Son yıllarda Kahramanmaraş’ta piyasanın durgun olması esnafı bir hayli üzüyordu. Bu durumdan etkilenen esnafın beklentilerini birkaç günde olsa, dondurma ve kültür festivaline gelen ziyaretçiler karşıladı. Cuma gününden bu yana yüzü gülen esnaf, son günlerdeki durgunluğunu 3 günlük süren festivalle bozdu. Dondurma ve Kültür festivaline farklı illerden katılan vatandaşlar, Trabzon Caddesi üzerindeki esnaflara 3 günde olsa satış yaptırma imkânı sunabildi. Festivalin olmasından dolayı satış yapma imkânı bulabilen esnaflar, bu durumun kendilerine çok iyi yaradığını söyleyerek, bu tür festivallerin her zaman olmasını istedi.


 

BU TÜR FESTİVALLERİN DEVAMININ GELMESİ LAZIM’

Trabzon Caddesi’ndeki bir saatçi de çalışan Mutlu Bulut, festivalin olmasının kendileri açısından iyi olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi: “Festivalin olması kendi memleketimizde, memleketimizin hem kültürü adına, hem sanatı adına, hem de değerleri açısından güzel oldu. Memleketin ve dondurmanın tanıtılması şehrimiz açısından güzel bir çalışma oldu. Kahramanmaraş esnafı olarak bizlere de güzel faydası oldu festivalin. Yani farklı şehirden gelen vatandaşların ya da bizim vatandaşlarımızın çarşıya bir hareketlilik kattı en azından. Buralara gelip gezmeleri görmeleri, alışveriş yapmaları, ihtiyaçları olunca bizim gibi esnaflara uğraması bizim açımızdan iyi oldu. Satışlarımız biraz da olsa açıkçası iyi oldu. Yani öyle çok büyük satışlar yapamasak bile, gelen müşteriler arttı en azından. Kötü oldu da diyemeyiz. Çarşımızın böyle olması özellikle Trabzon Caddesinde yerel yönetimlerin aşağı yukarı 8 ay çalışmaları vardı, vatandaşlar bunu gördü farklılığına vardı. Alışverişler az da olsa arttı. İnsan kalabalığı eskisine nazar biraz da olsa arttı son yapılan çalışmayla birlikte. Vatandaşlar daha çok zaman harcıyor çarşıda. Dolayısı ile ben güzel oldu diye düşünüyorum ve bu tür festivallerin devam etmesi hem memleketimiz açısından iyi olur, hem de bizim gibi esnaflar açısından kazancı iyi olur diye düşünüyorum.”


SATIŞLARIMIZ ARTTI’

Trabzon Caddesi üzerindeki telefon kılıf bayisinde çalışan bir diğer esnaf Fethullay Kalay ise, festivalin olmasının satışlarını arttırdığını belirterek, cümlelerine şu şekilde devam etti: “Belediyemizin bu yıl ilki düzenlediği dondurma festivali gerçekten hem biz esnaflar açısından hem de şehrimizin bir değeri açısından çok iyi oldu. Belediyemize çok teşekkür ederiz bu tür festivaller düzenlediği için. Açıkçası bu tür festivallerin artması lazım, memleketimizin kültürü ve tanıtımı açısından iyi olur diye düşünüyorum. Festival dediğim gibi güzel oldu, hem de biz esnaf olarak işimize yaradı. Yani festival alanındaki esnaflardan biri olduğumuz için satışlarımız ister istemez artıyor, festivale gelen müşteriler ürünlerimize bakıyorlar. Bu tür festivallerin devam etmesi hem bizim satışlarımız açısından iyi olur hem de şehrimizin tanıtımı açısından iyi olur diye düşünüyorum.”

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz