Türkiye’de 1980 yılından bu yana ciddi şekilde eğilim gören trafik kültürü günümüzde iyiden iyiye oturmaya başladı. Kolluk kuvvetlerinin yanı sıra basın yayın ile yapılan bilinçlendirici faaliyetler ile kazaların önüne geçilirken günümüze uygun ihtiyaçlarda bilinçlendirme yardımı ile sürücülere aktarılıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğünün çağrısı ile denetime çıkan Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri, kamyon, kamyonet, minibüs gibi araçlara yönelik denetim yaptı. 7 gün 24 saat sahada olan polisler, çetin kış şartlarına uygun lastik kullanmayan araç sürücülerini uyarıda bulundu. İkinci aşamada ise cezai işleme yaptı. Denetimleri an be an görüntüleyen Manşet Gazetesi ekibine açıklamalarda bulanan Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Arif Gürbüz, sürücülere cıza yazmak yerine bilinçlendirici faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.

Gürbüz şöyle konuştu: “Doğru Mevsimde Doğru Lastik, kış geldi, kış lastiklerimizi takmamız gerekiyor. Daha önce taşıma kanunu 26’ınca maddesine göre kış lastiği denetimlerini ona göre yapıyorduk. Artık bu 2017 yılından itibaren Karayolları Trafik Kanunun 65’inci Maddesi’nin büyük A bendinde düzenleme yapıldı. Bizde Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü ve ilçelerde dahil kış lastiği denetimlerini yapıyoruz. Bu denetimler esnasında 1-18 Aralık arası toplam 7 bin 491 ticari nitelikte araç denetledik. Bu araçlardan 16 aracın kış lastiği takmadığı için 625 TL yeni düzenlemeye göre cezai işlemlerini uyguladık. 2018 yılı 1 Ocak’tan itibaren 715 TL olacak. Amaç insanlara ceza yazmaktan ziyade, can ve mal güvenliğini sağlamak. Frenim patladı, lastiğim yok gibi bahaneler ile insanların yaşam hakkının elinden alınmaması gerekir. Memleketimiz de özellikle kırsal kesimlerinde ve şehirler arası yollarda yolun eğimli, engebeli yollar, kar dolayısıyla zaman zaman tehlikeli duruma geliyor”

Haber: Emre Akkış/ Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz