Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’de turizmin çeşitlendirilmesine ve turizm sektörünün ekonomik değerinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından geliştirilen 2019 Yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı (TZKAMU) bu kez Kahramanmaraş’ta anlatıldı. Kahramanmaraş Valiliği Fikret Kiraz Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Halil Avşar, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, KSÜ Rektör Yardımcısı Kadir Saltalı, kurum müdürleri ve turizm sektörünün önemli isimleri katıldı. Toplantıda, DOĞAKA Yönetim Birim Başkanı Oğuz Alibekiroğlu, geçmiş yıllarda destek sağlanan destek programlarından bahsettikten sonra 2019 Yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı hakkında detaylı sunum yaptı.

2019 Yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı (TZKAMU)’nın temel amacının TR63 bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve turizm sektörünün ekonomik değerinin artırılmasına katkı sağlanması olduğunu belirten Alibekiroğlu, turizm sektöründe fiziki, beşeri, teknolojik ve kurumsal altyapının iyileştirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Programın, turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif turizm olanaklarının artırılmasına önemli katkı sağlayacağını aktaran Alibekiroğlu, program için toplamda 20 milyon TL kaynak ayırıldığını söyledi. Alibekiroğlu, proje başına asgari 300 bin, azami ise 2 milyon TL destek sağlanacağını vurguladı.

“77 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE AJANS DESTEĞİ SAĞLANDI”

DOĞAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Oğuz Alibekiroğlu yaptığı sunumda şu ifadeleri kullandı;

“Şuan uygulamada olmayan Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında toplamda bin 600’ün üzerinde projeye 200 milyon TL’nin üzerinde ajans kaynağı tahsis ettik. Bu projelerle birlikte bölgemizde bizim hesaplarımıza göre 350 milyon TL’lik bir yatırım harekete geçmiş durumda bu 10 yıllık süreç içerisinde. Bununla birlikte her yıl artan ödeneklerle Mali Destek programlarımızı biraz daha büyük projelere tahsis etmeye çalışıyoruz. Ödeneklerimizi ve proje büyüklüklerimizi artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta bu zamana kadar toplamda 567 adet projeye destek sağlamışız, aldığımız proje başvurusu bunun çok daha üzerinde ve toplamda 77 milyon TL’nin üzerinde ajans desteği sağlanmış Kahramanmaraş’a. Bununla birlikte Kahramanmaraş’ta harekete geçen yatırım tutarının 110 milyon TL olduğunu tahmin ediyoruz.

“3 İL 20 MİLYON TL’Yİ BÖLÜŞECEK”

2019 yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı bizim bölgemizdeki yıldan yıla gelişmeye başlayan turizm sektöründeki çeşitliliği artırmak ve turizm sektöründeki bu hareketliliği 12 aya yayacak çeşitli turizm sektörlerini geliştirmek üzere hazırlandı. Toplamda da turizm sektörünün bölge ekonomisindeki toplam ağırlığını artırmaya yönelik yatırımların desteklenmesini hedefliyoruz. Bu amaçla turizm sektöründe fiziki, beşeri, teknolojik ve kurumsal alt yapının iyileştirilmesi ve turizm sektöründe faaliyet çeşitliliğinin sağlanarak alternatif turizm olanaklarının artırılması bu programın temel öncelikleri arasındadır. Program kapsamındaki toplam ödeneğimiz 20 milyon TL’dir. 20 milyon TL’yi, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde ajanslarımıza yapılan uygun başvurulara tahsis etmeye çalışacağız.

“PROJE DESTEK TUTARLARI ARTIRILDI”

Proje destek tutarımız 300 bin TL ile 2 milyon TL arasında değişecektir. Önceki programlara katılan arkadaşlarımızda hemen fark edecektir, üst limitimizi oldukça artırdık. Daha önceki yıllarda 750 bin TL arasında gerçekleşiyordu ama artık hem ajansımız hem de bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarımız proje geliştirme kapasitesi olarak belli bir seviyeye ulaşmış durumda. Biz artık üst limitlerimizi artırarak daha büyük ve marka değeri yüksek projeleri bölgemize kazandırmayı hedefliyoruz. Bir projeye ajans desteği olarak 2 milyon TL destek verebileceğimiz bu program kapsamında toplam destek oranımız yüzde 25 ile yüzde 75 arasında değişecek. Yani 2 milyon TL’lik bir üst limitten destek alacak projemiz 2 buçuk hatta 3 milyon TL’nin üzerine çıkabilecek şekilde toplam bütçe ödeneğine sahip olabilir.

“BİR KURUMDAN EN FAZLA İKİ PROJE DESTEKLENEBİLECEK”

Proje uygulama süreleri de uzadı, daha önceki yıllarda hatırlarsanız 18 ayı geçemiyorduk, bu yıl artık 24 aylık programlar ve projeler uygulayabilecek duruma geldik yönetmeliğimizde yapılan değişikliklerle. Yine daha önceki yıllarda iki başvuru alabiliyorduk bir kurumdan ve bir adedini destekleyebiliyorduk. Bu program kapsamında bir kurumdan dört başvuru alabileceğiz, iki adedini de destekleyebileceğiz. 2019 yılı içerisinde toplam iki proje destekleyeceğiz bir kurumdan. Daha önceki destek programlarından yararlandığınız bir proje var ise bu sayıyı dikkate almanız gerekecek.  Proje uygulama yerlerimiz Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri olacak. Projelerin esaslı faaliyetlerinin bölge illerimizde gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Programımıza kar amacı gütmeyen bütün kurum ve kuruluşlar başvuru yapabilecektir. Yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, mesleki kuruluşlarımız, STK’larımız gibi birlikte kendi görev alanlarında olmak kaydıyla bu programa başvuru yapabilecekler.

“GASTRONOMİ VE MOZAİKLER İÇİN ÖNEMLİ”

Bu program kapsamında iki tane temel önceliğimiz vardı, turizm sektörünün fiziki, beşeri ve kurumsal alt yapılarının geliştirilmesi şeklinde. Örneğin, bölgemizde çok yaygın bir sektör haline geldi gastronomi konusu, tarihi ve tescilli alanların restore edilerek gastronomi merkezlerine dönüştürülmesi yine tarihi ve kültürel tescilli alanların restore edilerek kültür ve sanat merkezi haline getirilmesi, pek çok ilimizde olan mozaik alanların turizme kazandırılması, sağlık turizmine yönelik termal turizm alanlarında çalışmaların yapılması, yeni müze kurulması ya da mevcut müzelerin modernize edilmesi ve İnşallah bu programla kazanmayı planlıyoruz, bölgemize mavi bayrak alımına yönelik bir proje geliştirilmesi bu programın uygun projeleri arasında yer almaktadır.”

Alibekiroğlu yaptığı sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

DOĞAKA 2019 YILI MALİ DESTEK PROGRAMI İÇİN AYRINTILI BİLGİLER

Programlara için yapılacak başvurular elektronik ortamda (https://kaysuygulama.sanayi.gov.tr) adresinden alınacak olup elektronik başvurular için son başvuru tarihi ve saati, 9 Ekim 2019 saat 23.59’dur. Elektronik ortamda tamamlanan başvurulara ilişkin Taahhütname’nin e-imza ile imzalanması ya da e-imza ile imzalanamadığı hallerde Ajansa elden, posta ya da kargo ile teslimi için son başvuru tarihi 16 Ekim 2019 saat 17.00’dir.

Programlara ilişkin il merkezlerinde ücretsiz açılış ve bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir. Bu toplantılara ilişkin takvim önümüzdeki günlerde Ajans web sayfasında yayınlanacaktır.  Destek programına ilişkin rehberler, toplantı takvimi ve diğer ilgili dokümanlara ilişkin ayrıntılı bilgiler için Ajans web sitesi www.dogaka.gov.tr’yi takip edebilirsiniz.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz