Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin 28, 29, 30 Temmuz tarihlerinde yapmayı planladığı Dondurma Festivali 22, 23, 24 Eylül 2017 tarihine ertelendi. Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, temmuz ayında yapılacak olan festivalin yaz ayının tatil ayına denk gelmesi ve sektördeki firmalarının iş yoğunluğundan dolayı Eylül ayına ertelendiğini söyledi. Kabakcı, “Eylül ayına alıp okullarımızın açıldığı döneme denk getirip katılım daha çok olduğu bir festival gerçekleştirelim istedik” dedi. Dondurma festivali yıllardan beri Kahramanmaraş’ın dondurma şehri olma nedeniyle yapmak istedikleri bir festival olduğunu söyleyen Kabakcı, “Bugüne kadar bugün, yarın yapalım derken bayağı bir zaman kaybına uğradı” diye konuştu.

TÜRKİYE GENELİNDEKİ PAYI ARTIYOR

Kahramanmaraş dondurmasının özellikleri ve dondurma çeşitleri hakkında bilgiler veren Kabakcı, dünyada 2 çeşit dondurma türü olduğuna dikkat çekti. Kabakcı, "Dünya’da 2 çeşit dondurma türü var. Bunlardan bir tanesi Kahramanmaraş dondurmasıdır. Salep, şeker ve keçi sütünden oluşur. Bir de Roma dondurması dediğimiz daha çok buzlu ve krema türünden oluşan dondurmadır. Kahramanmaraş dondurması organik olması nedeniyle Roma dondurmasından farklı bir dondurmadır. Fakat biz Kahramanmaraş ve Türkiye olarak dondurma sektöründe şimdiye kadar gereken gelişimi sağlayamadık. Ama son yıllarda Kahramanmaraş’ta belli firmalar öne çıktı. Bunlar Gıda Tarım Bakanlığımızın da teşvikleriyle dondurma sektörünü Türkiye genelinde payını arttırmaya çalışıyor. Yüzde 1’lerden başladı şuan ise yüzde 7-8 olduğu söyleniyor. Ama bu yeterli bir oran değil” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ DONDURMA KENTİ”

Kahramanmaraş’ın her ne kadar edebiyat, kuyumculuk, Tekstilcilik kenti olmasına rağmen aynı zaman da da dondurma kenti olduğuna değinen Kabakcı, şunları kaydetti: “Bizim Kahramanmaraş dondurmasını bulunması gereken hem pazar hem kültür olarak belli bir seviyeye çıkarabilmemiz için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz, Kahramanmaraşlı üreticiler ve halk olarak buna destek vermemiz lazım. Çünkü bu Kahramanmaraş’ın sosyal, kültürel ve ekonomik olarak önünü açacak bir sektör. Onun için Kahramanmaraşlılar olarak sen ben demeden dondurma festivalini Uluslararası hale getirerek Kahramanmaraş’ın bir dondurma kenti olduğunu tüm dünyaya tescil ettirip dondurma pazarından pay alması gerek. Kahramanmaraşlı firmalarımızın sayısını arttırdığımızda hayvancılık, süt, orkide, dondurma üretimi yapanlar modern hale getirerek daha çok ambalajlama konusunda bugün diğer Algida, Ülker gibi firmalarında belli bir seviyeye getirerek dondurmadan pazar payımızı arttırıp yüzbinlerce dondurma sektörüyle uğraşan insanların sayısını çoğaltarak ekonomik yönden şehrimize maddi ve manevi katkı vermemiz lazım.”

DONDURMA ÇALIŞTAYINDA İLK ADIM ATILMIŞTI”

Geçen yıl Dondurma Çalıştayı yapıldığını ve burada festivalin ilk ayağının atıldığını ifade eden Kabakcı, “Biz Büyükşehir Belediye Başkanımızın teşvikleriyle bu dondurma festivalini yapmak istiyorduk. Bunun için 5-6 aydan beri bu sektörde ki üreticilerle toplantılar yaptık. Geçen yıl 9 Nisan’da da Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte bir dondurma çalıştayı Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Burada dondurma sektörüyle ilgili görüşler beyan edildi. Sektördeki firmalar ve akademisyenler de bu çalıştaya katıldılar. Bu festivalimizin birinci ayağıydı. Fakat geçen yıl 15 Temmuz’un olması ve bazı etkenlerden dolayı bu festival gerçekleştirilemedi. Biz bu yıl 5-6 ayı buldu. Bunun çalışmasını sektörde ki bazı arkadaşlarla bir araya gelerek yapmaya çalıştık. Esasında yaz ayını uygun bulmuştuk. Ama yaz ayı tatil ayı, okulların kapalı olmasından dolayı ve sektörün yoğun olduğu bir ay olduğu için sektördeki arkadaşlarımızı da düşünerek Eylül ayına alıp okullarımızın açıldığı döneme denk getirelim katılım daha çok olduğu bir festival gerçekleştirelim dedik. Bunun içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

FESTİVALDE YAPILACAK OLAN ETKİNLİKLER

Festival kapsamında yapılacak olan etkinliklerden bahseden Kabakcı, şu ifadelere yer verdi: “Konserler, Maraş geleneksel kıyafet defilesi, el sanatları ve sergiler, yarışmalar, çocuklarımıza yönelik etkinlikler, oyun parkları yapabiliriz. Bunun yanında festivalin bir logosu, tasarımı ve maskotun olması gerekiyor. Türkiye açısından önemli bir festival. Dünya dondurma sektöründe payımızı yükseltmemiz gerekiyor. Tabi bunun yanında festivali KAFUM Fuar alanımız var en etkin yapacağımız bölge o bölgedir. Oralara stantlar kurduracağız. Bunun yanında konser alanı oluşturacağız. Dondurma arabaları yapmak istiyoruz ve Maraş mutfağını da tanıtmak istiyoruz. Burada bu festival için her türlü kolaylığı sağlamak istiyoruz. Bir festivalin olmazsa olmazı neler varsa hepsini yapmak istiyoruz. Mesela bir mobil araç düşünüyoruz.”

FESTİVAL EKONOMİK VE KÜLTÜREL KATKI SAĞLAYACAK”

Dondurma festivalinin aktif bir pazarlama şekli olduğunu, kent açısından ekonomik ve kültürel bakımdan katkı sağlayacağını söyleyen Kabakcı, “Bu işte aktif pazarlamada vardır. Büyük firmalar bu konuda çok ileri noktadalar. Bizde Büyükşehirlerimize bir kültür tırı düzenleyeceğiz. İstanbul Sultan Ahmet, Beyoğlu’nda bu kültür tırımızla festivalimizi tanıtmak istiyoruz. Orada bir defile yapmak istiyoruz. Keçilerle birlikte bir çobanın kepenleriyle olduğu bir yürüyüş yapmak istiyoruz. Buda Kahramanmaraş dondurmasında kullanılan organik sütün yani keçi sütü olduğunu göstermek istiyoruz. Dünya’da en kaliteli sütlerden bir tanesi keçi sütüdür. Çünkü keçi seçici bir hayvandır. Otun, meranın en temiz, en kaliteli otları ve çiçekleriyle beslenir. Bundan dolayı Maraş’taki keçiler kekik, keven yer ve ondan dolayı süt kalitesindeki yağ oranları yüksek olur. Böyle bir geçit resmi yapmak istiyoruz. Maraş’ta dondurmalar el arabalarıyla satılırdı. İstiyoruz ki İstanbul’da da arabalarla festival töreninde bir geçit yapalım orada geniş kitlelerin dikkatini çekmeye çalışalım. Çünkü Kahramanmaraş’tan Büyükşehirlere sesimiz az gidiyor. Mademki az gidiyorsa biz onu başka Büyükşehir illerinde sağlayalım. Oralarda ise çeşitli televizyon programlarıyla biz bunu Türkiye ve Dünya geneline duyurmaya çalışalım. Aynı etkinlikleri Ankara, Erzurum, Adana, İzmir, Konya, Antalya gibi Türkiye’de ki genellikle merkez büyükşehirlere giderek bu festivalimizin duyulmasını sağlayalım diyoruz bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu etkinlikler festival sırasında olacak” ifadelerini kullandı.

ŞEHRİMİZE KATMA DEĞER KATACAĞIZ”

Festivalin 3 gün boyunca süreceğini dile getiren Kabakcı, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Şuan da ki tespitimiz herhangi bir kayma olmazsa 22, 23, 24 Eylül 2017 tarihinde katılacak esnaflarımız, üreticilerimiz ve halk ile birlikte bu etkinliği yapmak istiyoruz. İlki yapıldıktan sonra tahmin ediyorum İnşallah geleneksel hale getireceğiz. Bu sektör Kahramanmaraş’ın kalıcı sektörüdür. İnsanlar kıyafetinden, arabasından, evinden fedakârlık edebilir ama gıdasından hiçbir zaman için fedakârlıkta bulunamaz. Dondurma besleyicidir. Bunun için biz bu çalışmaları yapmak suretiyle yurt dışına da açmak lazım. Kahramanmaraş süt içeren gıdaların Avrupa topluluğu içerisinin satışında sıkıntılar var. Ama bunu bazı Kahramanmaraş’ta ki firmalarımız Avrupa içerisinde üretim alanları oluşturarak yapmaya çalışıyorlar. Diğer firmalarımızda bugün büyümekte olan ihracat yapan Çin’den Japonya’ya kadar firmalarımız var. Bunların sayısını çoğaltmak ve sesimizi duyurmak istiyoruz. Bunun için festivalin olmazsa olmazını 5-6 aydan beri Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak yerine getirmeye çalışıyoruz. İnşallah dondurmamızda gerektiği kadar pazarlamasını, üretici firma sayısını arttırarak şehrimize katma değer katacağız.”

KAHRAMANMARAŞ DONDURMASINA EDECAN MASKOTU”

Kahramanmaraş Dondurması’na şarkı için çalışmalar yapıldığını ifade eden Kabakcı, dondurma maskotuna Edecan adını vermeyi hedeflediklerini söyledi. Kabakcı, “Kahramanmaraş’ın çiğ köfte türküsü var. Ama ne yazık ki bizim dondurma ile ilgili bizim şarkımız, türkümüz yok. İmkânlarımız ölçüsünde bunun içinde bir çalışma yaptık. İnşallah dondurma şarkısı da bizim müzik hayatımıza girmesi gerekiyor. Dondurma için Maskotumuzun da olması gerekiyor. Onun içinde maskotumuzun isminin “Edecan” olmasını istiyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz, Valiliğimiz ile birlikte dondurmanın tescilini almak istiyoruz. Buda ilk aşamadan geçti. 6 aylık bir süre sonunda dondurmamızın Kahramanmaraş somur işareti olarak tescili yapılırsa bu noktada önüne gelen merdiven altlarında Maraş dondurması diye dondurma yapamayacak. Bizim Maraş dondurmasının hem kalitesini ve hem de satış alanlarını genişletmek için daha iyi kaliteli üretime gitmemiz gerekiyor” dedi.

KAHRAMANMARAŞLILAR OLARAK KENDİMİZİ ELEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

Festival için geç kalınması gerektiği hususuna da değinen Kabakcı, son olarak şunları söyledi: “Burada öz eleştiri yapacak olursak Kahramanmaraşlılar olarak kendimizi eleştirmemiz gerekiyor. Çünkü bugün komşu ilimiz Gaziantep bölgenin yemeklerini kendi yemekleri gibi tescil yaptırıyor. Ama biz kendi yemeklerimizi yaptırmıyoruz. Ekşili çorba, ekşili turşu, tarhanaya, Maraş biberine yeni tescil yaptırıyoruz. Tabi bizim o yapmadı, bu yapmadı diye bir lüksümüzde yok. Biz eleştiri noktasında da değiliz. Varını veren utanmamış diye tabir var. Biz Maraş burmasını, Dulkadiroğlu Burması diye tescil ettirdik. Şuan 15 kadar coğrafi işaretin tescili için Büyükşehir belediyemiz çalışmalar yapıyor. Bunlarda inşallah bir yıl içerisinde sonuçlanır. Biz tescil işlemlerin alt yapısını da belediyemiz olarak yapmış olduğumuz sempozyumlarda oluşturduk. El sanatlarından, bakırcılık, sim sırmadan tutun Belediyemizin KAMEK ve Halk Eğitim kurslarıyla kız meslek lisesinde ki öğrencilerimizin çalışmalarını da tescil ettiriyoruz. Bundan sonra da geriye bakmadan ileriye bakmamız gerekiyor. Tüm Kahramanmaraşlılar bu işin sorumluluğunu üzerine almalı sen yapmadan, biz yapmadın diyerek değil biz yapacağız diyerek elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. İlki yapılırsa arkası geleceğinin kanaatindeyim.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz