Geçtiğimiz yıl Onikişubat Belediyesi ve Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde başlatılan ve bir milleti diğer milletlerden ayıran en önemli faktörlerden biri olan kültürün, gençlerin zihninde yer almasının yanı sıra geleceğe daha sağlıklı taşınmasının amaçlandığı Kültürünü Keşfet: Bilgi ve Kültür Yarışması, bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor. Fiziki ve teknik belediyeciliğin yanı sıra eğitim faaliyetleriyle de öne çıkan Onikişubat Belediyesi, Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde başlattığı birbirinden önemli projeleri aralıksız sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl başlatılan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da ödüle layık görülen ‘Kültürünü Keşfet: Bilgi ve Kültür Yarışması’nın 2’ncisinin startı geçtiğimiz günlerde verilmişti. Bilgi ve Kültür Yarışması’nın eleme turlarının ardından yarı final yarışmaları 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ın kültürü, tarihi, coğrafyası, el sanatları, spor, yiyecek ve içecek kültürü hakkında soruların öğrencilere yöneltildiği yarışmaya, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Belediye Başkan Yardımcısı Havva Ece Saygaz ile çok sayıda öğrenci ve öğretmenler katıldı.

“GENÇLER KURGU VE KUMPASLARA DİKKAT EDİN”

Yarışma öncesi öğrencilere seslenen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, öğrencilik döneminde yaşadığı sorunları anlattı. Geçmişte insanların birbirlerine kırdırıldığını dile getiren Başkan Mahçiçek, “Bir Cuma günü sizlerle birlikte olmak çok güzel, Cuma’nın da bereketinden istifade edelim İnşallah. Konuşmalarımda sizlere geçmişte yaşadıklarımızla ilgili küçük anekdotlar paylaşıyorum, faydalı olsun, ders çıkartın diye. 1971 yılında liseyi bitirdim, üniversite imtihanını kazandım. Liseyi bitirdim ama ben İmam Hatip Lisesi mezunuyum, 70’li yıllarda İmam Hatip Lisesi mezunlarını üniversite sınavına almıyorlardı. Bir sene üniversite imtihanına girebilmek için farklı liseye gittim. Dolayısıyla mezun olduktan sonra Ankara’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandım. Buradan gittik, bizi okula almıyorlardı. Bu ülkenin gençlerini, çocuklarını, sağcı solcu diye bölmüşler, bir ideolojik saplantılar haline getirmişler onlarda bunu. Bir kısım yerlerde sağcı öğrenciler hakim, solcular alınmıyor, diğer yerlerde de solcu öğrenciler hakim, oralara da sağcı öğrenciler giremiyor. Halbuki sağcı, solcu dediğimiz gençler bu ülkenin gençleri. Hepsi bu ülkenin insanları yani. Çok zor şartlarda okuduk, ancak sene sonları polis kordonunda imtihanlara girip öyle okumaya gayret ettik. Sizler tabi hatırlamazsınız, bilmezsiniz. O sosyal olayların bir yansıması da Kahramanmaraş’ta oldu, 1978 yılında. Yine böyle bir Aralık ayında, kapı komşularını birbirlerine düşürdüler. Biz Mağralı Mahallesi’ndeniz, Yörükselim Mahallesi ve Mağralı Mahallesi iç içe karışmış, komşu olan, beraber yaşayan insanlar sanki aralarında bir husumet varmış gibi birbirlerine düşürüldü. Değerli gençler bu ülkenin üzerinde hep bir kurgular, kumpaslar oldu. Bunlara dikkat edeceğiz” dedi.

“BİZİ ASLA YIKAMAYACAKLAR”

Türk kültürünün bozulması için dış güçlerin yoğun çaba gösterdiğine dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “Bize hep, ‘sizin medeniyetiniz yanlış, sizin medeniyetiniz bir şey üretmiyor, Batı medeniyeti var ya güzel bir medeniyet, bu batı medeniyetini örnek alacağız, böylelikle çağdaş hale geleceğiz’ dediler. Biz hiçbir medeniyeti inkar etmedik, yeter ki bu insanlara faydalı olsun, güzel şeyler olsun. Cumhurbaşkanımız her zaman dile getiriyor, bu ülkenin yüzlerce yıl, binlerce yıl içinden gelmiş kültürleri, ananeleri bir tarafa koyacaksınız, onlardan o toplumu soyutlayacaksınız, sonra o toplumun hiç alışık olmadığı, o topluma da çok fazla uygun olmayan bir uygarlık, bir medeniyet getirdim diyeceksiniz. Biz bu medeniyetlerin içerisinde batı medeniyeti olsun, bizim medeniyetimiz olsun, ne güzellikler varsa hepsini alacağız. Ama bir tarafa bizi yıkamayacaklar. Geçtiğimiz gün de söyledim, ben iki sene Amerika’da yaşadım, 30’a yakın ülke gördüm, bu ülkenin insanları güzel insanlardı, merhametli insanlardı. Bizde örneğin bir Alman usulü yoktur, yani herkes cebinden harcayacak diye bir usul yoktur, biz de paylaşma vardır, ikram vardır, mükrim olma vardır. Akşamları komşular birer tabak yemeğini paylaşır, hali vakti yerinde olan, hali vakti yerinde olmayanla paylaşır, cenazesinde, düğününde buluşur yani kaderde, kıvançta, tasada birdir. Bu ülkenin insanları böyle güzeldir” ifadelerini kullandı. 

“ÜLKEMİZİ HEP BİRLİKTE İLERİYE TAŞIYACAĞIZ”

Türkiye’nin çok güçlü bir kültürel temele sahip olduğunu dile getiren Başkan Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “Güzel bir medeniyetten gelmişizdir. Ama biz bu medeniyeti yok sayarak başka medeniyetleri kendimize örnek almaya ya da onlar ölçüsünde yaşamaya, yaşattırılmaya çalışılmışız. Onun için kendi medeniyetimizi, kendi kültürümüzü hiçbir zaman İnşallah yok saymayacağız. Kadın hakları filan derler değil mi? Allah için bütün samimiyetimle söylüyorum, kadınların en değerli olduğu ülkelerin başında Türkiye vardır. Amerika’da 35-40 derece sıcağın altında kadınlar asfalt çalışmalarında çalıştırılırlar. Yani sıcağın altında asfalt dökerler. Bir aile hayatı yoktur, bir kutsallığı yoktur, bir anne-baba, çekirdek aile bile yoktur. Çocuklar büyüdüğü zaman aileyi bırakır, anneler babalar da en çok ihtiyarlamaktan korkar. Çünkü ihtiyarladıkları zaman onları bir huzur evine atarlar, orada ölümü beklerler. Ama bizim için en önemli gelecek mekan cennettir değil mi? Cennet nerededir? Annelerimizin ayakları altındadır. İşte kadına değer böyle verilir, verilmelidir. Onun için başka özentilere hacet yok, bizim kültürümüz güzel bir kültürdür. Biz o kültürle inşallah büyüyerek, gelişerek, okuyarak daha güzel noktalara hem kendimiz gideceğiz, hem de ülkemizi taşıyacağız. Onun için yarışma düzenledik, bu yarışma sadece bilgi ölçmek için değil. Zaten çok fazla bilgi ölçmek için de kullanılmaz bunlar. Bunlar bizi bir araya getirmek için vardır. Bu bağlamda bunları yapmaya gayret ettik.”

“BÜTÜN HEDEFİMİZ YENİ NESLİ İYİ YETİŞTİRMEK”

Her türlü fiziki ve teknik belediyecilik çalışmasını kolaylıkla yapabileceklerini fakat en önemli yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu aktaran Başkan Mahçiçek, “Bütün samimiyetimle söylüyorum biz yolu yaparız, parkı yaparız, başka şeyleri yaparız ama bizim için en önemli şey eğitimdir. Biz bu ülkeye 3 tane, 5 tane, 50 tane iyi yetişmiş nitelikli insanlar kazandırabilirsek bizim için en önemli değer odur. Bu bağlamda da gayret ediyoruz Allah için. 65 tane köyümüze Kültür Evi yaptık, çocuklarımız orada daha iyi şartlarda ders çalışsın diye. Şehrimizde 6-7 tane Bilgi ve Kültür Evi yaptık. Onun yanında 7-8 tane havuz yaptık, hem spor yapacağız sağlıklı olacağız, hem okuyacağız diye. Sosyal Etkinlik Merkezleri adı altında dar gelirli ailelerimizin çocuklarının üniversite imtihanına hazırlanabilmesi bakımından üniversite hazırlık kursları başlattık. Geçen sene 2 bin 400 öğrencimiz vardı, bu sene 2 bin 750 öğrencimiz var. Mekanları çoğalttıkça oralardaki öğrencilerimizi de çoğaltacağız. Bütün amacımız, bütün hedefimiz yeni nesli çok daha iyi yetiştirmek, onlara çok daha iyi yetişme imkanı sağlamak İnşallah” ifadelerini kullandı.

“İYİ YETİŞMİŞ GENÇLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Türkiye’nin özgüvenli ve iyi yetişmiş gençlere ihtiyacı olduğunu dikkat çekerek öğrencilere uyarılarda bulunan Başkan Mahçiçek, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Bir defa daha söylüyorum, bu ülkenin iyi yetişmiş, özgüveni olan, kendisini iyi ifade edebilen, kompleksli olmayan, biz bu işi daha iyi yaparız, hem de en iyisini yaparız diyen iyi yetişmiş gençlere ihtiyacımız var. Bunu sağlamak için İnşallah gayret edeceğiz, hep beraber çalışacağız, bu ülkeyi İnşallah muasır medeniyetler seviyesinin çok daha üstüne hep birlikte taşıyacağız. Hepinize başarılar diliyorum, Allah sizlere zihin açıklığı versin, kaza bela vermesin. İnşallah geleceğiniz hep güzel olsun, aydınlık olsun.”

FİNAL 26 ARALIK’TA

Yarı finalin birinci grup yarışmasında 18 soruda 140 puan toplayan İklime  Hatun İmam Hatip Lisesi ilk finalist olurken, 19. Soru sonunda yapılan kura çekiminde ise Şehit Erol Olçok İmam Hatip Lisesi finale kaldı. İkinci grup yarışmalarında ise 15 soruda 110 puan toplayan Döngele Çok Programlı Anadolu Lisesi ilk finalist olurken, 16. soru sonunda ise Çukurova Anadolu Lisesi finale kalma başarısı gösterdi. 

Yarışmanın finali ise 26 Aralık Çarşamba günü saat 11.00’da Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz