Kahramanmaraş Devlet Tiyatrosu Müdürü Orhan Başpınar, “Gün geçtikçe Kahramanmaraş’ta tiyatroya olan ilgi hızla artıyor” dedi.

Kültürün, edebiyatın, şiirin ve şairin başkenti olan Kahramanmaraş’ta kültürün önemli parçalarından biri olan devlet tiyatro oyunları yaz kış demeden yoğun ilgi görüyor. Sahneye koyulan oyunlarıyla birlikte halkın büyük beğenisini kazanan oyunların biletleri yok satıyor. Kahramanmaraş’ta ki tiyatro salonlarının doluluk oranları hakkında gazetemize bilgiler veren Kahramanmaraş Devlet Tiyatrosu Müdürü Orhan Başpınar, Kahramanmaraş’ın seyirci bakımından Türkiye’de derece yaptığını söyledi. Kahramanmaraş’ta ilk zamanlar seyirci oranının yüzde 60 seviyelerinde olduğunu ifade eden Başpınar, devlet tiyatrosuna olan ilginin zamanla artarak şu anda salonların yüzde 95 oranında dolduğunu ifade etti. Başpınar,“Kahramanmaraş’a Devlet Tiyatrosu 2010 yılında geldi. 2011 yılında ise ben buraya atandım. Yüzde 60 derecede seyirce oranımız var iken bugünlerde ise yüzde 95 doluluk oranı mevcut. Seyirci bakımında Türkiye’de derece yapıyoruz. Devlet Tiyatrosu sadece 22, 23 ilde var. Büyükşehir olarak baktığımızda Kayseri ve Eskişehir de yok. Bu Kahramanmaraş’ın bir avantajıdır. Devlet Tiyatroları 1 Ekim de başlar, Mayıs 15 gibi sezonu kapatır. Biz turne bölgesiyiz, yerleşik değiliz. Aylık dört oyun yani her hafta farklı oyunlar gelmektedir. Haftada 2 gün o oyun sergilenir. Bazı günler bazı talebe göre 3 güne çıkabiliyor, Salı, Çarşamba, Perşembe. Her hafta Çarşamba ve Perşembe akşam 8’de başlıyor oyunlarımız. Yerleşik olmamamızın avantajı diyorum ben buna yerleşik olsa 1 ay boyunca aynı oyunu seyrederiz.  Turne oyunu olduğumuz için böyle olmuyor. Kahramanmaraş’ta oynanır, buradan sonra Gaziantep’e gider orada oynanır” şeklinde konuştu.

 

‘TİYATRO İLE AĞLAYIP, GÜLEBİLİRSİNİZ’

Devlet Tiyatrosunun insanlara kültürel bakımdan görsel olarak yetiştirmeyi, bilgi vermeyi, eğitmeyi sağlayan kuruluş olduğunun altını çizen Başpınar,  insanların bir kısmının tiyatroya uzak olduğunu kaydetti. Başpınar, “İnsanların tiyatroyu sevmesi için bir tiyatro oyununu görmesi lazım. Tiyatroyu gördüğü zaman tiyatronun tadını farklı algılar. Çünkü sinemada hep aynı şeyi görebilirsiniz ama tiyatroda aynı oyunu seyredersiniz ama farklı tat alırsınız. Tiyatro seyirciyle iç içe olur, bütünleşebilir, seyirciye ulaşabilir. Sinemada duyguyu yakalayamazsınız ama tiyatroda oyuncuyla o duyguyu yakalayabilirsiniz. Oyuncuyla birlikte ağlayabilir, gülebilirsiniz. Birebir seyrettiğiniz zaman oyunun içinde kendinizi hisseder, kaybolursunuz” dedi.

‘DEVLET TİYATROLARINDA MADDİ AMAÇ GÜDÜLMÜYOR’

2011 yılında Türkiye’nin en büyük salonlarından birinin Kahramanmaraş’ta olduğunu söyleyen Başpınar, daha sonra ki zamanlarda Samsun ve Denizli gibi illerde açıldığını kaydetti. Şuan ise salon büyüklüğü olarak 3’üncü sırada olduğunu ifade eden Başpınar, şunları kaydetti“Bizim seyircimiz çok önemlidir. Kemikleşmiş seyircimiz var, belli bir seviyede. Oyun ne kadar kötü olsa dahi gelen izleyicimiz var. Ama oyunun kalitesine göre çoğu oyun ise bir hafta öncesinden biletler bitiyor. Şuanda 7’inci oyundayız ve yüzde yüz kapasiteyle oynuyoruz. Oyunlar yok satıyor. Kültür seviyemiz, seyirci kalitemiz ve oyun kalitemizde arttı. Seyircinin çok yoğun ilgisi var. Buda dolasıyla doluluğa yansıyor. Dolulukta hatırı sayılır diyeceğimiz bir başarı mevcut. Özel tiyatroda bilet fiyatları ekonomik olarak çok önemli 40, 50 liradan başlıyor. Bizde bilet fiyatları öğrenci için 3, sivil için 5 liradır. Normalde bu oyunun kalitesine göre bir bedel değildir. Ama bizde tiyatro adına kültürün bir bedeli olmaz mantığıyla hareket eden bir kuruluşuz. O yüzden her kesime inmeye çalışıyoruz. Devlet tiyatrolarında maddi amaç güdülmüyor. “

 

‘KAHRAMANMARAŞ İNSANI KÜLTÜRE AÇ’

Türkiye’de şuanda 95 doluluk oranıyla Kahramanmaraş’ın, 2 dönem önce birinci olduğunu ve geçen dönem ise Denizli ile birinciliği paylaştığını ifade eden Başpınar, doluluk oranının çok önemli olduğunu dile getirdi. Başpınar,“Kahramanmaraşlı olarak şunu söylemek istiyorum. Kahramanmaraş’ta akşam yapacak hiçbir aktivitesi yok, gidecek yerleri yok. Bizim insanımız kültüre aç. Kimse bilmiyor, kimse fark etmiyor ama devlet tiyatrosu 5 aylık boşluk döneminde bizim telefonlarımız susmuyor. Ne zaman açılacak diye bekleyen insanlarımız var. Kültür açlığı da buna yönlendiriyor. Zaten tiyatroda oyunlarında kalitesi çok yükseldi, standartların üstüne çıktı. Her oyunu alabiliyoruz artık. 2, 3 kişilik değil 100 kişilik kadroyla gelen oyunlar var. Bizim kültürümüze tamamen yabancı bir oyun geliyor. Ankara Genel merkeze gittiğimizde bu oyunun bu yöreye uygun olmadığını söylüyoruz. Bu bölge her oyunu kaldırmaz, her oyunu kaldırmadığı içinde her oyun bu bölgeye gitmez. Orta oyunu, Osmanlı kültürü, komedi, sanatsal ağırlıklı kaliteli oyunlar daha çok tercih ediliyor. Milli duygularımıza yönelen oyunlar daha çok ilgi çekiyor. Kahramanmaraş halkı kendinden bir şey bekliyor. Belli bir seviyeye geldik ama yeterli değiliz” ifadelerini kullandı.

HABER: MELİHA ŞEYDA AKÇAKALE

Editör: Mahmut Beyaz