Soğuk havaların etkisini gösterdiği Kahramanmaraş’ta vatandaşlar, hastalıklardan korunmak için aktarların yolunu tutuyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar şifalı bitkilere yönelmesi en çok aktarları sevindirdi. Hastalık gelmeden sağlığın kıymeti iyi bilinmelidir diyen Kaya, “7'den 77'e her kesimden müşterisinin olduğunu söyledi. Kış aylarının ortasını yaşadığımız şu günlerde vatandaşların hastalıklardan korunması için aktar Ömer Kaya şu açıklamalarda bulundu.

DİRENCİ ARTIRIR”

Kış hastalıklarından korunmak isteyen vatandaşların aktarlara akın ettiğini ifade eden Kaya, “ Kış aylarında hastalıklara yakalanan vatandaşların en fazla adaçayı, ıhlamur, zencefil ve Tarçına ilgi gösteriyor. Bizde her türlü doğal bitki ürünleri bulunmakta. Son günlerde işlerimizde epey bir artış oldu. Bizlerde gelen müşterilerimize istedikleri doğal ürünleri veriyoruz. En çok adaçayı, ıhlamur, zencefil ve havlıcan ile diğer ürünlere rağbet var. Çünkü bunlar soğuk havada insanın direncini arttırır. Soğuk algınlığa ve diğer hastalıklara yakalanan vatandaşlarımızı doğal bitki ürünlerini almalarını tavsiye ediyorum. Soğuk hava nedeniyle rahatsızlanan müşterilerimiz için özel karışımlar da hazırlıyoruz. 7'den 77'e her kesimden müşterimiz bulunuyor. Astım, bronşit gibi hastalar için de özel tariflerimiz var” şeklinde konuştu.

AĞRI KESİCİ ÖZELLİĞİNE SAHİP”

Kaya, “Hastalık gelmeden sağlığın kıymeti iyi bilinmelidir. Son bir hafta içerisinde satışlar 5 kat daha arttı. Soğuk kış günlerinde iç ısıtan ve barındırdığı şifalı mineraller sayesinde de vatandaşların gözdesi olan kış çayı, her yıl olduğu gibi yine bu kışta ilgi odağı. Kış çayı, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtır ve hastalıklara yakalanmamızı engeller. Kış çaylarının içerisindeki bitkiler tamamen soğuk algınlığına ve vücuttaki iltihaba fayda gösterdiği için vatandaşlar tarafından da kış çaylarına artış var. Bizlere kışın oluşan hastalıklar sebebiyle yönelmeler daha çok olur. Kış aylarının gelmesiyle beraber işlerimiz hareketlenmeler başladı. Vücuttaki mikropların çoğalmasıyla birlikte vatandaşlar bitkilere yöneldi. Halkımız genellikle tarçın, zencefil, havlıcan, tane karabiber ve karanfili tercih ediyor. Kış çaylarının faydalarını saymakla bitiremeyiz. Ağrı kesici özelliği olan kış çayı öksürük ve boğaz ağrısına da iyi gelir” dedi.

AYVA YAPRAĞI ÇAYI TÜKETİLMELİ”

Sonbahar mevsiminde toplanan ayva yapraklarının taze olarak veya kurutulmuş şekilde çayı demlenerek içilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, “ Bir çok hastalığa şifa olduğu bilinir. Ayva yaprağı bir demlik su içerisinde haşlandıktan sonra haşladığınız bu suyu atılır. Ardından tekrar ayva yapraklarının üzerine su eklenerek kaynatılır ve biraz demlendikten sonra çay gibi içilebilir. İçindeki suyu bittikçe üstüne yeniden su eklenerek içilebilir. 1 avuç ayva yaprağı ile yaklaşık 4-5 defa çay demlenebilir. Üstelik her demlemede aynı ıhlamurdaki gibi daha özlü bir çay olacaktır. Bronşit ve geçmeyen öksürüğe iyi gelir. Strese uykusuzluğa karşı faydalıdır. Sakinleştirici özelliği vardır. Ateş düşürücü ve soğuk algınlığını giderici özelliği vardır. Karaciğerleri temizler. Bağırsak ve midedeki zararlı mikroplardan arındırır, hazımsızlığa çare olur. Cilde karşı faydalıdır. Ciltte genç görünüm sağlar. Boğaz iltihabına ve ağız içinde oluşan yaralara karşı yararları vardır” şeklinde ifade etti.

DOĞAL ÇÖZÜM İÇİN MUTLAKA ÇAY TÜKETİLMELİ”

Kaya, “Şuan yoğun şekilde grip salgını olduğu için soğuk algınlığı, öksürük için vatandaşlar çeşitli bitkiler almaktadır. Tarçının sakinleştirici etkisinin yanında bitki çayına güzel kokuda vermekte, lezzet attırıcı etkiye de sahip. Zencefil astım, bronşit, nefes darlığı, göğüs yumuşatıcı olarak da kullanılır. Birçok sağlık sorunu gibi bu konuda da bitkilerin şifa verici özelliklerinden faydalanmak gerekiyor. Doğal çözüm için mutlaka bitki çay ve doğal ürünler tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

ENFEKSİYON VE İLTİHAPLARA KARŞI KUŞBURNU”

Enfeksiyon ve iltihapların daha iyileşmesi için kuşburnu tüketilmesi gerektiğini söyleyen Kaya,“İçeriğinde bulunan zengin C vitamini sayesinde vücudu güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Enfeksiyon ve iltihapların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Bedensel yorgunluğu giderir. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı zararlı maddelerden arındırarak temizler. Kandaki şeker oranını dengeler. Bu nedenle şeker hastalarının düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu özelliği olduğu bilinmektedir. Romatizmaya bağlı ağrı ve diğer şikayetlerin hafifletilmesinde etkilidir. Cildin yenilenmesini ve tazelenmesini sağlayarak cilde canlılık ve parlaklık verir” dedi.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz