Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, canlı hayvan ve et ithalatını filen durdurduktan sonra yeni bir kararın altına imza attı. Bakanlık, bu kararla birlikte ülkedeki küçükbaş hayvancılığın giderek azalması ve buna bağlı olarak herhangi bir hayvan kıtlığının yaşanmaması için dişi hayvan kesimine 3 ay süreyle yasaklama getirdi. Geçtiğimiz günlerde Bakan Faruk Çelik’in “Dişi hayvanların Kurban pazarına girmemesi için çok sıkı denetim yapacağız. Pazara gelişini engelleyeceğiz. Vatandaşlar açıklamalarımızı dikkate alsın istiyoruz. Bu milli bir meseledir. Keserek çözemeyiz, hayvan varlığımızı artırmalıyız” şeklindeki açıklaması da ülkedeki yetiştiricilerden tam not aldı. Konuyla ilgili olarak Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, yaşanan bu gelişmenin oldukça sevindirici olduğunu kaydederek, ülkedeki hayvan sayısının azlığına dikkat çekti. Şu anda ülkede 44 milyon hayvanın olduğunu ve bu sayının günden güne daha da azaldığını ifade eden Kuzu, bu sayının arttırılması için damızlık hayvanlarının kesilmemesi gerektiğini vurguladı.

HAYVAN SAYISI GİTTİKÇE AZALIYOR”
Ülkedeki küçükbaş hayvancılığın gittikçe azaldığına değinen Kuzu, Damızlık hayvanların kesiminin durması halinde Türkiye’de ki hayvan sayısının yükseleceğini anlattı. Kuzu, “Türkiye’de küçükbaş hayvancılık gittikçe azalıyor. Bu sayı daha da aşağılara düştüğü zaman bizi daha da büyük sıkıntılar bekliyor. Dolayısıyla et ve süt gıda maddeleri Türkiye’de eksilirse dışarıdan ithalat yapmak zorunda kalacağız. Bu durumda da damak tadı denen bir şey kalmayacak. Damızlık hayvanların kesimi yasaklanırsa bir nevi Türkiye’deki hayvan rakamları yükselir. Yükseleceğine de eminim. Neden emininim? Bizim her birimizin 200-300 tane koyunu var. Yaz sezonu olduğu zaman biz dişi koyunlarımızı bıraksak, damızlık artar ve Türkiye’de hayvancılık çoğalır. Ama biz hayvanların dişisini de kesiyoruz ve paraya dönderiyoruz. Paraya dönderdiğimiz zaman da bu kez “Hayvan sayımız yeterli değil” diyoruz. Hayvan sayısı en çok da bu nedenle azalıyor. Birinci eksi durum budur. Bunun önünü ancak bakanlık durdurabilirdi. Bakanlıkta durdurmaya nokta koydu” ifadelerini kullandı.

HAYVANCILIĞA DAHA FAZLA DESTEK ŞART!”
Bakanlığın özellikle hayvancılığa daha fazla destek vermesi gerektiğini söyleyen Kuzu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız, konuyla ilgili bir TV programında değerlendirmelerde bulundu. Bakanımıza saygı duyuyoruz ama bakanımızın bazı konularda eksiklikleri oldu. Neden eksikleri oldu? “Karkas et 27 TL, et 36 TL, kıyma 33 TL oldu” dedi. Türkiye’de böyle bir et fiyatı yok. Şu anda etin fiyatı 72 TL’dir. Et fiyatları günün borsasına göre değerini taşıyor. Normalde et fiyatları pahalı değil. Ben hayvancıyım. Hayvancılığın içerisinden gelen birisiyim. O riski, o sıkıntıyı çeken birisiyim. Şu an ben buradayım ama benim çocuklarım sıcak yaz şartlarında çiftlikte ekmek parası kazanmak için hayvanlarla uğraşıyorlar. Biz 1.20 kuruşa arpayı alıyoruz. 75-80 kuruşa samanı alıyoruz. Bakanlığın bize verdiği destekte her bir hayvan için 25 TL’dir. Burada genel merkezin payı var. İlin payı var. Bunun vergisi, EFT’si, masrafı var. Dolayısıyla 25 TL’nin içinden elimize 22 buçuk TL para geçiyor. Yani şu anda bir kilogram et 27 TL değil. İstanbul’da, Ankara’da etin kilogramı 80-90 TL’dir. Bunun önünü kimse kesemez çünkü arpa 1.20 kuruş, saman 75 kuruş. Hayvanlarımız azaldı. Hayvanlarımız kesilmezse, damızlıklarımız artar. Hayvan varlığımız yükselir. Şu anda nüfusumuz 80 milyon, hayvan varlığımız 44 milyon. Kişi başına bir hayvan dahi düşmüyor. Bakanlığın aldığı karar yerinde oldu. Eğer ki damızlık hayvanlar kesilmez, ülkenin içinde kalırsa, hayvan meblağım artar ve 60 milyon hayvana sahip oluruz. 60 milyon olduğu zaman da ülkede hayvan kıtlığı yaşanmaz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz