Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, 11 ayın sultanı Ramazana çok kısa bir süre kala kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla kahvaltı programında bir araya geldi. İl Müftülüğünde gerçekleşen programda basın mensuplarıyla kaynaşan Müftü Sürgeç, birçok konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son dönemde yıpratılmaya çalışıldığını vurgulayan Müftü Sürgeç, bu anlamda Diyanet’e sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kahramanmaraş’ta cami çalışması yürüttüğünü ve kentteki birçok caminin formata uygun olmadığını ifade eden Müftü Sürgeç, bu kapsamda şehirdeki yardımseverlerden Diyanet’in yaptığı projelere destek vermelerini istedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2011 ila 2017 yılları arası Kahramanmaraş’a yaptığı yatırım ve yardımlar hakkında da bilgi veren Müftü Sürgeç, 7 yıl içerisinde toplam 10 milyon 931 bin TL yardım, 375 bin TL’de yatırımın olduğunu kaydetti. Diyanet’in bu yıl zekât, fitre, infak ve sadakalarda yurt içinde ve yurt dışında bir dağıtma organizesi içerisine girdiğini dile getiren Müftü Sürgeç, “Diyanet İşleri Başkanlığımız İnşallah bunu daha şeffaf, hesap verilebilir şekilde zekât ve fitre konularında halkımıza öncülük edecektir” diye konuştu. Ayrıca Müftü Sürgeç, İl Müftülüğü olarak hastanelerde ve Kredi Yurtlar Kurumu’nda (KYK) Manevi Destek Hizmeti sunduklarını duyurdu.

RAMAZAN MÜSLÜMANLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Ramazanın Müslümanlar için çok önemli bir ay olduğuna dikkat çeken Müftü Sürgeç, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “İnsanların duygularının çok daha inceldiği kendilerini daha çok ibadete verdiği bir mevsim olması sebebiyle camilerimizle ilgili tedbirleri aldık. Camilerimizde mukaveleler okunacaktır. Özellikle Elbistan Çarşı Atik Camii ve Onikişubat Prof. Dr. Mahmut Esat Coşan caminde hatimle teravih namazı kılınacaktır. Diğer camilerde ise normal teravih namazı kılınacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı özellikle bu son olaylardan sonra çok beklentili bir kurum haline geldi. Bununla birlikte bize maddi konuda, dini konuda kendilerine rehberlik, öncülük yapmamızı isteyenler oluyor. Diyanet bu yıl zekât, fitre, infak ve sadakalarda yurt içinde ve yurt dışında bir dağıtma organizesi içerisine girdi. İnşallah bunu daha şeffaf, hesap verilebilir şekilde Diyanet İşleri Başkanlığımız zekât ve fitre konularında da bu yıl halkımıza öncülük edecektir.”

10 MİLYON 931 BİN TL YARDIM, 375 BİN TL YATIRIM
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2011-2017 yılları arasında 10 milyon 931 bin TL yardım, 375 bin TL’de yatırım yaptığını anlatan Müftü Sürgeç, “Diyanet İşleri Başkanlığımız Kahramanmaraş’a yapmış olduğu yatırımlar var. 2011 yılında 218 bin TL, 2012’de 485 bin TL, 2013’te bir milyon 894 bin TL, 2014’de 2 milyon 409 bin TL, 2015’te 2 milyon 125 bin TL, 2016’da 2 milyon 100 bin TL, 2017’de bir milyon 700 bin TL olmak üzere 7 yıl içinde toplam 10 milyon 931 bin TL kentteki camilere yardım edilmiştir. Bunun yanı sıra da yine 2011-2017 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığımız toplam 375 bin TL yatırım ödeneği göndermiştir” şeklinde konuştu.

MERDİVEN ALTI KUR’AN KURSU YAPMAKTAN VAZGEÇELİM”
Merdiven altı Kur’an Kursu yapmaktan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Müftü Sürgeç, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Diyanet çok önemli bir kurumdur. Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Bu hassas dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yıpratılmaması lazımdır. Eğer Diyanet yıpratılır, biter, tükenir, giderse binlerce Diyanet oluşur. Binlerce, milyonlarca camiler oluşur ve herkes birbirinin camisini taşlar. Bu yüzden Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye için gerçekten bir nimettir. Bu kuruma sahip çıkmalıyız. Yardımsever insanlarımızın özellikle Diyanet İşleri Başkanlığımızın bir takım projelerine destek vermelerini istirham ediyoruz. Artık merdiven altı Kur’an Kursu yapmaktan vazgeçelim. Hem Kur’an-ın vakarına yazıktır hem de oradaki çocuklarımızın psikolojisine yazıktır.”

