KABÖDER ve Kamu Hastaneler Birliği ortaklaşa çok önemli bir projeyi hayata geçirdi. Rıdvan Hoca İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri muayene edildi, hem böbrek hem de hipertansiyon hastalığı belirtisi görülen çocuklar tedaviye alındı.

 

Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastalıkları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABÖDER)'in öncülüğünde Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doktor Yaşar Kandur öğrencilere sağlık taraması yapıyor.

 

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Necip Fazıl Şehir Hastanesinde çalışmakta olan Uzman Doktor Yaşar Kandur; "Kahramanmaraş'ta 8-14 yaş arası çocuklarda hipertansiyon ve böbrek hastalığı ön tanı konulu bir çalışma yapıyoruz. Rıdvan Hoca İmam Hatip Ortaokulu'nda ilk olarak bu uygulamayı başlattık. Sabahtan öğleye kadar 2 yüz çocuğun taramasını yaptık. 3 çocukta hipertansiyon olduğunu saptadık, 3 çocukta ise böbrek hastalığı olabileceğinden şüphelendik. Bu çocukları ayrıntılı muyene için kliniğimize çağırdık. Çaışmalarımız sürecek, hastalık tespit ettiğimiz hastalar hastalık ilerlemeden tanı almış olacaklar" şeklinde konuştu.

Bu tür hastalıklarda erken tanının önemli olduğunu vurgulayan Dr Kandur; " Bu çocuklar 5 yıl sonra böbrekleri çürümüş şekilde karşımıza geleceğine şimdiden önlemini almış olacağız. Ve yahut tansiyon. Allah korusun hipertansilyon kafa içi kanama yapabiliyor. İlerde birgün o şekilde acile gideceğine şimdiden çocuklara tanı koyup, önlem alacağız" dedi.

 

OKUL YÖNETİMİ TEŞEKKÜR ETTİ

Okul Müdürü Murat Sarıbıyık çocukların sağlığı açısından yapılan taramanın çok önemli olduğunu ifade etti. KABODER başkanı Hanifi Çöplü, yardımcısı Harun Reyhan ile Dr. Yaşar Kandur' a teşekkür etti. Sarıbıyık "Doktor ayağımıza geldi. Öğrencilerimiz için çok önemli bir sağlık taraması yapıldı. Çok memnun olduk" dedi.

 

'YARINLARA SAĞLIKLI BİREYLER YETİŞTİRMELİYİZ'

Projenin mimarı KABODER dernek başkan yardımcısı Harun Reyhan ise yapılan uygulama hakkında gazetemize şu açıklamaları yaptı. "Biz Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Derneği olarak, böbrek hastalığına dikkat çekmek, bu konuda toplumu bilinçlendirmek için bir çalışma başlattık. Böbrek hastaları Dulkadiroğlu ilçesinde oran olarak daha fazla olduğu için bu ilçeden 3 okul seçtik. 8-14 yaş arası çocuklarımıza böbrek sağlığı taraması yapılıyor. Biz KABÖDER olarak yarınlarımız olan çocuklarımızın sağlıklı bir birey olarak yetişmesini önemsiyoruz. Bu etkinlikte bize destek veren Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü ile Halk Sağlığı Müdürlüğüne, Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Dulkadiroğlu Belediyesine KABÖDER olarak teşekkür ediyoruz."

 

Uzm. Dr. Yaşar Kandur ile yardımcıları hemşire Hatice Yılmaz ve Habibe Paksoy Rıdvan Hoca İmam Hatip Ortaokulundan sonra sağlık taramalarına Melek İpek İlkokulu, 80. yıl Ortaokulu ve Erkenez Ortaokulu'nda devam edecek.

Haber: Şenol Güneş

 

Editör: Mahmut Beyaz