Onikişubat Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlediği etkinliklerle, sosyal belediyeciliğin öncüsü olmaya devam ediyor. Engelli bireylere yönelik farkındalığa yaptığı hizmetlerle sık sık dikkat çeken Onikişubat Belediyesi, her yıl düzenleyerek geleneksel hale getirdiği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programını bu yıl da sürdürdü. Engelsiz bir Onikişubat inşa etme noktasında projelerini bir bir hayata geçiren Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğündeki Onikişubat Belediyesi, kentteki engelli vatandaşlar ve aileleri için yemek programı düzenlendi. ‘En Büyük Engel Sevgisizlik’ sloganıyla düzenlenen program Saffron Otel’de gerçekleştirildi.

KUTLANACAK BİR GÜN DEĞİL, TOPLUMLA İÇ İÇE OLMAK ÖNEMLİ”

Programın açılış konuşmasını Görme Engelliler Derneği Başkanı Av. Doğan Nurluyol yaptı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nun kutlanacak bir gün olmadığını, bu günlerde engellilere yönelik farkındalığı artırmak gerektiğine dikkat çeken Nurluyol, “3 Aralık Dünya Engelliler günü vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bugünün esas itibariyle kutlanacak değil, engellilerle toplumun iç içe olmasına katkı sağlayıcı ve engellilerin yaşadığı problemlerin yetkililere iletilmesini sağlamak amacıyla kullanılması gereken bir gündür. Bu nedenle belli başlı bir iki problemimizi muhataplarına duyurmak isterim. İlimizdeki yetkililerin engelliler gününde fiziken bir arada olmasını sağlayan bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tabi ki protokol mensuplarının gönüllerinin yılın her gününde bizimle olduğuna inanıyoruz. Bu inançla aramızda bulundukları, bizi şereflendirdikleri için çok teşekkür ederim. Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e bu programdaki katkısı ve her zaman engellilerin yanında olması sebebiyle ayrıca teşekkür ettiğimi zikretmek istiyorum” dedi.

ENGELLİLERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Sözlerinin devamında engellilerin sorunlarını anlatan Nurluyol, “Sorunlarımızdan birincisi için Emniyet Müdürümüz Doğan İnci hassasiyet gösterecektir, biz elbiselerimizle gelişigüzel park edilmiş araçları silmekten bıktık. Gelişigüzel park edilen araçlar özellikle biz görme engellilerin yürümesine engel oluyor, bu sorunun çözülmesi noktasında gayret bekliyoruz. Öte yandan esnafımızdan da kaldırımları kendilerine ait eşyalarla doldurarak engellilerin yürümesi noktasında zorluk çekmelerine yol açtıklarını bildirerek bu konuda hassasiyet göstermelerini istirham ediyoruz. Ayrıca Belediye Başkanımız çalışmalarıyla bizlere destek olmaktadır, değişik kavşaklara sesli sinyal sistemi konuldu ama ilk getirilenler verimli bulunmadığı için değiştirildi. Şuan da Piri Reis Ortaokulu’nun önündeki kavşakta bulunan model esas alınarak diğer kavşakların da aynı şekilde donatılmasını ve yaygınlaştırılmasının talep ediyorum. Ardından engellilerin maaş alması konusunda yapılan tespitlerde engellinin kendisine ait gelirinin ölçü olarak kabul edilmesini, hane geliri uygulamasından bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz. Çünkü bu gerçekten engelliler bakımından önemli bir sorun teşkil etmekte. Öte yandan meclise yeni sevk edilen bir torba yasa olduğunu biliyoruz, o yasada da yaşlıların maaşının en az bin TL olması hedefleniyor, biz o düzenlemeye yaşlıların yanı sıra engellilerin de dahil edilmesini talep ediyoruz. Devletimizin, hükümetimizin kamuda engelli istihdamı konusunda son derece başarılı performans sergilediği ve bu sayede birçok engellinin kamuda istihdam edildiği hepimizin malumudur. Bu duyarlılığı, bu başarıyı özel sektörde iş veren konumunda olan iş insanlarından da bekliyoruz. Çünkü engellilerin özel sektörde istihdam edilmesinde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Engellilerin özel sektörde de kumada olduğu gibi istihdam konusunda değerlendirilmeleri için iş insanlarından gayret bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ENGELLİLERE YÖNELİK CİDDİ UYGULAMALAR YAPILIYOR”

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise yaptığı konuşmada engelli bireylere yönelik gerek hükümet gerekse de belediye olarak önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Engelliler için iki önemli projelerinin olduğunu açıklayan Başkan Mahçiçek, “3 Aralık, Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiş, böyle bir günde bizlerin davetine icabet ederek bizleri onurlandırdığınız için hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Ülkemizde Engelliler Günü 1992 yılından bu yana kutlanmakta. 2 milyon 85 bin civarında erkek engellimiz, 2 milyon 772 bin civarında kadın engellimiz, toplamda da yaklaşık 4 milyon 900 bin engelli vatandaşımız var. Kahramanmaraş’ta da 95 bin civarında engelli kardeşimiz var. Dolayısıyla nüfusumuzun 6,9’unu engelli kardeşlerimiz temsil etmekte. Bu kadar geniş bir yelpazesini engelli kardeşlerimiz oluşturmakta. Devletimiz de gerçekten engelli kardeşlerimiz için geçmiş yıllarla mukayese edilemeyecek kadar çok önemli uygulamalar çıkartarak onların daha iyi şartlarda yaşamasını temin bakımından ciddi uygulamalar başlatmış. Biz de belediye olarak yakın bir zamanda İnşallah iki tane projemiz var, onlardan bir tanesi engelli kardeşlerimiz için Bakım Merkezi. Tahmin ediyorum bir ay içinde belki de daha az bir sürede İnşallah onu hizmete alacağız. Bir başka böyle sosyal projemiz Down sendromlu kardeşlerimiz için eğitim merkezimiz. Onu da yaklaşık üç ay gibi kısa bir sürede bitireceğiz İnşallah. Bu alandaki insanlarımızın hizmetlerine onları amade edeceğiz. Sizlerle beraber olmak gerçekten çok güzel, sizleri çok seviyoruz. İmkan bulsak da çok daha sık sık bir araya gelebilsek ama öyle senede bir defa bir araya gelmemiz bizi de tatmin etmiyor. İnşallah bu kabil günlerde daha fazla beraber olmak ümidiyle katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

HER BİREY BİRER ENGELLİ ADAYIDIR”

Her bireyin birer engelli adayı olduğuna dikkat çeken AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise yaptığı konuşmada, “İnsan eşrefi mahlukat olarak yaratılmışların en şereflisidir, sırlı bir yapısı vardır. Bir hayat yaşıyoruz ve yaşadığımız hayatta karşılaştığımız birçok olaylar vardır. Bunlardan bir tanesi de engellilik meselesidir. Bir kısmımız doğuştan bir kısmımız ise ilerleyen hayatımızda yaşadığımız çeşitli hadiselerden dolayı engelli olabiliyoruz. Doğuştan veya sonradan gelişen engellilik durumundaki hikmetleri de Allah’tan başka kimse bilemez. Türkiye ortalamasında doğuştan veya sonradan olmak üzere toplamda yüzde 10’dan fazla olan bir oranla birçok kardeşimiz engellilikle yüz yüzedir.

Bizim yapmamız gereken olanı kabul etmek ve engelli kardeşlerimize hayatlarını daha rahat yaşayabilmeleri açısından yardımcı olabilmektir. Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını sürdürebilmeleri için zaman zaman bir takım teknik cihazlara veya maddi desteğe ihtiyaçları oluyor, çok şükür ki devletimiz, belediyelerimiz ve ilgili kurumlarımız bu anlamda gerekli titizliği gösteriyorlar çünkü her şey insanımız içindir. Engellilik durumu geçmişten günümüze süregelen ve kıyamete kadar da bizlerle birlikte gidecek olan vakadır. Peygamber Efendimizin (SAV) müezzini de engelliydi ve adına Kur'an-ı Kerim de bir süre inmiştir. Dünyada karşılaşmış olduğumuz her bir hadisenin ahirette bir mükafatı vardır. Engelli vatandaşlarımıza ülkemizin her kurumunda yer verilmektedir. AK Parti hükümetimiz her dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kadınlardan ve erkeklerden belli oranda engelleri bulunan bireyleri milletvekili olarak almaktadır. Biz hep birlikte millet olarak engellimizle, engelsizimizle bir bütünüz, beraberiz ve hayatı birlikte yaşıyoruz. Engelli olmayan her bireyde birer engelli adayıdır bunu da unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

ENGELLİLERE YÖNELİK PROJELER GELİŞTİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Engelli bireylere toplumdaki bakışın iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı, “Engelsiz kardeşlerimle bir arada olmaktan, onlarla aynı havayı teneffüs etmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Aslında bizim örfümüz, adetimiz ve inancımızın gereğinin yapılması, toplumda iyileştirilmesi gereken bütün alanları da iyileştirecektir. Esas olan muhabbettir, sevgidir, insani olanı yapmaktır. Bu insani olanı yapmak durumunda olan insanoğlu vazifesini bil hakkın ifa ettikten sonra toplumun erkeği, kadını, yaşlısı, genci, engellisi demiyorum, engel fiziksel olarak sonradan olması yada doğuştan meydana gelmesi onun belki ilmi yada diğer duygularının daha da gelişkin olmasını belki de teşvik edecektir. Engellilerle paylaşımda bulunarak onların manevi feyzinden istifade etmemiz lazım. Bizden çok daha iyi olan duygularından, tefekkürlerinden, anlayışlarından da istifade etmemiz gerekir. Gerçekten ilgili bakanlıklarımızın, parlamentomuzun yaptığı çalışmalar önemlidir, anlamlıdır. Son zamanlarda özellikle dev avantajlı gruplara yönelik kanun düzeyinde yapılan gelişmeler ve hükümetimizin projeler geliştirmesi de çok anlamlı ve önemlidir.”

Program, Onikişubat Belediyesi tarafından engelli bireylere farkındalığa dikkat çekmek amacıyla hazırlanan video gösterimi ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz