Kahramanmaraş’ta doğarak ışığın tasarımı ve üretimi konusunda uzmanlaşmış bir Türkiye markası haline gelen NARLIGHT, çeyrek asırdır içinde yer aldığı aydınlatma sektöründe yenilenerek çalışmalarına devam ediyor. Çeşitli ürün gruplarıyla prestijli projelerin aydınlatma tercihi olmayı başaran NARLIGHT Türkiye ve dünya çapında en yüksek kalitedeki aydınlatma armatürlerinde mükemmelliğin sembolü olmayı hedefliyor. Yılların tecrübesiyle yoğrulmuş üretimini proje uygulama tecrübesiyle birleştirerek varlığını büyüyerek sürdüren NARLIGHT, modern ekipmanlarla donatılmış Laboratuvar ve Ar-Ge çalışmaları neticesinde ürünlerinin kalitesini ölçmekte ve geliştirmekte. Bununla birlikte NARLIGHT, pazar ihtiyaçlarına hızlı ve esnek çözüm sunuyor. Kahramanmaraş’tan doğan bir marka olan NARLIGHT, son olarak kentte inşaatı devam eden Kuyumcukent’i aydınlattı.

BÖYLE BİR PROJENİN KAHRAMANMARAŞ’A KAZANDIRILMASI SON DERECE ÖNEMLİDİR

Kendisinin Kahramanmaraşlı olduğunu belirten NARLIGHT Aydınlatma Yönetim Kurulu Başkanı Safa Narlı, “Yaşam alanlarımız için bir temel ihtiyaç olan ışık, insana güven ve konfor sağlamakla birlikte çevremizdeki güzellik ve estetiğinin keyfini çıkarmamıza bir araçtır. Şehirler, sokaklar, park bahçeler, yeşil alanlar, meydanlar, peyzaj alanları, konutlar, tarihi yapılar ve otellerin eşsiz bir görünüm kazanmasını sağlar. NARLIGHT ışığın tasarımı ve üretimi konusunda uzmanlaşmış bir Türkiye şirketidir. Bende bir Kahramanmaraşlıyım ama şirketimiz İzmir’de faaliyet göstermektedir. Türkiye ve dünya çapında en yüksek kalitedeki aydınlatma armatürlerinde mükemmelliğin sembolü olmayı hedefleyen NARLIGHT, son olarak Kahramanmaraş’ta inşaatı devam eden “Altın Şehir” Kuyumcukent’in iç ve dış aydınlatmasına imza atmıştır. Böyle bir projenin Kahramanmaraş’a kazandırılması son derece önemlidir. Aydınlatmalarının bizim tarafımızdan yapılması da bizler için ayrıca gurur verici bir çalışma oldu” dedi.

LED ARMATÜRLERİN DÖNÜŞÜMÜ HAYLİ ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

Genel aydınlatma hakkında da konuşan Narlı, “Genel aydınlatma kullanımında LED teknolojisi dünyada gelişmiş pek çok ülkede hızla yaygınlaşarak konvansiyonel aydınlatmanın yerini almaktadır. Bu ülkeler LED’li aydınlatma armatürleri dönüşümü sayesinde yüksek oranlarda tasarruflar elde etmektedirler. Bütün bu gelişmelerle birlikte ülkemiz açısından da cari açıktaki en yüksek paya sahip olan enerji ithalatının minimize edilmesinde LED armatürlerin dönüşümü hayli önem arz etmektedir. Üstelik enerjiye olan ihtiyacımız her yıl yüzde 8 oranında artmaktadır. Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın yürürlükte olan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına İlişkin Yönetmeliğe dayandırılarak Genel Aydınlatma Kapsamında LED Armatürlerin Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar yayınlamakla birlikte LED armatürlerin kullanımını birçok kamusal alanda zorunlu hale getirmektedir. Atılan bu olumlu adımlarla ülkemiz de bu hızlı dönüşüme ayak uydurmakta ve gelişmiş ülkelere paralel hızda dönüşümlere devam etmektedir.

7 MİLYON SOKAK LAMBASI LEDLİ ARMATÜRLERLE DEĞİŞTİRİLECEK”

Öte yandan bu yönetmeliklerle birlikte ülkemizde bulunan yaklaşık 7 milyon sokak lambası LED’li armatürlerle belirli projeler dâhilinde planlı bir şekilde değiştirilecektir. Bu da mevcut civalı ve sodyum buharlı armatürlere kıyasla minimum yüzde 65 oranında tasarruf sağlayacak ve bunun yanında cadde ve sokaklarımız ışıl ışıl olacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın yayınladığı verilere göre her yıl sokak lambalarına toplam 1.2 milyar lira gibi bir rakam harcanmaktadır. Sadece bu sokak lambalarının LED armatürlere dönüşmesiyle birlikte yaklaşık 800 milyon lira tasarruf sağlanmış olacaktır. Sağlanan tasarruf açısından bir örnek verecek olursak, bu dönüşüm sonucunda 4 bin ailenin hiçbir bedel ödemeden konut sahibi olması mümkündür. Her bir hanemizde 4 kişinin yaşadığını düşünürsek 16 bin ihtiyaç sahibi vatandaşımıza her yıl barınma imkânı sağlanabilmektedir. Aynı zamanda daha az enerjide tüketilmiş olacaktır. Tüm bunların yanında armatürlerin ömrünü baz alacak olursak, halen kullanılan cıva ve sodyum buharlı armatürlerin ömürlerinin yaklaşık 8 bin saatle sınırlı olduğu, LED armatürlerin ise 100 bin saate kadar çıktığı ölçülmektedir. Bu durum ise günlük ortalama 8 saat çalışan bir armatürün hiçbir bakım maliyeti gerektirmeden 14 yıl yüzde 70 performans ile kullanılmasını sağlamaktadır.

YÜZDE 80’LERE VARAN ENERJİ TASARRUFU

Yapılan araştırmalarda kamunun yanında özel sektörde de LED’li armatürlerin kullanımının hızla yaygınlaştığını görmekteyiz. Yine bu armatürlere baktığımızda da yüzde 80’lere varan tasarrufların sağlandığı test edilmektedir. Sonuç olarak aydınlatma armatürleri içinde ışık kaynağı olarak kullanılan LED’ler, sağladıkları yüzde 80’lere varan enerji tasarrufu, 100.000 saatlere kadar uzun ömür ve kullanım esnekliği gibi faydalarla aydınlatma sektöründe yeni bir çağı açmıştır.

600 ÇEŞİT MODEL İLE HİZMET VERİYOR

NARLIGHT Aydınlatma şu anda 24 kategorideki 600 çeşit model ve toplamda bini aşkın İç ve Dış Aydınlatma Armatürleri ve Alüminyum, Çelik Direk üretimleriyle hizmet verirken, her geçen gün özgün, yenilikçi ve yüksek tasarruflu yeni tasarım ürünleri ile geniş ürün yelpazesini daha da arttırmakta. Hem İç Mekân hem de Dış Mekân Aydınlatma Armatürleri ile Endüstriyel Tesisler, Depo, Ofis, Market, Okul, Hastane, Spor Merkezi, Stadyum, Akaryakıt İstasyonu, Otel, Market, AVM, Ev-Konut, İş Merkezi, Park-Bahçe, Yol-Cadde, Havaalanı gibi yapay ışık kaynağına ihtiyaç duyulan her alana yönelik armatürler üretiyor.”


 

Editör: Mahmut Beyaz