UDOFED geleneksel dönerin yapısının ve toplum sağlığının korunması için 2019 yılında çalışmalarına başladığı ve kuruluş amaçlarından en önemlisini oluşturan bir projeyi daha hayata geçirdi. Bugünden itibaren sağlıklı ve güvenilir döner yemek isteyen dönerseverler Uluslararası Döner Federasyonu tarafından tasarlanan ve denetlenecek olan üye kuruluşların döner satış noktalarında ‘D' tabelası görülecek.

HİLENİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ PLANLANIYOR!
UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan yaptığı açıklamada, “Dönerde hile ve tağşişin önüne geçilmesi amacıyla hayata geçirilen ‘D' tabelası uygulaması ile döner sektöründeki merdiven altı, sağlıksız ve kayıt dışı üretimin sonlandırılması hedefleniyor. ‘Güvenli Döner Noktası' aynı zamanda dönerseverlerin sağlıklı, hijyenik ortamlarda hazırlanmış ve güvenli dönere ulaşmalarını sağlayacak. UDOFED'in kontrolü ve denetimi altında hazırlanan dönerlerin halka sunulduğu döner satış noktalarında herkes güvenle dönerini yiyebilir. Bu mekanlar sağlıklı ve lezzetli döner satmaktadır. Uygulama, kısa sürede bütün Türkiye'de hatta yurt dışında güvenilir ve sağlıklı döner üretip satan UDOFED denetiminde olan döner firmalarının satış mağazalarında yer alacak” dedi.

“DÖNER SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARINI SERTİFİKA PROGRAMINDAN GEÇİRECEĞİZ”
Mehmet Mercan, bu proje ile birlikte döner sektörü çalışanlarının eğitimi ve uluslararası geçerliliği olan sertifikalandırılması çalışmalarında da son aşamaya geldiklerini anlatarak, “Döner Akademisi bir kaç ay içinde hayata geçecek ve bütün döner sektörü çalışanlarını sertifika programından geçireceğiz. Gıda güvenliğinin milli bir mesele olduğu günümüzde Tarım Orman Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz geriye dönük gıdanın izlenebilirliği çalışmamız kapsamındaki “D” tabelası uygulamamıza bütün döner sektörünün hızlı bir şekilde geçmeye bunun için de Uluslararası Döner Federasyonu ile birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. Unutmayalım ki birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır” şeklinde konuştu.

“DÖNERLER KOLAY BOZULAN GIDALARDIR”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Turgay, şunları söyledi: “Gıdalar; kolay bozulabilen gıdalar kolay bozulamayan gıdalar olmak üzere ikiye ayrılıyorlar. Dönerler kolay bozulan gıdalardır. Döner gerek ülkemizde gerekse de yurt dışında çok fazla tüketiliyor. Özel hijyen gerektiren bir gıdadan bahsettik. Fast food kavramı ülkemizde de artık çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Döner hem sandviç hem pilav üstü hem İskender şeklinde tüketiliyor. Dönerler kullanılan katkı maddelerine göre değişiklik göstermektedir. Mesela Almanya’da döner dana ve sığır etinden yapılırken Yunanistan’da domuz etinden yapılıyor.

BELİRLİ ÇALIŞMALAR YAPMAK GEREKMEKTE”
Ülkemizde 2015 yılından itibaren ortalama günlük 500 ton döner tüketiliyor. Döner üretim yöntemlerinin dönerin kimyasal, mikrobiyolojik özelliklerinin ve bu özelliklere etkili faktörlere bakarak belirli çalışmalar yapmak gerekmekte. Mikrobiyolojik olarak yapılacak çalışmalarda özellikle kanatlı hayvan etinden yapılan dönerlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Döneri etkin sıcaklıkta ve yeterli sürede pişirme işlemi uygulandığında bir takım mikroorganizmalar etkisiz hale geleceği için güvenli kabul edilmektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz