Son dönemde dolar, Euro, TL, sterlin gibi para birimlerini geride bırakarak, kimsenin beklemediği bir çıkış yapan ve uğrunda ev dahi sattıran sanal para birimi Bitcoin, dijital dünyanın para birimi oldu. Bilişim Uzmanı Hamit Uğurlu ise Bitcoin konusunda iddialı konuştu. Uğurlu, “Gelecek yüzyılın yeni para birimi Bitcoin olacak” dedi.

2008 yılında Japon bir mühendis tarafından deneysel olarak başlatılan ve piyasaya çıktığı ilk günden bugüne kadar geçen sürede değerini arttırarak devam eden sanal para birimi Bitcoin’in önüne geçilemiyor. Euro ve dolar gibi değeri son derece yüksek para birimlerini geride bırakarak, günümüz piyasasındaki en popüler para birimi olmayı başaran Bitcoin, gelecek neslin para birimi olarak tanımlanıyor. Gün geçtikçe değer arttırması akabinde başta Japonya olmak üzere birçok dünya ülkesi tarafından tanınan ve akabinde yasalarla düzenlenen Bitcoin’in sadece bir tanesi 11 bin 800 dolar olarak işlem görüyor. Peki, Bitcoin ne işe yarar? Hayatımızdaki yeri nedir? ve gelecek yüzyılda rolü ne olur? İşte tüm bu soruların yanıtını Bilişim Uzmanı Hamit Uğurlu verdi.

Manşet Gazetesi’ne konuşan Bilişim Uzmanı Uğurlu, Bitcoin’in herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmadığını ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen bir tür sanal para birimi olduğunu söyledi. Bitcoin ile birçok global firmalarla alışveriş yapılabildiğini anlatan Uğurlu, “Bundan sonraki süreçte bütün devletler artık kendi Bitcoin’ini yapacak” diye konuştu. Yine birçok devlette kendi Bitcoin’ni üretip kendi sanal para birimine geçeceğini aktaran Uğurlu, alışverişe dair her şeyin artık Bitcoin üzerinden yapılacağını kaydetti.

ARTIK OLMAZSA OLMAZ BİR PARA BİRİMİ HALİNE GELDİ”

Uğurlu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Belli bir sayıda üretilmiştir ve o sayının sonuna doğru geldik. Bu sayının sonuna doğru geldiğimiz içinde fiyatlar müthiş derecede arttı. Şu anda bir Bitcoin’in değeri 11 bin 800 dolar civarında. Birçok devlet şu anda parayı tanıdı ve hatta bu paranın borsasını açan devlet dahi oldu. Bitcoin dijital dünyada alışveriş için artık olmazsa olmaz bir para birimi haline geldi. Bitcoin’in içeresinde Ethereum ve Ripple gibi daha 700’ü aşkın param birimi var. Ayrıca Bitcoin Madenciliği var. Bitcoin Madenciliğini de aynı bir kömür madenciliği gibi düşünebiliriz. Yani performansı yüksek kaliteli bilgisayarlar vasıtasıyla matematik problemleri çözerek madencilik yapmış oluyor ve bu şekilde de Bitcoin kazanılıyor. Çok düşük miktarlarda kazanılıyor ama insanlar bu kazancı biriktirerek büyütüyor. Ama bundan çok değil birkaç yıl önce o zamanlar Bitcoin almak çok kolaydı. O dönemde bir Bitcoin, 0,9 cent idi. Ama şimdi 11 bin 800 dolar. Bitcoin insanlar tarafından bir yatırım aracı olarak düşünülebilir.”

BÜTÜN DEVLETLER ARTIK KENDİ BİTCOİN’İNİ YAPACAK”

Dünya ülkelerinin kendi Bitcoin’ni üretip kendi sanal para birimine geçeceğini söyleyen Uğurlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bitcoin ile birçok global firmalarda alışveriş yapılabiliyor. Gelecek yüzyılda para birimi olarak Bitcoin’i tanımlayabiliriz. Çünkü düşünün 9 yılda değerini onlarca kat arttıran bir para biriminden bahsediyoruz. Yarın bir gün hemen hemen bütün devletler artık kendi Bitcoin’ni yapacak. Japonya şu anda kendi Bitcoin’ni yapıyor. Bunun yanında yine birçok devlette kendi Bitcoin’ni üretip kendi sanal para birimine geçecekler. Bunu Türkiye’de yapacak. Yani kısacası alışverişe dair her şey artık Bitcoin üzerinden yapılacak. Şu an gözüken şey budur. Bitcoin dünya para birimi olacak. Birçok uzman Bitcoin’i devlet güvencesi altında olmadığı için tavsiye etmiyor ama zaten adı üstünde Bitcoin devletler üstü bir para birimidir.”

BİTCOİN NEDİR?

2008 yılında hayatımıza giren bitcoin bütün dünyada kabul gören bir yatırım aracıdır. Sanal, dijital para birimi vs. diye de anılan bitcoin 10 yıl önce Satoshi Nakamato takma adın kullanan ve Avustralyalı olduğu öğrenilen Craig Wright tarafından ortaya atılmıştır. Deneysel olarak başlayan çalışma gün geçtikçe büyümüş ve şuan döviz kurlarıyla yarışır duruma gelmiştir. Kullanıcı sayısı milyonlara ulaşan bitcoin dijital para birimidir ancak fiziksel bir karşılığı yoktur. Bitcoin ile internet alışverişi yapılabilir ürettiğiniz coinleri çeşitli exchange sitelerinde Türk lirasına ve çeşitli ülkelerin para birimlerine çevrilebilir. Yine, farklı ürünler Bitcoin ile takas edilerek ticaret yapılabilir.

BİTCOİN NASIL ALINIR?

Parasal işlemlerin banklar üzerinden yapılmasına karşın bitcoin elle tutulur bir para değildir ve internet üzerinden alınır, satılır. İlk zamanlarında internet ve teknoloji meraklılrının ve kabiliyetin konuştuğu bitcoin konusunda, artık birçok kişi hâkim olmuş durumda. Yeni geliştirilen güvenlik sistemleriyle bitcoin almak ve satmak eskisinden daha güvenilir hale geldi. Peki, bitcoin almak için ne yapmak gerekiyor.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz