Zorunlu kış lastiği uygulaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık tarihinde başlayacak ve 1 Nisan tarihinde son bulacak. Uygulama, taksi,minibüs, okul servisi,kamyonlar ve tırlar gibi yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçları kapsıyor. Hususi araçlar (binek otomobiller) için ise kış lastiği zorunluluğu bulunmazken yetkililer tarafından bir tavsiye niteliğinde kalıyor. Uygulamaya birkaç gün kala konu ile ilgili Manşet Gazetemize özel bir açıklamada bulunan Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, Kış lastiği takmak zorunda olup da takmayan araçlara Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/a maddesine göre para cezası işlemi uygulanıyor” şeklinde konuştu.

Doğan, konuşmalarında şu ifadelere yer verdi;

“İLİMİZDE DE BU STANDART UYGULANACAK, EKSTRA BİR UYGULAMA YOK”

“Ulaştırma Bakanlığımızın kış lastiği kullanımındaki usül ve esasları ile ilgili tebliği vardır. Bu tebliğin 5’inci maddesinde, ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarda yolcu ve eşya taşımada kullanılan taşıtlarda 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında yani bu 4 aylık dönemde kış lastiği takma zorunluluğu var. Bu tüm Türkiye’de standart, şehirlerarası yollarda yolcu ve eşya taşımada kullanılan araçlarda bu tarihler arasında uyulması gereken bir uygulamadır. Bizim ilimizde de bu standart uygulanacak, bunun haricinde ekstra bir uygulamaya girilmeyecek. Sürücülerimiz,  1 Aralık Pazar gününden itibaren yolcu ve eşya taşımalarında kullanacakları araçlarda, şehirler arası yollarda tabi şehirler arası yollar derken buna, il merkezimiz ile ilçe merkezlerimiz arasındaki yollarda dahildir bu yollara çıkarken sürücülerimizin kış lastiklerini takmaları gerekiyor.

“YÜK VE EŞYA TAŞIYAN ARAÇLARDA TÜM TÜRKİYEDE ZORUNLU”

Kış lastiği halk arasında kar lastiği olarak biliniyor. Bu yanlış bir bilgidir. Sadece aracın karda kolay yürümesini sağlayan lastik olarak değerlendirmek eksik kalır. 7 derecenin altındaki sıcaklarda yol tutuşunu arttırmak için bileşimi ve sırt yüzeyi özel olarak tasarlanmış lastiklere kış lastiği deniyor. İlla kar yağmasına gerek yok, içerisindeki özel bileşenler sayesinde yağmurlu havalarda da yol tutuşunu arttırıyor. Bundan dolayı sadece kar lastiği olarak düşünmek eksik kalır. Kış mevsiminin gelmesiyle bu lastiği kullanmakta fayda var. Neden fayda vardır? Çünkü kış mevsiminde oluşan aşırı yağmur, sis, kar, tipi ve buzlanma gibi nedenlerle sürücülerin görüş mesafesi azalıyor, araçların fren mesafesi artıyor dolasıyla araç kullanırken sürücülerimizin seyahat konforu bozuluyor. Kış şartları trafik güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Hususi araçlarda zorunlu olmasa bile bizim sürücülerden istediğimiz, trafik güvenliği üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak ve ortadan kaldırmak amacı ile kış lastiği kullanmaları konusunda hassasiyet göstermeleridir. Zorunluluk açısından baktığımızda yük ve eşya taşıyan araçlarda tüm Türkiye’de zorunlu ama trafik güvenliği açısından buradan sizler aracılığıyla tüm sürücülere kış lastiği kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

Hususi araç sürücüleri bize mecburi değil deyip de takmamazlık etmesinler.

“HIZ KURALLARINA RİAYET VE EMNİYET KEMERİNİN BAĞLANMASI ÖLÜM VE YARALANMA İHTİMALİNİ DÜŞÜRÜYOR

Yaptığı açıklamada son olarak sürücülere genel bir uyarıda bulanan Hakan Doğan, “Kış lastiği takma zorunluluğu olan araçlarda, patinaj zinciri bulunması zorunluluğu ortadan kaldırmıyor. Şehirlerarası yollarda kış lastiği takmak zorunda olanlar benim zincirim var, zincir taktım kış lastiğine gerek yok diyemezler. Bu, zorunluluğu ordan kaldırmıyor. Kış lastiği takmak zorunda olup da takmayan araçlara Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/a maddesine göre para cezası ile ilgili işlem yapılıyor ve ceza yazıldıktan sonra lastiği değiştirmek için en yakın yerleşim birimine kadar izin veriliyor. Sürücülerimiz araçlarının kış bakımlarını yaptırsınlar. Genel anlamada şehirlerarası karayollarda kazalara sebebiyet veren hız kuralının ihlali konusunda şoförlerimizi bir kere daha uyarıyoruz. Kazalardaki en büyük nedenlerden bir tanesi hız kurallarının ihlalidir. Trafik kazalarında ölüm ve yaralanma ihtimalini büyük ölçüde düşüren faktör emniyet kemeridir. Sürücülerimiz şehiriçi, şehir dışı ayrımı yapmaksızın araçlarına bindiklerinde mutlaka emniyet kemerlerini bağlasınlar. Hız kurallarına riayet ve emniyet kemerinin bağlanması özellikle şehirlerarası yollarda ölüm ve yaralanma ihtimalini oldukça düşürüyor” ifadelerini kullandı.

HABER:TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz