Kahramanmaraş’ta gönüllü bir öğretmen doğal annelik yaparak, aileleri ve çocukları bilinçlendiriyor.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce sosyal medya üzerinden açtığı blok ile annelere çocuk eğitimi konusunda bilgilendirmelerde bulunan Mevlana İlkokulu’nda İngilizce öğretmeni olan Funda Er, yüksek katılımlarla seminerler düzenliyor. Anne olmanın büyük zorluklardan geçtiğini dile getiren Er, “Annelik çok güzel, çok zor ve meşakkatli bir yol ki bu kadar zor olduğu için cennet ayaklarımızın altına serilmiş” diyerek anneliğin zorluklarını göz önüne koydu.
ŞU ANDA 18 BİN KİŞİYE ULAŞMIŞ DURUMDAYIZ’
Psikolojiyle de ilgilendiğini diğer yandan eğitimci olduğunu söyleyen Er, “Doğal anne adında bir bloğum var, yaklaşık bir buçuk yıldır yazıyorum. Ben psikolojiyle çok ilgilenen biriyim fakat aynı zamanda eğitimciyim. Fakat bunun anneliğe yetmediğini düşünerek gönüllü seminerlere katıldım. Kendimi geliştirdim ve bir blok açtım birikimlerimi annelerle paylaşmak istedim. Çok ihtiyaç olduğunu fark ettim çok hızlı bir aldık. Şu anda 18 bin kişiye ulaşmış durumdayız” ifadelerini kullandı.
BİRÇOK ANNE BU KONUDA MUZDARİP’
Annelik adına büyük araştırmalar yaptığını ve kendisinde bu konular eleştirildiğini anlatan Er, “Ben anne olmadan daha önce anneliğe yakın tecrübelerimle anneliği becerebileceğimi düşündüm. Fakat anne olduktan sonra öyle olmadığını gördüm. O kadar kolay değilmiş ve her çocuk aynı değilmiş. Bunlarla baş edebilmek için çok araştırdım. İngilizce dilini bildiğim için yabancı makaleleri de okudum. Birçok kitap blok takip ettim. Gördüm ki aslında birçok anne bu konuda mustarip. Kapı kapılar ardında dışarıya belli etmeden çok zorluk yaşayabiliyorlar. Diğer annelerin ve hem cinslerinin çok baskısına maruz kalıyorlar. Bende kaldım. Dışarıdan olan müdahalelerle çok çelişkide kaldım. Yakın çevremden kendi çocuğum hakkında bu çocuğu şımartmışsın, baskı yapmışsın ve çok ağlıyor gibi birçok eleştirilere maruz kalıyordum. Diğer annelere de bu konuda yalnız olmadıklarını ve her şeyi doğru yaptığıma inanmış olsam da eleştiriler geliyordu. Yapılan etkinliklerde hem öğretiyorum aynı zamanda ben de onlardan öğreniyorum” diye konuştu.
4. SEMİNERİMİZ DE HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR’
Daha önceleri de seminer düzenlediğini kaydeden Er, “Bu konuda ben kesinlikle ücret talebinde bulunmadım. Özellikle bloğumdan annelere özellikle mahremiyet konusunda seminer yapılacağını duyurdum. Öz babaların bile çocuklarına neler yaptığını görünce buna ancak annelerin engel olacağını düşündüm. Bu sebeple anneler gözlerini 2 değil 4 değil 10 açması gerekiyor. Bunu ancak eğitimle sağlanacağını düşündüm. Konuyu annelere duyurdum konferans salonu doldu taştı ve iki ayrı günde yaptık. Şimdi ye kadar 3 kez seminer düzenledik ve 4. Seminerimiz de hazırlıkları devam ediyor” şeklinde konuştu.
ÇOCUK İSTİSMARINDA KAHRAMANMARAŞ 3. SIRA DA YER ALIYOR’
Kahramanmaraş’ın çocuk istismarı konusunda 3. Sırada olduğunu dile getiren Er, “Annelerin bazı konularda çok eksik olduklarını gördüm. Çocuklarını bazı konularda çok sıkıyor veya bazı konularda ise baya serbest bırakıyorlar. Kendileri de bunun farkına vardıklarında biz iyilik yaptığımızı düşünüyorduk diyorlardı. Bazı anneler mahremiyet konusunda babalarının çocuklarını istismar yaptıklarına inanmıyorlardı. Bence bunları olaylarla anlatarak paylaşarak öğrettim. Seminerlerden sonra bazı anneler özel konuşmak için geldiler. Çocukluklarında tacize uğraşmışlar ve bunlar hep birince derece akrabalarından istismar olması. Zaten araştırmalarda bize Türkiye’de 3 kız çocuğundan biri ve 5 erkek çocuğundan biri cinsel tacize uğruyor. Ve bunun yüzde 80’i aile içi akraba veya tanıdık. Bu konuları duyunca çok şaşırdılar ve Kahramanmaraş’ın bu konu üzerinde üst sırada olduğunu duyunca da çok şaşırdılar. Çocuk istismarında Kahramanmaraş 3. sıra da yer alıyor. Bu konuda aslında aileler günah, yasak diye çocuklarla çok konuşmuyorlar. Bazı şeyleri çocuklar anne ve babalardan öğrenmiyorlar. Ailelerinden öğrenmesi gereken bilgileri internetten, arkadaşlarından veya yalan yanlış yerlerden öğreniyorlar. Bunu her zaman söyledim. Elbette dinimizi yaşayacağız ama çocuklarımızı korkutarak değil konuşarak anlatacağız. Her şeyin gerçeğini kendilerinden öğrenecekler. Ben mesela çocuklarımla her şeyi konuşuyorum ve mutlaka her şeyi anlıyor ve idrak edebiliyor. Ailelere de onlarında çocuklarıyla konuşabileceklerini söyledim ve çok şaşırdılar” diye kaydetti.
BU KONUDA GÖNÜLLÜYÜM’
Anne olmanın büyük zorluklardan geçtiğini dile getiren Er, “Ben bir anne olarak bir bireysel olarak ne kadar anneyi aydınlatırsam, ne kadar anneye ulaşabilirsem o kar diye düşünüyorum. Keşke bu bir Türkiye hareketine dönüşse ve amacımız daha büyük kitlelere ulaşmak istiyorum. Keşke bu konularda bir Belediye bir kurum seminer düzenlemek istiyoruz katılır mısınız ailelere anlatır mısınız deseler. Zamanım el verdikçe bu konuda gönüllüyüm. Son olarak ise annelik çok güzel, çok zor ve meşakkatli bir yol ki bu kadar zor olduğu için cennet ayaklarımızın altına serilmiş. Bunu laikiyle yapalım elimizin ucuyla değil. Dilimizin ucuyla değil. Benim bütün amacım bu sadece kendi çocuğuma değil, bütün çocuklara elimden geleni yapmak istiyorum. Ben bunu sosyal sorumluluk olarak hissediyorum. Ulaşabildiğim bütün çocuk ve annelere ulaşmak istiyorum. Ve bütün annelere kolaylıklar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Haber: Ahmet Özkars

Editör: Mahmut Beyaz