Tarihimizde Osmanlı dönemine kadar dayanan Arzuhalcilik, günümüzde kaybolma durumuyla karşı karşıya kalmış durumda. Yaklaşık 4 yıldan bu yana Kahramanmaraş’ın Büyükşehir Belediyesi olmasından sonra bazı hakların Arzuhalciden alınıp resmi kurumlara ve Belediyelere geçmesinden dolayı işlerinde sıkıntılar yaşayan ve eski günlerini iple çeken Arzuhalciler, bu meslekte artık bir gelecek göremediklerini söyledi. Genellikle merkezde çarşıda iş yerleri olan arzuhalciler, bulundukları yerlerde ki resmi dairelerin farklı yerlere taşınmasından dolayı işlerinin daha da çok zayıfladığını belirttiler. Gün geçtikçe işlerinin daha kötüye gittiğini belirten Kahramanmaraşlı Arzuhalciler, yavaş yavaş dükkânları boşaltıyorlar.


“ARZUHALCİLİĞİN GELECEĞİ KALMADI”
Arzuhalciliğin artık eskisi gibi olmadığını, birçok hakların resmi kurumlara geçtiğini belirten Arzuhalci Ali Okur, resmi kurumlarında merkezden uzağa taşındıkları için kendilerinin de artık iş yapamadıklarını söyledi. Okur, “Yaklaşık 13 yıldır bu mesleğin içindeyim ama son 10 yıldan beri de bu iş bitmiş durumda. Son zamanlarda teknolojinin artmasıyla birlikte, telefonların, bilgisayarların artmasıyla, hayatımızın dijitale dönmesiyle birlikte bizimde eski işimizden bir eser kalmadı artık. Biz basit dilekçeler falan yazıyorduk artık eskisi gibi değil her şey. Mesela benim bulunduğum bölgede adliye vardı, tapu müdürlüğü vardı, bazı resmi kurumlar vardı onlarda buralardan taşınınca müşteriler çok gelmez oldu. Zaten bizim işlerimizin çoğu resmi kurumlara geçtiği için işlerimiz bitti. Eskiden muhtarların adına defter tutuyorduk, bu işlemlerde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olunca büyükşehre geçti. Dolayısıyla da bizim işlerimiz her türlü kaybolma noktasına girdi. Zaten bu mesleği yapanların çoğu da bıraktı sayılır. İş yerine gelip dükkânlarını açanların da birçoğu emekli. Gelip dükkân da duranlarda ayağım bağlansın, yerim belli olsun diye gelip duruyorlar. Bizim gidecek yerimiz olmadığı için mecbur dükkânlarda duruyoruz, yapacak bir şey yok. Artık Arzuhalciliğin geleceği kalmadı” dedi.


 

MESLEK KAYBOLMAYA BAŞLADI”
Kahramanmaraş’ta 27 yıldır Arzuhalcilik yapan bir diğer isim Nebi Güvercin ise, Arzuhalciliğin sof safhalarına geldiğini söyledi. Güvercin, “26 yıldır bu işi yapıyorum, ilk yıllarımda bu işe başladığımda gerçekten çok iyi bir meslekti, yani para kazanan bir meslekti. Gün geçtikçe teknoloji ilerledikçe meslek biraz gerilemeye başladı. Şuanda da son safhalarına geldi desek caiz olur. Bizim en önemli kayıplarımızdan birisi, köy muhtarları evlendirme memurları idi, köy muhtarlarının işlemlerini biz yapardık muhtara tasdik eder verirdik. Büyükşehir olunca evlendirme memurlukları köy muhtarlıklarından alınıp, belediye evlendirme memurluğuna verilince işlemler orda yapılmaya başladı bizde işlemi kapattık. Teknoloji o kadar ilerlemiş ki internetten her şeyi yapabiliyorsunuz. Eskiden devlet dairelerinde tüm işlemleri yaptırmak için bir dilekçe beyanı, müracaatı gerekirken şuanda vatandaş gidip her hangi bir devlet dairesinde, en basitinden adliyede bir form veriyor o şekilde işini hallediyor. Böyle de olunca arzuhalciye gerek kalmamış durumda. Şuanda da son demlerini yaşıyoruz zaten. Umarım işlerimiz daha iyi olur. bu saatten sonra kimsenin pek umudu kalmadı ama yine de bir umut dükkanlarımızı açıp kapatıyoruz” şeklinde konuştu.

SİNEK AVLIYORUZ”
Güvercin konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “Müşterinin yok denilecek kadar az olduğunu ifade eden Nebi güvercin şu şekilde devam etti, “İş yok ama olsun diye gelip gidiyoruz başka mesleğimiz olmadığı için burada vaktimizi geçiriyoruz. Sabahleyin sabah 08.00’de gelirim akşama doğruda iş yerimi kapatıp giderim çok nadir iş olur, olmadığı günlerde var. Önceden akla gelebilecek her türlü işlemleri yapıyorduk, adli dava dilekçeleri, evlenme işlemleri, devlet dairelerinin istek talep dilekçeleri yazılıyordu, bunlar şuan bizim için bitmiş durumda. Az da olsa ufak tefek iş kaldı bize, boşanma davalarının dilekçesini, birkaç nüsha, onları yapıyoruz bizde bu şekilde kazanmaya çalışıyoruz. Teknolojinin getirdiği durum bu şekilde arzuhalcilik bizim için bitmiş durumda sayılır.”

BÜYÜKŞEHİR OLUNCA İŞLER AZALDI”
Kahramanmaraş’ta 48 yıldır Arzuhalcilik yapan Mehmet Çamsarı ise, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra işlerin çok azaldığını söyledi. Çamsarı: “Biz daha önceleri ikametgâh kâğıdını, nüfus cüzdanı alma talep kâğıdını, ölüm tutanağını hep biz yapardık. Bunarlın hepsi şuan Nüfus dairesinde bitiyor. Bu konuda işlerimiz azaldı azda olsa mahkemelik işler oluyor, çeşitli boşanmalar oluyor o tür işlemeleri yapıyoruz. İşlerimiz eskisinden çok az ama yine de bir ekmek kazanmak için gelip gidiyoruz. Daha önceleri köy muhtarlarının vasıtası ile köylerin evlenme yazışmalarını biz yapardık, bu bize çok büyük gelir sağlardı artık Büyükşehir olduktan sonra belediyeye geçti bu o yüzden de işlerimiz eskisinden çok az. İşlerimiz de biraz gevşeme var ama işlerimizi bırakacak kadar değil, ölene kadar ben bu işi yapacağım. Teknoloji gelişince işler iyice durgunlaştı, şehrimizin Büyükşehir olması da aynı etkiyi yarattı işimize. Belediye evlenme işlerini alınca da 10 yıldan bu yana işlerimiz istediğimiz gibi değil. Bazen valilikten, kaymakamlıktan çeşitli belgeler geliyor onları yapıyoruz. Uzun zamandır bu işle uğraştığım için vatandaş beni tercih ediyor. Bundan kötüsünün olmamasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Haber: Hakan Aydın


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz