkacağız. Burada üç tane daha konağımız var, onların da projeleri İnşallah onaylanır onaylanmaz butik bir otel düşünüyoruz bu alana. Bu mahallelerde kalmak isteyen, buranın havasını teneffüs etmek isteyen insanların kalabileceği bir alan yapıyoruz. Çalışmalarımızla birlikte İnşallah bu bölge ayağa kalkacak ve Kahramanmaraş’ın en güzel yönü olacak. Bir taraftan Kapalı Çarşı’nın restorasyonunu yapıyoruz iki aks kaldı orada, Kültür Bakanlığımızın ihalesinin ardından çalışmalar hızlanacak. 34 tane eser Kültür Bakanlığımızın desteğiyle kentimizde restore edilmekte. Çok önemli bir kültür yerleşkesi oluştururken, tarihi de ortaya çıkarıyoruz” dedi.

300 YILLIK MEDENİYETİN TEMSİLCİSİYİZ”

Üdürgücü Konağı’nın 300 yıllık bir medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, “300 yıllık konağın tekrar restore yapılıp Kahramanmaraş halkının hizmetine sunulmasından dolayı oldukça mutlu oldum. Bu konağın bir diğer yönü de iki ayrı medeniyeti aynı anda yaşatması. Roma Tarihi’nden kalma bir Roma mezarlığının bulunması ve 300 yıllık bir medeniyetin temsilcisi olması noktasında halkımıza kazandırılması bizi mutlu etti. Zamanın ve mekanın ruhunu yaşatmak önemli, hamdolsun gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse Dulkadiroğlu Belediyesi’nin iş birliğinde çok güzel faaliyetler yürütülüyor. Hem tarih korunmuş oluyor hem de işlevsellik kazandırılıyor. Birçok fonksiyonel açıdan kullanılacak bir alan oluşturulmuş, bu açıdan konaklarımızın tekrar şehrimize kazandırılması sevinç verici. İnşallah kadim olan bir şehrin kadim tarihi de bu şekilde canlandırılmış olur” açıklamalarında bulundu.

GÜÇLÜ BİR GELECEK İNŞA EDİYORUZ”

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, güçlü bir tarihin üzerine güçlü bir gelecek inşa ettiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyi Erdoğan’ın ‘tarihin ayağa kaldırılması’ talimatı verdiğini anlatan güvenç, “Tarihimize sahip çıkıyoruz, geçmişimize sahip çıkıyoruz, şehrimize sahip çıkıyoruz. Geçmişine sahip çıkmayan geleceğine sahip çıkamaz, tarihi olmayanın da geleceği olmaz ama hamdolsun ki bizim tarihimiz var, geçmişimiz var, kültürümüz var, imanımız var, inancımız var yan her şeyimiz var. Dolayısıyla bu sağlam zemin üzerine güçlü bir geleceği inşa ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Bu şehri ayağa kaldıracağız. Belediyelerimizle, kaymakamlarımızla, valilerimizle yoğun bir çalışma temposu içerisindeyiz. Büyükşehir olduktan sonra gerek Büyükşehir Belediyemiz gerekse ilçe belediyelerimiz bu konularda çok büyük eserler verdiler. Bunların hepsi bir aklın ve iradenin ürünüdür. 2005 yılında dönemin Başbakanı, Sayın Cumhurbaşkanımız 'tarihin ayağa kaldırılması' talimatını verdi ve bunun üzerine emlak vergisine yüzde 10'luk bir ek yapıldı. Belediyeler topladıkları bu vergileri kendileri için harcamadılar. Koruma uygulama denetleme birimi üzerinden bu paralar valiliğin emrine verildi ve valilik belediyelere; 'tarihi ayağa kaldıracak, kültürü ayağa kaldıracak projeler yapın biz de sizi destekleyelim' dedi. Bu çalışmanın bereketi ile hamdolsun ki tüm Türkiye'de çok güzel çalışmalara kaymakamlarımız ve belediyelerimiz imzalarını attı. Şehrimizde 2005 yılından bu yana KUDEP kaynağından tam olarak 13 trilyon kadar bir para harcanmış bunun dışında 3 milyon da Kültür ve Turizm bakanlığımızdan almışız bu paranın 1.7 milyon TL’si Mahir Ünal'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı dönemde alınmış. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyoruz, bu demek oluyor ki orada bulunan Bakanlığımızın gününü ilimiz de görmüşüz. Yine Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bir başka proje daha başlatıldı. O da şudur; 2002 yılına kadar vakıfların tarihten gelen bütün mülkleri yağmalanıyordu, kira geliri alamıyorduk, deyim yerindeyse kapanın elinde kalıyordu. Cumhurbaşkanımız geldikten sonra 'bunun vebali var' dedi. Bizim inancımıza göre vebali en ağır iş vakıf malına el koymaktır. Efsanevi Genel Müdür olarak adlandırdığım Yusuf Beyazıt geldi ve yağmalanan tarihi eserlerimize el koydu ve gelirleri arttırdı. Yani bir problemi daha ortadan kaldırmış olduk. Üdürgücü Konağımızın Kahramanmaraş’ımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Üdürgücü Konağı’nın açılış kurdalesi protokol mensuplarınca kesildi.

Üdürgücü Konağı’nın açılışına, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ve Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan’ın yanı sıra çok sayıda davetliler ve mahalle halkı katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz