2011 yılında 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 81 ilde bulunan müdürlükleriyle devletin şefkat elini halka gösteriyor. Köklü devlet tecrübesi, engin kültür ve medeniyet birikimi ile evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa çerçevesinde sosyal hizmetlerin temel ilke ve esaslarını belirleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, nitelikli bir yaşam sürdürmekte güçlük çeken birey ve grupların yardımına koşuyor. Durumu olmayan insanların maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesinin ve ihtiyaçlarının karşılanmasının insani bir hak olduğu anlayışı içinde çalışmalarını sürdüren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 81 ilde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da İl Müdürlükleriyle sosyal sorunlarının önlenmesi için canla başla çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda yaptığı birbirinden başarılı çalışmalarıyla bakanlığın en dikkat çekici İl Müdürlüğü olan Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, tüm Türkiye’ye örnek olarak gösteriliyor. Bu başarının en büyük sahiplerinden biri olan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulmasının ardından oluşturulan Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün kurucu İl Müdürü olarak çalışmalarını sürdüren Mehmet Sertpolat, kurumunun kapılarını Manşet Gazetesi’ne açtı. İl Müdürlüğü’nün yeni binası ve çocuğa istismarın önlenmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca 81 ilde kurulan Çocuk Koruma İl Koordinasyon Kurulu hakkında bilgiler veren Sertpolat, “Çocuk Koruma Kontrol Kurulumuz ilgili mevzuat gereği ilimizde her iki ayda bir yapılan toplantılarda, çocuk alanında hizmet vermekte olan kurum kuruluşlarla birlikte, mahkemelerce koruyucu ve destekleyici tedbirler alıyor” dedi.

ESKİ BİNAMIZ BENİ ÇOK RAHATSIZ EDİYORDU”

İlk olarak Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün yeni binası hakkında bilgiler veren Sertpolat, “2011 yılının Haziran ayında 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuş oldu. İlk kez icracı, her türlü sosyal politikayı yapabilecek bir bakanlık haline geldi. Çok sayıda bağımsız genel müdürlükleri de kendi çatısı altında topladı. Vizyonu, misyonu net bir hale geldi. Böyle bir bakanlığın daha önce olmaması, devlet bakanlığı üzerinden yürüyor olması doğal olarak şöyle bir durumu oluşturdu. Eskiden sadece bir SHÇEK dediğimiz Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu dediğimiz Genel Müdürlüğün taşra teşkilatıydık. Taşra teşkilatı deyince de akla huzur evleri ve yurtlar geliyordu. Bu algı bakanlık olduktan sonra çok değişti. Bu algının değişmesi şu açıdan önemliydi. Koca bir bakanlık olduğunuz, bütçeniz Türkiye’nin 6. büyük bütçesi oldu, her türlü sosyal yardım ve sosyal hizmet modeliyle ama siz hala eski çocuk yuvasının içinde sığıntı bir yerde, daracık bir yerde odası oda olmayan, salonlardan dönüşmüş, araları kapatılmış bir müdürlükteydik. 29 yıldır bu kurumda hizmet veren bir kamu görevlisi olarak beni rahatsız ediyordu” dedi.

KAHRAMANMARAŞ BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN ÇOK TAKDİR EDİLİYOR”

Müdürlük görevine atanmasının ardından ilk iş olarak yeni bina çalışmalarına başladıklarını belirten Sertpolat, “Müdürlüğe atandığımda ilk iş olarak zaten bakanlığın oluşumuyla zaten ilk atanan müdür bendim. O gün kolları sıvadık ve çalışmalarımıza başladık. Bağımsız arsamız vardı, ortada bir şahıs hissesi vardı, bununla ilgili başladığım o mirasçının şahıs hissesini kamu alanı dışında, sağ olsunlar belediyemiz bize destek verdi ve bu arsayı tek bir parsel haline getirdik. Yani 2012’den beri bu kurumun bakanlık olan bir bakanlığın il müdürlüğüne yakışır bir binada hizmet vermek için verdiğimiz emekler sonuç verdi. Başta valilerimiz, milletvekillerimiz, hükümetimiz, belediye başkanımız bu konuda bize destek verdiler ve yaklaşık iki ay önce bu yeni binamıza, şehrin en önemli ana arterinin ortasında, herkesin dikkatini çekecek hale gelmiş bu hizmet binamıza taşınmış olduk. Aslında bu olması gereken bir şeydi, çünkü böylesine vizyonu, misyonu olan, toplumun her kesimine hitap eden bir bakanlığın il müdürlüğünün görünür olması, vatandaşlarımızın her an ulaşabileceği belki de parmağıyla işaret edebileceği bir yerimiz oldu. Eskiden böyle değildi, Çocuk Yuvası’nın içine gelip koridorlarda müdür odasını ararlardır. O yüzden gerçekten ilimiz adına, bakanlığımız adına bu yeni binamız güzel bir proje, o yüzden de zaten bu çalışma bakanlığımızca çok takdir ediliyor. Güzel bir örnek olarak gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

HER ANLAMDA ÇOCUKLARIN KORUYCULUĞUNU YAPIYORUZ”

Çocuk Koruma Kurulu hakkında bilgiler veren Sertpolat, çocukların her anlamda koruyuculuğunu yaptıklarını söyledi. Sertpolat, “Çocuk Koruma Kanununa Göre Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbirlerin Yerine Getirilmesi Amacıyla Kurulan Merkezi, İl ve İlçe Koordinasyonların Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi’nin 2013 yılı Temmuz Ayında yürürlüğe girmesi ile birlikte İlimizde de Çocuk Koruma İl Koordinasyon Kurulu kurulmuştur. İlgili mevzuat gereği İlimizde her iki ayda bir yapılan toplantılarda, çocuk alanında hizmet vermekte olan kurum kuruluşlarla birlikte, mahkemelerce koruyucu ve destekleyici tedbir alınan tüm çocukların durumu değerlendirilmektedir. Çocuğun eğitimi ile ilgili bir problem görüldüğünde eğitim tedbiri, psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunda danışmanlık tedbiri, sağlık ile ilgili bir sorunu varsa sağlık tedbiri en son çare olarak çocuğa bakacak kimse yoksa ya da aileden kaynaklı bir ihmal ve istismar durumu varsa çocuk hakkında bakım tedbiri kararı verilmektedir. Söz konusu kurulda alınan tedbir kararları tüm yönleriyle paydaş kurumlarca değerlendirilmektedir. Ayrıca aynı kurulda sokakta çalıştırılan dilendirilen çocukların da vaka düzeyinde takibi yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

ÇOCUK SOKAĞA ULAŞIR ULAŞMAZ KONTROL EDECEĞİZ”

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından çocukların korunması amacıyla mobil ekip kurduklarını dile getiren Sertpolat, “Koordinasyonu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kurulan mobil Ekipte Müdürlüğümüzden bir Sosyolog, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden bir rehber öğretmen, İl Emniyet Müdürlüğünden bir Polis Memuru, Belediyeden bir Zabıta Komiseri ve Halk Sağlığı Müdürlüğünden Bir Sağlık personeli bulunmaktadır. Buradaki amaç Sokakta çalıştırılan çocuğu her kurum profesyonelinin kendi uzmanlık alanı açısından değerlendirmesidir. Örneğin sağlık çalışanı çocuğun uyuşturucu madde ile temas edip etmediğini, Milli Eğitim Müdürlüğünde gelen Rehber Öğretmen Çocuğun eğitim durumunu, Müdürlüğümüzün personeli çocuğun ihmal ve istismara uğrayıp uğramama durumu gibi çalışmaları henüz sokakta iken çocuğa ulaşır ulaşmaz kontrol edebilmektedir. Sokakta tespit edilen tüm çocukların evlerine Müdürlüğümüz Sosyal Çalışma Görevlilerince detaylı incelemeler yapılıyor. Çocuğun sokakta neden çalıştırıldığı araştırılıyor. Eğer aile gerçekten yoksulluktan çocuğunu çalıştırmaya gönderiyorsa, buna hemen müdahale ediyoruz ve gerekli sosyal yardımları hayata geçiriyoruz. Bazen çocuklar kültürel nedenlerle de çalıştırılabiliyor. Bu tip durumlarda da aileye gerekli rehberlik çalışmalarını yapıyoruz ve çocuğunun eğitim alması gerektiği, çocuğun çalıştırılmasının riskli yanlarını anlatıyor ve çocuklarımızın iyi bir geleceği olmasının sokaklarda ve çalışma ortamlarında değil okul ortamında eğitim alarak mümkün olacağını vurguluyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK DEFA RİSK HARİTASI OLUŞTURDUK”

Çocuk Koruma Kontrol Kurulu’nun bir diğer görevinin ise koruyucu ve destekleyici tedbirleri yaygınlaştırması olduğuna dikkat çeken Sertpolat, konuşmasına şu şekilde devam etti, “Kurulun bir başka vazifesi de iller de koruyucu ve destekleyici tedbirleri yaygınlaştırılması ve uygulanabilir hale getirilmesidir. Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak, Valiliğimizin ve ona bağlı paydaş kurumların desteğiyle koruyucu ve önleyici hizmetler kapsamında 2014 yılından bu yana bir dizi çalışmalar yürütmekteyiz. Bunlardan ilki 2014 yılı Aralık ayında yayınladığımız Türkiye’de İlk defa Çocuklara Yönelik ‘İl Hizmet Kataloğu’, ikincisi 2015 yılında yayınladığımız yine bu alanda Türkiye’de ilk defa ‘İl Risk Haritas’, üçüncüsü ise, İl Risk Haritasında belirlenen risklerin ortadan kaldırılmasını hedefleyen 2016 yılı Aralık ayında hayata geçirdiğimiz bu alanda İlkler kervanına yeni bir çalışma olarak katılan ‘Strateji Belgesi ve Eylem Planı’dır” şeklinde konuştu.

18 MAHALLEDE RİSK TARAMASI YAPTIK”

Yapılan araştırmalar sonucunda en riskli 18 mahallede alan taraması ve risk nedenleri araştırması yaptıklarını dile getiren Sertpolat, “2015 yılının Aralık ayında kamu kurum ve kuruluşların verdikleri hizmetlerden yola çıkılarak belirlenen en riskli 18 mahallede alan taraması ve risk nedenleri araştırması yapılmıştır. 2016 sonunda yapılan ve 2017-2019 dönemini kapsayacak olan, alan taramasında 800 hane sakiniyle birebir görüşmeler yapılmış, paydaş kurum ve kuruluşlarla yapılan çalıştaylar ve Ulusal Strateji Belgesinin ilimize revize edilmesiyle birlikte ‘Çocuk Koruma Alanına Doğrudan ve Dolaylı Yönlerden Etki Eden Risklerin Giderilmesine Yönelik Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ oluşturulmuştur. Bu Eylem Planı önümüzdeki üç yıl içerisinde özellikle riskli bölgelerden başlanarak, ilimizde öncelikle çocuk koruma alanında olmak üzere, diğer yönlerden de risk faktörlerini en aza indirebilmek maksadıyla paydaşlarımız ile yapacağımız çalışmaları kapsamaktadır. Yapılan tüm bu çalışmalar İlimiz Çocuk Koruma İl Koordinasyon Kurulunun etkin ve fedakarca yapılan çalışmalarının birer meyvesi olarak ortaya çıkmaktadır” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz