AMAÇ EMİSYONU AZALTIP, YAKIT TASARRUFU SAĞLAMAK!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün, “Türkiye’deki kombi ve kazanlarda enerji verimliliğini artırıyoruz. 400 kW ısıtma gücüne kadar olan konvansiyonel kombi ve kazanların üretimi ve ithalatı 21 Nisan'dan itibaren durdurulacak. Bu değişimle birlikte ülkemiz doğalgaz tüketiminde yıllık yaklaşık 1,3 milyar liralık tasarruf sağlayacak” açıklamasının ardından Türkiye, kombide yeni bir döneme girdi. Konvansiyonel kombilerin kalkacağı ve yerine daha tasarruflu olan yoğuşmalı kombilerin getirileceği yeni uygulamadaki en büyük amaç doğalgazda tasarruf sağlayarak, ekonomiye katkı sunmak. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Armadaş Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, Avrupa Birliği’ne göre gerçekleşecek olan yoğuşmalı kombilerin zorunlu olmasının ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ve baca gazlarının emisyon değerlerini düşüreceğini söyledi. Yoğuşmalı kombilerin konvansiyonel kombilere göre yüzde 10 ila 20 arasında daha çok tasarruf sağladığını dile getiren Yılmaz, normal ile yoğuşmalı kombinin arasında 700-800 TL fiyat farkı olduğunun da bilgisini verdi. Uygulamanın başlangıcında fiyat farkı nedeniyle vatandaşın cebinden bir miktar para çıkacağını kaydeden Yılmaz, Avrupa Birliği ülkelerinde bu uygulamanın daha önceden başladığını hatırlattı. Ayrıca Yılmaz, vatandaşlara, “Kombinizin tesisatını uzman kişilere emanet edin” uyarısında bulundu.

YAKIT GİDERİNİZ AZ İSE AMORTİSMAN SÜRESİ DAHA DA ÇOK UZAYACAK”
Yakıt giderinin az olduğu takdirde amortisman süresinin daha da uzayacağını anlatan Yılmaz, “Avrupa Birliği’ne göre gerçekleşecek olan yoğuşmalı kombilerin zorunlu olması ülke ekonomisine katkı sağlayacak ve tabii baca gazlarının emisyon değerlerini düşürecek. Yalnız yoğuşmalı kombiler konvansiyonel kombilere arasında 700-800 TL bir fiyat farkı var. Bu fiyat farkı başlangıçta vatandaşların cebine yansıyacak ve bunların amortisman süresi önemli. Yani eğer siz yakıt için yılda 1,5 bin TL harcıyorsanız yoğuşmalı kombilerin tasarrufu ortalama yüzde 10 ile yüzde 20 civarında değişiyor. Biz yüzde 15’i baz alırsak cihazlarında fiyat farkının 700-800 TL olduğunu düşünürsek normal bir vatandaş diyelim ki yıllık bin 500 TL yakıt parası ödüyor, Bunun yüzde 15’i 225 TL yapar. Dolayısıyla sizin fiyat farkı 800 TL olduğunu varsayarsak bunun amortismanı 3,5 yılı buluyor. Yani 3 yılla 5 yıl arasında bu süre değişecek. Eğer sizin yakıt gideriniz az ise amortisman süresi daha da çok uzayacak. Yani siz bin 500 TL yakıta harcıyorsanız sizin amortisman süreniz 3 yıl. Ama 2 bin TL, 3 bin TL yakıt harcıyorsanız tabii ki bu 2 yıla kadar düşebilir. Burada önemli olan yoğuşmalı kombilerde yıllık ne kadar yakıt harcayacağınızdır. Bu size daha kısa sürede amortisman olarak dönecektir. Yani eğer ki üreticiler yâda ithalatı yapan firmalar bu fiyat farkını düşürmezlerse daha da artarsa tabii ki vatandaşın cebinden ilk başlangıçta daha da yüksek bir para çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

AB ÜLKELERİNDE DAHA ÖNCEDEN UYGULANDI”
Uygulamanın AB ülkelerinde daha önceden uygulanmaya başlandığını dile getiren Yılmaz, bir kombinin ortalama ömrünün 10 ila 15 yıl olduğunu belirtti. Yılmaz, “Tabii bu sistem AB ülkelerinde daha önceden uygulandı. Bizde daha geç uygulanıyor. Buradaki amaç ülke ekonomisine katkı sağlamak, emisyonu azaltmak ve yakıt tasarrufu sağlamaktır. Keza bu sistemin cari açığa da katkı sağlayacağını söyleyebiliriz. Ben olumlu bakıyorum ama tabii ki burada önemli olan yoğuşmalı kombi alacak vatandaşlarımızın uzman tesisatçılar tarafından tesisatın döşenmesi. Çünkü hem tesisat hem radyatöre konumu, uzunluğu bu amortisman süresini etkileyecektir. Radyatörün konumu ve uzunluğu iyi ayarlanmazsa bu amortisman süresi daha da uzar. Yani bizim şu an 3 ila 5 yılda olacak amortisman süresi daha da uzayabilir. Zaten bir kombinin ömrü ortalama 10 ila 15 yıl arası değişiyor. Yani zaten bu kombi süresinin 3’te biri amortismana gidiyor. Bu yüzden olumlu olarak bakıyoruz” şeklinde konuştu.

700-800 TL FİYAT FARKI VAR”
Yoğuşmalı kombilerin konvansiyonel kombilere göre daha pahalı olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Dolayısıyla vatandaş yoğuşmalı kombi almak isteğinde bu fiyat farkını da ödemek zorunda kalacak” diye konuştu. Yılmaz, “Az öncede söylediğim gibi bu süreç ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Daha fazla çevreye etkisi olacak. Bu uygulamanın aslında geç kaldığını düşünüyorum. Burada önemli olan yıllık ne kadar yakıt yaktığımızdır. Şimdi tabii konvansiyonel kombilerle yoğuşmalı kombilerin arasında 700-800 TL fiyat farkı var. Dolayısıyla vatandaş yoğuşmalı kombi almak isteğinde bu fiyat farkını da ödemek zorunda kalacak. Bu da vatandaşa bir külfet getirecek. Yoğuşmalı kombileri daha büyük yerlerde daha büyük yakıt yaktığımız yerlerde öneriyoruz. Şu anki uygulanan normal konvansiyonel kombiler genelde piyasayı daha çok ele geçirmiş” dedi.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz