Yeni yılla birlikte hayvan ithalatını önleyip, et ihtiyacını yerli kaynaklardan temin etmek isteyen ve verdiği desteklerle büyük bir hareketlilik başlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçiye yönelik teşviklerine her geçen gün bir yenisini daha ekliyor. 2018 yılını Buza Ölümleri ve Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele yılı olarak ilan eden bakanlık, yıl içerisinde doğacak olan her buza için 350 TL destek verecek. Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, desteklerin 2018 yılında da artarak devam edeceğini vurguladı. 2017 yılının son etabında kente 140 civarında proje geldiğini anlatan Emiralioğlu, bu projelerin toplam tutarının 25 milyon TL olduğunu kaydetti. Çiftçilerin ne kadar ihtiyacı varsa o kadar alanda yapacağı sulama alanlarını desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Emiralioğlu, “Bizim isteğimiz çiftçilerimiz devletin verdiği destekleri iyi takip etmeleri, müracaatları zamanında yapmaları ve bunu en üst düzeyde yararlanmalarıdır” dedi.

HAVZA BAZLI DESTEKLEME PROGRAMI
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın havza bazlı destekleme programına geçtiğine dikkat çeken Emiralioğlu, şöyle konuştu: “2018 yılı içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İl müdürlükleri olarak çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Bitkisel ve hayvansal üretim anlamında desteklerimiz geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da artarak devam edecek. 2018 yılında toplam 14 milyar TL bütçemiz var. Bizde elimizden geldiği kadar çiftçilerimizin bu desteklerden yararlanmaları için gayret çerisinde olacağız. Bakanımız havza bazlı destekleme programına geçti. Her havzamızda desteklenecek ürünler ilçe müdürlüklerimiz tarafından kamuoyuyla paylaşılıyor ve ilan ediliyor. Bizde hangi ilçede hangi ürün destekleniyorsa çiftçilerimizin bizim tarafımızdan desteklenen ürünleri 2018 yılı üretim sezonu içerisinde eklemelerini ve devlet destekleri içerinde ilimizin en yüksek düzeyde istifade etmelerini istiyoruz.”

HEM DOĞARKEN HEM ÜRÜN AŞAMASINDA
Buzaları hem destekleme hem de ürün aşamasında desteklediklerinin bilgisini veren Emiralioğlu, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Emiralioğlu, “Hayvancılık destekleri bizim en önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. 2018 yılı bakanlık olarak buza ölümleri ve hayvan hastalıklarıyla mücadele yılı ilan edildi. Bizde bu yönde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Önümüzdeki günlerde hem kuzey ilçelerimizde hem de güney ilçelerimizde ayrı ayrı buzalar’ın bakım ve beslenmesi ayrıca buza ölümlerinin önlenmesine yönelik üniversite hocalarımızın katıldığı eğitim toplantıları ve paneller düzenleyeceğiz. Her doğan buzaya’da 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da 350 TL destekleme ödememiz olacak. Buda önemli bir destekleme. Her doğan buza bakanlığımız tarafından 350 TL soy kütüğüne kayıtlıysa 550 TL düzeyinde destekleniyor. Bu desteklememiz de devam edecek. 2018 yılı içerisinde mezbahadaki her yerli dana içinde kesim başına 250 TL desteklerimiz var. Hem doğarken destekliyoruz hem de ürün aşamasında” şeklinde konuştu.

140 PROJE 25 MİLYON TL
2017 yılının son etabında kente 140 civarında proje geldiğini belirten Emiralioğlu, bu projelerin toplam tutarının 25 milyon TL olduğunu kaydetti. Kırsal kalkınma yatırımları destekleme programlarının da olduğunu anlatan Emiralioğlu, “Kırsal kalkınma yatırımları destekleme programlarımız var. 2017 yılının son etabında ilimize 140 civarında proje geldi. Bunlardan büyük bir kısmını bakanlığımıza gönderdik ve önümüzdeki günlerde neticelenmesini bekliyoruz. Buradaki projelerimiz yaklaşık 25 milyon TL civarındaydı. Ocak ve 1 Mart arasında devam eden sulama ekipmanları ile ilgili bir başka destekleme modelimiz var. Çiftçilerimize kendi arazilerine damla sulama, yağmurlu sulama veya basınçlı sulama sistemlerinden herhangi birini yapmak isterlerse bu uygulayacakları maliyetlerin yüzde ellisini biz karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

PARSEL SIĞINAĞI KALKTI
2018 yılında parsel sığınağının kalktığına vurgu yapan Emiralioğlu, “Çiftçimizin ne kadar ihtiyacı varsa o kadar alanda yapacağı sulama alanları desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Emiralioğlu, “Bir taraftan da Büyükşehir belediyemizle yaptığımız özellikle fidan alımına yönelik çalışmalarımız var. Yine tespitli çalışmalarımızı yaptık. Büyükşehir belediyesi 2018 yılının ilk başlarında ceviz ve zeytin fidanı alımı gerçekleştirecek. Bizde bunun organizasyonunu ve dağıtım işlemlerini yürütüyoruz. Böylelikle 2018 yılı içerinde çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bizim isteğimiz çiftçilerimiz devletin verdiği destekleri iyi takip etmeleri, müracaatları zamanında yapmaları ve bunu en üst düzeyde yararlanmalarıdır” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz