Yenilenebilir enerjiye ve madenlere olan merakı sayesinde enerji sektöründe devrim niteliğinde sayılabilecek önemli bir buluşa imzasını atan ve dünyada başka bir örneği bulunmayan bir projeyi hayata geçirmek için kolları sıvayan Adanalı 66 yaşındaki Turgay Kamışlı, "Alüminyum Atıklarından Hidrojen Enerjisi Üretimi Projesi” için pilot bölge olarak seçtiği Kahramanmaraş’ta yer tahsisini tamamladı. Projenin başlangıç aşamasından yer tahsisi sürecine kadar gerçekleşen tüm gelişmeleri Manşet Gazetesi’ne anlatan Kamışlı, artık üretime geçmek için hazır olduklarını belirtti. Yapılacak olan tesisin Türkiye’ye çok ama çok önemli faydalar sağlayacağına dikkat çeken Kamışlı, “Yatırım yeri olarak sağ olsun devletimiz 15 bin 200 metrekarelik Döngele tarafında bir yeri uygun gördü. Çok kısa süre içerisinde bu çalışmaları sonlandırıp, orada Hidrojen Enerjisi üretim tesisini kuracağız. Şuan da şirket olarak gerekli mercilere başvuruları yapıyoruz. Dileğimiz bu konu üzerinde Kahramanmaraş’taki enerji yatırımını ya da bu yeni teknoloji üzerinde gerekli katkıda bulunulacak birimlerden istişare olursa bu tesis çok daha büyük işler başarır ve en geç 5-6 ay içerisinde bunun üretimine geçeriz” dedi.

EN GEÇ 5-6 AY İÇERİSİNDE ÜRETİME GEÇERİZ”
Tüm olasılıkların olumlu gitmesi halinde kuracakları tesiste en geç 5-6 ay içerisinde üretime geçebileceklerini aktaran Kamışlı, tesisin aynı zamanda istihdama da önemli katkılar sağlayacağının altını çizdi. Kamışlı, “Hidrojen Enerjisi alanında yapılan çalışmalarımızda Kahramanmaraş’ı pilot bölge olarak gördük ve Türkiye’nin ilk Hidrojen Enerjisi üretim tesisini Kahramanmaraş’ta kurmaya odaklandık. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla yaptığımız görüşmelerle ve bu süre zarfında bazı yer arayışlarında bulunduk. Bu arayışlarımızda artı olaraktan bir de devletimizin hazine ve yatırım yerlerine başvurularımız oldu. Bu başvurumuz neticesinde Valilik, Defterdarlık ve Milli Emlak yerinden yer tahsisi istedik ve Maliye Bakanlığı ile Başbakanlıktan ilgili birimlerce bu yer tahsisi onaylandı. Yatırım yeri olarak sağ olsun devletimiz 15 bin 200 metrekarelik Döngele tarafında bir yeri uygun gördü. Çok kısa süre içerisinde bu çalışmaları sonlandırıp, orada Hidrojen Enerjisi üretim tesisini kurmayı karar verdik. Şuan da şirket olarak gerekli mercilere başvuruları yapıyoruz. Dileğimiz bu konu üzerinde Kahramanmaraş’taki enerji yatırımını ya da bu yeni teknoloji üzerinde gerekli katkıda bulunulacak birimlerden istişare olursa, bu tesis çok daha büyük bir şeyde kurarız ve en geç 5-6 ay içerisinde bunun üretimine geçeriz. Çünkü aynı zamanda sanayimizi, ekonomimizi ilgilendiren konseptler de yer kullanılan enerji yatırımları Kahramanmaraş’ta kurulması da yarar sağlayacaktır. Ayrıca istihdama da büyük derecede yarar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

HİDROJEN ENERJİSİ ÇAĞIMIZIN VE GELECEĞİN ENERJİSİDİR”
Hidrojen enerjisini çağın ve geleceğin enerjisi olarak tanımlayan Kamışlı, zararlı bir atıktan hem enerji elde edileceğini hem atıkların tekrardan değerlendirileceğini hem de yeniden ekonomiye kazandırılacağını kaydetti. Kamışlı, “Alüminyum atıklarından dünyada ilk olarak enerjiye çevirecek bu atıkları yeniden ekonomiye kazandıracaklar. Yanmaz reflektör sanayide, gübre sanayide kullanılacak. Yapılanma, araştırma incelemelerin de netlik kazandırmıştır. Zararlı bir atıktan hem bir enerji elde ediliyor, hem atıkları tekrardan değerlendiriliyor hem de yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Hidrojen enerjisi çağımızın ve geleceğin enerjisidir. Önemli ölçüde sivil ve askeri ekonomimiz de olsun, savunmamızda olsun, çalışmalarımızda olsun olmazsa olmazımızdır. En kısa süre içerisinde kurmayı düşünüyoruz. Bu konuda gerek siyasi, gerek iş adamları, gerekse yerel yönetimlerin gerekse de valiliklerin desteklemelerini ve bu projelerin arkasında durmalarını istiyorum” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANIMIZIN DESTEK SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu projeye her türlü desteği vereceğine inandığını ifade eden Kamışlı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Hidrojen enerjisi şuan dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaktadır. Hatta bu konu üzerinde devlet demir yolları genel müdürlüğü bizlerden bir proje istedi. Hidrojen enerjisi her türlü gaz motorunda rahatlıkla kullanılır. Bunun haricinde yakıt pillerinde ve yakıt pilleri üzerinde çalışmalarında hız kazanmıştır. Gerek elektrik enerjisinde gerekse de gaz motorlarında rahatlıkla kullanılan enerji versiyonu dünyanın en temiz yakıtıdır. Yanma esnasında kesinlikle atmosfere zarar verici gaz salmaz, su buharı ihtiva eder. Yanmaya başladığı zaman, yanma esnasında su çıkıyor. Ben inanıyorum ki Türkiye’nin hidrojen üretim tesisini kuracağız ve bu kuruluşunda Cumhurbaşkanımızın da bu kuruluşun temel atma kurulumunda her türlü desteği sağlayacağına inanıyorum. Zaten projemizle ilgili gerek bilim kadrosu, mühendislerimiz ve teknik kadromuz ve şuan yine ilgili bakanlıklarımızla görüşmelerimiz var.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz