Teknoloji geliştikçe suç konu ve yöntemleri de değişiyor. Özellikle bilgisayar teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler ve buna bağlı olarak bankacılık, finans ve alışveriş işlemlerinin sanal ortama kayması bu konudaki suç oranını da artırdı. Bilgi ve bilişim sistemlerindeki gelişmelerle paralel olarak yeni yöntemler geliştiren “hacker”lar klasik suç yöntemlerinden farklı olarak çok kolay ve “tatlı” para kazanabiliyor. Firmaların müşteri bilgilerinin çalınmasından, rakip firmaların web sitelerinin çökertilmesine, bireysel banka hesaplarının boşaltılmasından, kredi kartı bilgilerinin kopyalanmasına kadar geniş bir alana yayılan “bilişim suçları” günden güne artarken, Bilişim Uzmanı Feyzullah Gürün, trend olan bu gibi suçlara karşı neler yapılması gerektiğini anlattı.

Güvenilirliğinden şüphe edilen sitelerden kesinlikle alışveriş yapılmaması gerektiğini belirten Gürün, “Siber saldırılar ve suçlarla alakalı araştırmalar sonucunda bazı problemli durumlar olduğu saptandı. İnternet kullanım oranın artmasıyla birlikte, bilişim de bazı güvenlik açıkları ortaya çıkıyor. Bunlara günümüzde çok sık yaşanan kredi kartı dolandırıcılığını örnek verebiliriz. Bu konuda oldukça hassasiyet göstermemiz gerekiyor, kullandığımız kredi kartının herhangi bir yerde hiçbir şekilde bir kopyasını ya da fotoğrafını bırakmamamız lazım. İnternet ortamından kredi kartı ile alışveriş yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Yine çok sık yaşanan sorunlardan birine örnek verecek olursak, internetten yapılan bir alışveriş sonrasında ödeme işlemi kredi kartı aracılığı ile gerçekleştiriliyor ve ondan sonra alıcının eline ne siparişi geçiyor ne ödemiş olduğu paranın iadesi. Verilen siparişin yasal bir bekleme süresi var, bu süre dolana kadar bekletiliyor ve süre dolduktan sonra ürünün iptalini gerçekleştiriyorlar.  Master ve VISA kart olarak iki türlü kart var, bu kart tipleri ile yapılan alışverişlerde itiraz süreleri 460 güne kadar uzuyor. Bu konuda mağdur olmamak için internet alışverişi yaparken çok dikkat etmek gerekiyor. Sonrasında mağduriyet yaşamamak için güvenilirliğinden şüphe ettiğiniz sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın. Belki 100 TL’lik bir mağduriyet sizleri yıpratmaz ama yüklü alışverişlerinizde geri dönüşü olmayan yolara girebilirsiniz. İnternette güvenebileceğiniz belli başlı siteler var. Bu güvenilir sitelerde alışveriş sistemi şu şekilde işliyor: alıcı ürünü alır, sistem ürünü bekletir, ürün alıcıya 3 gün içerisinde gelir veya gelmez ürün satıcıda askıda bekler. Gelmediği zaman bu yasal süreç içerisinde iade işlemini tekrar alıcıya yapar. Güvenli alışverişin işleyişi bu şekilde devam eder ama diğer türlü büyük mağduriyet yaşanabilir, bilgileriniz korunamaz 2. Veya 3. Kişililerin eline geçer bu durumda işiniz içinden çıkılmaz bir hal alır” şeklinde konuştu.

“İŞ YAYGINLAŞTIKÇA RAKAMLARDA DÜŞMEYE BAŞLAYACAKTIR”
“Son zamanlarda telefonlarımıza sıkça gelen bazı mesajlar var ‘şu kadar kontör kazanmak için bu mesajı şu kadar kişiye göndermeniz gerekiyor’ gibi. Böyle bir şey yok, bu gibi mesajlara kesinlikle itibar etmeyiniz” diyen Gürün, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Dolandırıcılık olayı sanal ortamda da bu şekilde işliyor. Mesela Facebook üzerinden bir uygulama açılıyor ve önünüze başka bir uygulama çıkıyor hesap şifrenizi veya bankacılık şifrenizi istiyorlar. Bu tip olaylarda kesinlikle güvenilir değildir hiçbir kullanıcının dikkate almaması gerekiyor. İnternet ortamındaki bankacılık işlemlerini herhangi bir arayüzden değil de bankaların, telefon mağazalarında bulunan bankacılık uygulamaları aracılığı ile yapmak gerekiyor. Hacker’lık yapanlar, günümüzde 500 TL’lik, 1000 TL’lik işlemleri yapmıyorlar daha büyük işlerle uğraşıyorlar ama bu iş yaygınlaştıkça rakamlarda düşmeye başlayacaktır ve bu da daha çok insanın mağdur olması anlamına gelmektedir.”

“YAZILIMLARDA ALTYAPI AÇIKLARI VAR”
Şirketlerin yazılımlarında altyapı açıklarının olduğunu dile getiren Gürün, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Telefon aramasıyla bile dolandırıcılığın gerçekleştirildiği şu günlerde internet ortamında önümüze çıkanlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Kurumsal çalışan firmaların bilişim destek ekiplerinden destek almalarının şart olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta ki şirketlerin bu konuda eksikleri olduğunu düşünüyorum. Hiçbirinin yazılım alt yapılarının olduğunu düşünmüyorum. Bu açığın bir an önce giderilmesi gerekiyor. Türkiye’de, İstanbul da bulunan bilişim suçlarla şube müdürlüğü bu gibi olayları engellemekte ön ayak oluyor. Bu kurumun ülkemizin her ilinde bulunması gerekiyor ve bu tip olayların engellenmesi için vatandaşlarımıza güvenlik ekiplerimiz tarafından bilgiler aktarılması gerekiyor.”

Haber: Sefa Deveboynu

Editör: Mahmut Beyaz