Kahramanmaraş’ın en büyük değerlerinden biri olan ve adını tüm dünyaya duyuran Maraş Dondurması’nın hem tanınırlığını artırmak hem de kente katma değer sağlamak amacıyla 2017 yılında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenmeye başlayan Dondurma ve Kültür Sanat Festivali, taraflı tarafsız herkesten tam not almıştı. 2018 yılında yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve sponsor firmaların da destekleri ile 2’ncisi düzenlenen Uluslararası Dondurma ve Kültür Sanat Festivali, tüm Türkiye’de dikkatleri üzerine çekmiş, Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren rekorlar ile adını dünyaya duyurmuştu. Geçen yıl 2’ncisi 14-15-16 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Dondurma ve Kültür Sanat Festivali’nin bu yıl düzenlenip düzenlenmeyeceği ise kentte en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Düzenleneceği ya da düzenlenmeyeceği konusunda yetkililerden hiçbir açıklamanın olmadığı Uluslararası Dondurma ve Kültür Sanat Festivali konusunda vatandaşlar ise ekonomik tedbirlere takılacağı ve düzenlenmeyeceği görüşünü öne sürerken, yetkililerden müjdeli haberler bekliyor.

GEÇEN YIL NELER OLMUŞTU?

Geçen yıl 2’ncisi düzenlenen Dondurma ve Kültür Sanat Festivali renkli görüntülere sahne olmuştu. Festival kapsamında ilk olarak Müftülük Meydanı önünden Valilik önüne kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirilmişti. Büyükşehir Belediyesi Bando ekibinin harika performansı eşliğinde büyük bir coşkuyla valiliğin önünde toplanan yüzlerce vatandaş, festivalin henüz ilk dakikalarında coşkuyu yakalamayı başarmıştı. Festivalde protokol konuşmalarının ardından dondurma rekor denemesi yapılmıştı. Rekor denemesinin yapıldığı sırada vatandaşlar tarafından büyük bir alkış tufanı koptu. Festival için özel hazırlanan 2 tonluk külahlı dondurma dünyanın en büyüğü olmuştu. Renkli görüntülere sahne olan ve ilk dakikasından itibaren oldukça güzel bir atmosferde gerçekleşen dondurma festivalinde Trabzon, Balıkesir, Ankara, Adıyaman ve Gaziantep’ten gelen halk oyunları ekibi Kahramanmaraşlılara görsel şölen sundu.

MARAŞ DONDURMASI HAKKINDA

Kahramanmaraş'ın adı ile özdeşleşerek adeta sembolü haline gelen Maraş dondurması, üretiminde kullanılan keçi sütü ile salebin oluşturduğu farklı tat ve aromanın yanı sıra yapımında sarf edilmesi gereken ustalık ve beceri ile öne çıkıyor. Osmanlı döneminde, saraylarda "karsambaç" adı verilen bir tür buzlu tatlının uzantısı olarak şeker ve süt karışımı ile salebin kıvam katan özelliğiyle sakız gibi uzayan Maraş dondurması, kendine özgü hoş lezzeti ve aroması, özlü, homojen parlak beyaz rengi, erimeye karşı dayanıklı olması ve düşük sıcaklıkta niteliklerini uzun süre muhafaza etmesi ile farklılaşıyor.

(Haber: Burhan Karagöz)

Editör: Mahmut Beyaz