EN KISA ZAMANDA YENİ CAMİLER YAPACAĞIZ”
Şu anda Diyanet’in camiler üzerinde bir çalışma yürüttüğünü belirten Müftü Sürgeç, kente en kısa zamanda yeni camiler yapacaklarının müjdesini verdi. Müftü Sürgeç, “ İnşallah en kısa zamanda yeni camiler yapacağız. Kahramanmaraş’ta birtakım camiler formata uygun değil ve estetikten yoksun durumda. Şu anda herkes istediği gibi cami inşa etmesin bu konuda müftülükler kendilerine rehberlik etsin istiyoruz. Camilerin Kur’an’da 4 tane fonksiyonu vardır. Bunu yerine getirmek mecburiyetindeyiz. Birincisi orası bütün insanlığın merkezidir. Bütün insanlığı kucaklayan bir yerdir. İnsan camiye sığındığı zaman orada annesinin kucağına sığınmış gibi rahat eder. Camideki insanlar dışarıdaki bir takım siyasi, politik olayları camilere taşıyıp, ibadet eden insanları rahatsız etmemelidir. İkincisi camiler yine bütün insanlık için rehberlik merkezidir. Sadece Müslümanlar için değil. Sırası geldiğinde bir Gayrimüsliminde sığınabileceği bir mekân olması gerekir. Birbirimize sahip çıkmamız lazım” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİ ARKADAŞLARIMIZIN SORUNLARINA MUHATAP OLMAYI BAŞARDIK”
Toplantıda Müftü Sürgeç’ten sonra söz alarak, İl Müftülüğü’nün KYK’da sunmuş olduğu Manevi Rehberlik Hizmetini anlatan Kur’an Kursu öğreticisi Fatma Durmaz, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz eğitim döneminde Diyanet işleri Başkanlığı ile KYK arasında imzalanan protokol gereği pilot bölgelerde başlayan "Manevi Rehberlik" uygulaması 2016 - 2017 eğitim öğretim döneminde ilimiz Kahramanmaraş 'ta da uygulanmaya başlamıştır. Kuzey Kıbrıs dâhil 81 ilde toplam 209 yurtta uygulanan bu hizmet Kahramanmaraş ilimizde de 2 yurtta (Avşar ve Nuri Pakdil) faaliyet göstermektedir. Manevi rehber kimliğimizle öğrenci kardeşlerimizle haftanın 5 günü yaptığımız etkinliklerle birlikte zaman geçirmekteyiz. Günlük geçirdiğimiz 5 saatlik zaman diliminde gençlerimizin yaşadığı streslere psikolojik sıkıntılara manevi ihtiyaçlara çözümler bulabilmek başlıca hedefimiz oldu. Aramızda kurduğumuz manevi bağımız karşılıklı edindiğimiz güvenle bazen haftanın 7 günü öğrenci arkadaşlarımızın sorunlarına muhatap olmayı başardık. Böylelikle gençlerimiz doğru bilgiyi doğru kaynaklardan alarak hayatlarında uygulamaya koydular.”

GENÇLERİMİZİN YAŞADIKLARI BUHRANLAR, MANEVİ DESTEĞİ ZORUNLU KILMAKTADIR”

Günümüzde gençlerin yaşadıkları buhranlardan dolayı manevi destek almayı zorunlu kıldığını dile getiren Durmaz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ayrıca içinde bulunduğumuz çağın olumsuz uyaranları teknolojinin ve sosyal medyanın olumsuz kullanımı, bundan kaynaklı gençlerimizin yaşadıkları buhranlar onların manevi destek almalarını zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple vermeye çalıştığımız manevi hizmet genç kardeşlerimizin Yüce Yaratıcı ile olan sonsuz ve sınırsız bağını yeniden hatırlatmak, ihtiyaç hissettiği anda yalnız olmadığını; umudun, değişme olanağının olduğunu, iradesiyle zorluklarla baş edebilen, çevre ve toplumla barışık yaşayan insanlar olmak için yol göstermeyi hedeflemektedir. 4 Ekim 2017 tarihinden itibaren Kahramanmaraş İl Müftülüğümüzün koordinesiyle yurdumuzda yapmamız gereken genç kardeşlerimizin gönlüne girerek dünya ve ahiret hayatında asıl mutluluk veren nizamın İslam olduğunu idrakine varmalarını sağlamaktır. İnsanlara, özellikle de gençlere bir şeyleri kabul ettirebilmek onların gönlüne hitap edebilmekten geçmektedir. Bu yüzden bazen oda oda ziyaret edip onlarla arkadaş olmak, bazen beraber yemek yemek, bazen birer hediye, çay, kahve sohbetleriyle tanışmalarla başlayan koyu, derin muhabbetli ortam oluşturmaktır. Asıl amaç bireye rehberlik olduğundan birebir muhabbetler çok önemli olmakla beraber yurtta düzenlediğimiz toplantılar, mescit sohbetleri, atölye çalışmaları da çok büyük önem arz etmektedir. Adab-ı muaşeret atölyesinden, toplumda davranış kurallarını öğrenirken Abide Hanımlar atölyesinde kendisine yön verecek büyük şahsiyetleri tanıma imkânı bulmaktadırlar.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz