Kış aylarının meydana getirdiği olumsuzluklar sebze fiyatlarını da vururken, bu durumdan en çok domates etkilendi.

 

Vatandaşların hemen her gün kahvaltı ve yemek sofralarından eksik etmediği domates, olumsuz hava koşullarından etkilendi. Üretimin talebi karşılamaması ve hava koşulların üreticiyi etkilemesinden dolayı fiyatların yükseldiği pazarlarda domatesin kilogramı 6 liradan satılıyor. Şehir merkezinde kurulan bazı semt pazarlarında ise, bu fiyat 7 lirayı buluyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Eskişehir Kapalı Pazarı’nda esnaf Kenan Yıldırım, fiyatların artmasının sebebinin tüketimi karşılayacak üretimin olmamasından kaynaklı olduğunu savundu. Yıldırım, “Bu dönem kırmızı domates az Antalya’da. İhtiyaçları karşılayacak kadar domates yok. Her yıl 100 ton çıkıyorsa, bu yıl 50 ton çıkıyor. Arz-talep meselesinin karşılanmadığı için bu duruma geldi. Bu mevsimler domatesin mevsimi değil ama artık yaz-kış 12 ay domates var” şeklinde konuştu.

FİYATLARIN BU DURUMDA OLMASINDA BİZLİK BİR ŞEY YOK”

Esnaf Yıldırım ayrıca, hava koşullarının da domates fiyatlarının yükselmesinde büyük etkisi olduğunu söyleyerek, “Antalya’da seralarda şuan soba yakıyorlar. Bu da fiyatların yükselmesinde etkili oluyor. Ancak, fiyatları üreticiden bize gelinceye kadar 2-3 el değiştiği için yüksek fiyattan biz de alıyoruz. Vatandaşlar, fiyatları hep yüksek buluyor. Mesela domates 5 lira ise, çok yüksek diye tepki veriyorlar ama 3 liraya sattığımızda da yine aynı tepkiyi alıyoruz. Fiyat etiketimiz sabit değil yazın başka, kışın başka oluyor. Domates kaç para olursa olsun vatandaşın gözünde her zaman pahalı oluyor. Fiyatların bu durumda olmasında bizlik bir şey yok, çünkü en son el biziz” ifadelerini kullandı.

İHA

Editör: Mahmut Beyaz