Son yıllarda kent genelinde artış gösteren inşaat firmalarının iflası ve dolandırıcılıklar nedeniyle birçok vatandaş mağdur duruma düşmeye devam ediyor. Yaklaşık üç yıl önce ev alma hayaliyle bir inşaat firmasının kapısını çalan Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde ikamet eden yüzlerce aile, sözleşmeyle aldıkları evlerinin bütün taksitlerini ödedi. Evleri sahiplerine teslim ederek güven sağlayan dolandırıcılar, evlerin tapularını ise bugün yarın vereceğiz diyerek insanları dolandırdı. Taksitlerinin bitmesinin ardından tapularını da almak için harekete geçen vatandaşlar, ev aldıkları inşaat firmasının baba ve oğul olduğu öğrenilen A.K. ve M.K.’ya bir türlü ulaşamadı. İddialara göre inşaat firması yetkilileri iflas etti ve evlerin tapularını ise borç aldıkları İ.E. isimli şahsa verdi. İ.E. ise insanların evleri boşaltması için elektrik ve su aboneliklerini iptal ettirdi. Aylardır elektriksiz ve susuz bir şekilde yaşamlarını sürdüren ve dolandırıldıklarını anlayan yüzlerce vatandaş soluğu Elbistan Adliyesi’nde aldı. Ev sahibi olma umudu ile arsalarını ve paralarını verip mağdur olan çok sayıda kişi Savcılığa suç duyurusunda bulunurken, yüce Türk adaletine sığındıklarını belirterek, yetkililerden yardım istedi.

İKİ GÜNLÜK ÇOCUĞUM VAR, ELEKTRİKSİZ VE SUSUZ YAŞIYORUZ”

Ev sahibi olma umuduyla dolandırılan Abidin Demir, yaşadıkları sorunları gazetemize anlattı. 2015 yılında 137 bin TL karşılığında sözleşme usulüyle aldığı evin tapularını alamadıklarını anlatan Demir, elektriksiz ve susuz yaşadıklarını söyledi. Demir, “Öncelikle ben kendi mağduriyetimi anlatayım. 2015 yılında Elbistan’da bir inşaat firmasından 137 bin TL karşılığında sözleşme usulüyle bir ev aldım. Peyder pey taksit ve peşinatlarla bu parayı ödedik, 2017 yılının Nisan ayında evi bize teslim ettiler, eve taşındık. Bir şekilde evimizin elektrik ve su aboneliklerini yaptılar, nasıl yaptılar inanınki bilmiyoruz. Bunlar evi teslim ettikten üç ay sonra iflas ettik diye kaçtılar. O günden bu yana da evimizin tapularını alamadık. Bugün yarın, haftaya vereceğiz dediler. Benim tapumla birlikte Elbistan’da tefecilik yaptığını öğrendiğimiz bir galericiye yaklaşık 20 tapuyu giderken vermişler. Tapumuzu ele geçiren şahıs elektrik ve su aboneliklerini iptal ettirdi sonradan. Biz mahkemeye vermiştik, mahkeme tarafından tapularda tedbir alınmasına rağmen su ve elektriğimiz kesildi. Şuan da elektriksiz, susuz yaşıyoruz. Annem, babam, eşim ve çocuklarım olmak üzere yedi nüfuslu bir ailem var. Çocuğumun bir tanesi de daha iki günlük. 13. Katta elektriksiz, susuz yaşıyoruz. Sesimizi kimseye duyuramadık, bu nasıl bir dünyadır” dedi.

ÇOCUKLARIMIN RUH HALLERİ BOZULDU”

15 yıllık birikimiyle aldıkları evin tapusunu alamadıklarını dile getiren Demir, “Savcılığa suç duyurusunda bulunduk, mahkemelerde davalar da açtık zaten. Ama çok mağduruz. Bütün herkesle yaklaşık bir yıldır iletişimimiz kesildi, nerede oldukları belirsiz. Halen de ne bir tutuklama, ne de bir yakalama gibi durum söz konusu. Suçlu oldukları gibi bir de mesajlar atarak insanları tehdit ediyorlar. Kendilerinin üstlerine kim giderse mesaj yazıp tehdit ediyorlar, hakaret ediyorlar. Bir taraftan da bizi galericilerle yüz göz ettiler, oradan da bizim başımızı belaya sokacaklar. Oturduğumuz evin tapularını onlara vermişler, onlarda sürekli baskı yapıyolar evimi boşaltın, evimden çıkın diye. Bizi dolandıranlar ve tefecilerle bir oyun mu çeviriyor, bir türlü anlayamadık, sesimizi de duyuramadık. Toplamda 600’e yakın birey var, hepsi de mağdur. Sadece benim ailem 7 kişi ediyor, böyle bakarsak gerçekten mağduriyet çok büyük. Birçok akrabam bu durumdan mağdur, ruh halleri bozuldu. 15 yıl çalıştım ben bir ev alabilmek için. Benim 15 yıllık birikimimi adam yedi, pılını pırtısını toplayıp gitti iflas ettim, tefeciler beni barındırmıyor burada diyerek” şeklinde konuştu.

ŞİRKETE KAYYUM ATANMASINI İSTİYORUZ”

Dolandırıldıkları şirkete kayyum atanmasını ve devletin yetkililerinin incelemesini isteyen Demir, “Biz bu şirkete kayyum atanmasını istiyoruz, şirketin direk devletin bir yetkilisi tarafından bütün hesaplarını, bir iki yıllık, kime ne vermiş, kimden ne almış bunların hepsinin incelenmesini istiyoruz. Adam hayali 2019, 2020, 2021 yılı teslim diyerek, hiç olmayan arsalardan, projeler çıkarmış, filanca arsaya size böyle ev yapacağım diye satmış vatandaşa. Önden 100 bin lira almış, 250 bin lira almış, 1 milyon 300 bin lira para çarptığı adam var” dedi.

BİR AĞABEYİMİZ KALP KRİZİ GEÇİRDİ VEFAT ETTİ”

Birçok insanın psikolojisinin bozulduğunu dile getiren Demir, mağdurlardan Yasin Yılmaz’ın kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini beliretrek, “Çok farklı mağdurlar var, psikolojisi bozulan, intihara teşebbüs eden, maddi sıkıntılardan dolayı ailesiyle sorun yaşayıp yuvasını dağıtan birçok insan var. Yasin Yılmaz diye bir ağabeyimiz var, bizim gibi bu adamlardan dolayı mağdur olanlardan. Geçtiğimiz günlerde yaşadığı bu sorunlardan dolayı kalp krizi geçirdi ve hayatını kaybetti. Bu insanların vicdanları rahat mı? Ben bunu çok merak ediyorum. Yetkililerden yardım bekliyoruz, lütfen bizim sesimizi duysunlar” ifadelerini kullandı.

TÜRLÜ BAHANELERLE DOLANDIRDILAR”

Mağdurlardan Ali Marangoz ise hergün farklı bir bahane ile oyalandıklarını dile getirerek, yaşadığı zorlukları anlattı. Marangoz, “2015 yılında sözleşmeyle bir ev aldım. 100 bin TL’si bankadan olmak şartıyla 27 bin TL’sini de elden vererek toplamda 127 bin TL’ye evimi aldım. Hepsini ödedim paramın. Evi bize teslim etti bizi dolandıranlar ama tapuyu vermemek için her gün bir bahane buldular. Mal sahibi Avrupa’da dediler, tapu müdürü yok dediler açıkçası her gün bizi oyalayarak evlerin tapularını vermediler. Sonradan biz araştırdık ki galericilik yapan İ.E. isminde bir şahsa benim ve 14-15 kişinin tapusunu vermiş. Bu şekilde 50-60 kişinin tapusu başkalarının elinde. Zaten topraktan alıp da aylıklarını ödeyip mal sahibi olamayan birçok insan var. Biz sadece tapusu başkalarında olanlarız” açıklamalarında bulundu.

ELEKTRİKSİZ, SUSUZ YAŞIYORUZ”

Tapuların üzerinde olan İ.E. isimli şahsın kendilerini evden çıkartmak için her türlü oyunu oynadığını anlatan Marangoz, “Bu evi bize vermeyince adam battı, karşı tarafa mahkeme açtı, bu tapular Ali Marangoz’a ait olmasına rağmen İ.E.’ye idareten verdim, o da parasını ödediğim halde vermedi diye mahkemeye dava açtı. Mahkeme devam etti, teminatı yatıramadığı için iptal oldu. Biz de tapumuzun olduğu şahsa dava açtık. Bizim malımızı haksız yere aldı, bizi evden çıkartmaya çalışıyor diye. Bizim çıkmamız için, bir aydan beri elektriğimizi, suyumuzu kestirdiler. Elektriksiz, susuz yaşıyoruz. 11. Katta oturuyorum ben, 11 kat su çıkarıyorum. Cep telefonumu dışarıda şarj edip eve geliyorum. Çok mağdur durumdayız, çocuklarımın psikolojisi bozuldu. Elbistan milyonlarca insanını elektriğini karşılayan bir ilçe, biz Elbistan’ın göbeğinde elektriksiz, susuz yaşıyoruz. Ceyhan buradan akıyor, biz su bile içemiyoruz. Aynı Kerbela’da gibiyiz. Yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz