Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOĞAKA) 80’inci yönetim kurulu toplantısı Kahramanmaraş’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Valilik toplantı salonunda düzenlenen yönetim kurulu toplantısına; Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Hatay Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkan Fatih Mehmet Erkoç, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Kahramanmaraş Ticaret, Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Osmaniye Ticaret, Sanayi Odası Başkanı Murat Teke ile DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız katıldı.

Toplantıda konuşan Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Başkanı Ömer Faruk Coşkun, “Bölgemizdeki sektörlerin rekabet gücünü geliştirmeye ve fiziksel altyapının iyileştirilmesine yönelik destek programlarında başvuruların 2018 yılı Nisan ayına kadar alınması planlanmakta olup değerlendirme çalışmalarının ardından başarılı projeler uygulamaya alınacaktır” dedi. 2017 yılına yönelik çalışmaların yanı sıra 2018 yılının Çalışma Programı hazırlıklarının da devam ettiğini belirten Coşkun, bölgesel kalkınmaya yönelik destek programlarına, araştırma ve analiz çalışmalarına, yatırım destek faaliyetlerine, fuar, çalıştay ve konferans gibi organizasyonlara 2018 yılında da devam edileceğini söyledi.

ÖNEMLİ PROJELERE DOĞRUDAN MALİ DESTEK SAĞLANACAK”
Coşkun, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “15 Temmuz süreci ile birlikte durdurulan ve proje teklif çağrısı yöntemi ile uygulanan destek programlarına yeniden başlanmaktadır. Bu konuda Ajansımız Kalkınma Bakanlığı ile yürüttüğü çalışmaları tamamlamıştır. Toplam 30 Milyon TL desteğin sağlanacağı programlara ilişkin yazılı ve görsel tanıtım dokümanlarının hazırlanması ile birlikte 2018 yılı Ocak ayının ilk yarısında destek programlarının ilan edilmesi planlanmaktadır. Bölgemizdeki sektörlerin rekabet gücünü geliştirmeye ve fiziksel altyapının iyileştirilmesine yönelik destek programlarında başvuruların 2018 yılı Nisan ayına kadar alınması planlanmakta olup değerlendirme çalışmalarının ardından başarılı projeler uygulamaya alınacaktır. Destek programlarının ilan edilmesi ile birlikte il merkezleri ve tüm ilçelerde bilgilendirme ve eğitim toplantıları yapılacaktır. Katılımın açık ve ücretsiz olduğu bu toplantılara ilişkin duyurular ajansımızın internet sitesinden ilan edilecektir. Bunun yanı sıra 2018 yılı ile birlikte yeni bir destek programı daha uygulamaya alınacaktır. İllerimizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak, önemli projelerin fizibilite çalışmalarına doğrudan mali destek sağlanacak olan Fizibilite Desteği Programının 2018 yılının ilk üç ayı içerisinde uygulamaya alınması hedeflenmektedir.”

PROJELER BAŞARIYLA TAMAMLANDI”
Daha önce planlanan projelerin başarıyla tamamlandığını aktaran Coşkun, “Teknik Destek Programı ve Güdümlü Proje Desteğinde ise devam eden projelerin yanı sıra yeni projelerin bölgemize kazandırılması amacıyla hem ilgili kurum ve kuruluşlarla hem de kalkınma Bakanlığı ile çalışmalara devam edilmektedir. Diğer taraftan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Rekabetçi Sektörler Programına yapılan Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezinin Geliştirilmesi Projesi, Türkiye genelinde başarılı bulunan 9 proje arasında yer almıştır. Proje hazırlığı ve başvuru sürecinin Ajansımız taralından yürütüldüğü projenin mali değeri 3.89 Furo'dur. (Yaklaşık 18 Milyon TL) AB fonları ile desteklenmekte olan ve Osmaniye ilimizde yürütülen Roman Gibi yaşayan vatandaşların istihdama Entegrasyonu Projesi ise başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Bölgemizdeki sektörlerin ve firmaların tanıtımına yönelik çalıştay, konferans ve fuar desteği gibi organizasyon desteği sağlayan Ajansımız, bu kapsamda 7-10 Aralık 2017 tarihleri arasında İzmir de yapılan Travel Turkey İzmir Uluslararası Turizm Fuarına illerimizin katılımı sağlanmıştır. Organizasyon çalışmalarında ise her 3 ilimizde de yapılan Devlet Destekleri Bilgilendirme Panelleri, Hatay'da Zeytincilik Çalıştayı ve Organik Tarım Çalıştayı, Kahramanmaraş'ta Ceviz Çalıştayı gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

RAPORLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”
Coşkun, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bunların yanı sıra Kalkınma Bankası ile yapılan işbirliği çerçevesinde bölge illerimizin yatırım potansiyellerinin belirlenmesi amacıyla bir analiz çalışması yürütülmekledir. Her üç ilimize yönelik Potansiyel Yatırım Alanları Raporunu ortaya koyacak olan bu analiz kapsamında illerimize yönelik teknik geziler ve raporlama çalışmaları devam etmektedir. Fizibilite çalışmaları kapsamında Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri Fotovoltaik Güneş Elektriği Fizibilite Çalışmaları ve Meyve Dondurma ve Meyve Suyu konsantresi Tesisi ön Fizibilite Çalışması ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye Sosyal görünüm raporları tamamlanmış olup kısa süre içerisinde basılı bale getirilecektir. 2017 yılına yönelik bu çalışmaların yanı sıra 2018 yılının Çalışma Programı hazırlıkları da devam etmektedir. Bu kapsamda, bölgesel kalkınmaya yönelik destek programlarına, araştırma ve analiz çalışmalarına, yatırım destek faaliyetlerine, fuar, çalıştay ve konferans gibi organizasyonlara 2018 yılında da devam edilecektir.”

Yapılan konuşmanın ardından toplantı, gündem maddelerinin değerlendirmesiyle devam etti.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz