UDOFED'in öncülüğünde sektör olması yolunda önemli adımların atıldığı geleneksel dönerin itibar ve ekonomik güç kazanması için yapılan çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Türkiye genelinde bölge, il ve ilçe bazlı hazırlanacak harita ile kayıt dışı üretimin önüne geçilecek, döner sektörü kayıt altına alınacak. Bu proje ile dönerin sanayileşmesi konusunda çok büyük bir adım atılacağını söyleyen UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan, “Kazanan Türkiye olacak” dedi. Genel Başkan Mercan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “UDOFED'in kurulduğu günden bu güne mücadelemiz geleneksel dönerimize önce ülkemizde sonra dünyada sahip çıkmaktı. Devletimizin desteğiyle Bakanlıklarımızın yol göstermesiyle “Döner Türkiye'dir. Döner Türkiye'nindir” diyerek dönere sahip çıktık ve hak ettiği itibarı sağladık. Döner sektöründeki başı bozukluğu yine bakanlıklarımız ile koordineli olarak yürüttüğümüz çalışmalarla bir bir ortadan kaldırıyoruz. Dönerin tanımından kayıt altına alınmasına, sektör çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmesinden sektörün denetlenmesine kadar birçok konuda federasyonumuzun imzası bulunuyor.

HEDEF BİR DATA OLUŞTURMAK
Yılda yaklaşık 540 bin ton dönerin tüketildiği ülkemizde şimdiki hedefimiz net rakamların belirlenmesi amacıyla bir harita, bir data oluşturmak. Dönerin sanayileşmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması yolunda önemli bir adım atıyoruz. Türkiye genelinde bölge, il, ilçe bazlı oluşturacağımız bu harita ile ülkemizin döner üretimi ve tüketimi konusunda fotoğrafını çekeceğiz. Bunun için 81 ilimizde bulunan UDOFED temsilcilikleri ile saha çalışmalarına başlama startını verdik. Oluşturacağımız Türkiye'nin Döner Haritası ile kayıt dışının önüne geçeceğimiz gibi gıda güvenliği konusunda da çok önemli ve etkin olacağız.

DÖNERİN KÜRESEL MARKA OLMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR
Türkiye Döner Haritası'nı oluştururken ülkemizdeki bütün siyasi partilerin genel ve yerel merkez yönetim ve teşkilat kadrolarının, yerel yönetimlerimizin, değerli bürokratlarımızın, sanayi ve ticaret odalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, döner sektörü paydaşlarının ‘Türkiye'nin Döneri'ne desteklerini bekliyor yanımızda görmek istiyoruz. Bir olalım, birlik olalım. Hep beraber Türkiye olalım ve sahip çıktığımız dönerimizi küresel bir marka yapalım.”

DÖNERDE YAZ AYLARINDA ÖZEL HİJYEN KURALLARINA UYMAK GEREKİR”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Turgay, şunları söyledi: “Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş
et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağında özgü bir yemektir. Osmanlı İmparatorluğu'nda keşfedilen dönerin tarihi 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Ham madde olarak kullanılan kırmızı ve beyaz et kolay bozulabilen gıdalardır özellikle yaz aylarında üretimde özel hijyen kurallarına uymak gerekmektedir.

“DÖNER SEKTÖRÜNÜN KAYIT ALTINA ALINMASI AMAÇLANIYOR”
Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) Türkiye’de üretilen ve tüketilen dönerin il ve ilçe bazlı hazırlanacak harita ile ne oranda olduğunu belirlemeye çalışmaktadır. Bu sayede kayıt dışı üretimin önüne geçilmesi, döner sektörünün kayıt altına alınması amaçlanmaktadır. Ayrıca Dönerin tanımından, yapımından, kayıt altına alınmasına, sektör çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmesinden, sektörün denetlenmesine kadar birçok konuda çalışmaları koordinasyonla yapmaktadır. Konu üretimi yapılan dönerin bir anlamda bölgesel ve mevsimsel olarak ne kadar üretildiğinin ve bu üretimin kayıt altına alınmasını, işlem hacminin belirlenmesinin ortaya konulması açısından önem taşımaktadır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz