Fransızlara karşı başlattığı milli mücadele hareketiyle “İstiklal Madalyası” ve “Kahraman” unvanı alan Kahramanmaraş’ın kurtuluşu, 98 yıldır aynı gurur ve coşkuyla kutlanıyor. Türk milletlerinin tarihinde birçok dönüm noktaları ve emsali görülmemiş tarihi olaylar vardır. İşte bu tarihi olaylardan birinin destanı ise Kahramanmaraş’ta yazılmıştır. Olağanüstü bir direniş örneği sergileyen Kahramanmaraş halkı, emsalsiz kahramanlığı ile sonsuza kadar bayrağı, inancı ve kültürü ile bu ruhu tüm dünyaya ispatlamıştır. Maraş’ın ‘kahraman’ unvanı aldığı Kurtuluş Savaşı’nda verdiği bağımsızlık mücadelesinin arkasındaki manevi ruh günümüze de taşınmıştır. Bu kahramanlığın destansı mücadelesi ise her yıl 12 Şubat’ta kutlanan etkinliklerle gelecek nesillere aktarılıyor. Bu kapsamda 98. Yılını dolduran destansı mücadele, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler kapsamında ise bugün kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşüne başka Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç olmak üzere tüm şehir protokolü, öğrenciler, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Kortej yürüyüşünde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın çaldığı marşlar coşkuyu doruklara çıkardı.

İSMİNİ TARİHE ALTIN HAFRLERLE YAZDIRDI”

Kortej yürüyüşü sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ın 98 yıl önce tarihe ismini altın harflerle yazdırdığını söyledi. Kahramanmaraş’ı emanet olarak gördüklerini ve emanet edenlerin emanetine layık olmak için çalışmaya devam edeceklerini belirten Erkoç, “Kahramanmaraş destanın yazılışının 98. Yılını kutlamanın mutluluğunu yaşamaktayız. Allah’a hamdolsun bugün aziz vatanımızda özgürce, ay-yıldızlı al bayrağımızın altında hayatımızı sürdürmekteyiz. Bugün bu özgürlüğü bize sağlayan ve ülkemizin cumhuriyetimizin kuruluşu yolunda, ülkemizin istiklal meşalesini ateşleyen Kahramanmaraş destanıyla 12 Şubat 1920’de tarihe ismini yazdıran ve dünya tarihine yeni başlangıç yapan kahraman ecdadımızı bir kez daha minnet ve şükranla yad ediyoruz. Bize emanet olan bu vatanı, bu şehri en mamur hale getirmek için bize emanet edenlerin emanetine layık olmak amacıyla gecemizi gündüzümüze katarak çalışmaktayız. Çalışmaya da devam edeceğiz. İnşallah, bu vatan toprağını dünyanın en güzel, en yaşanabilir alanlarından biri haline getirme amaç ve gayesi içindeyiz. Kahramanmaraş’ımızın güzel insanları, tarihten bu yana aziz vatanımıza hep göz dikenler olmuştur. Kahraman ecdadımızın yaptığı gibi bu göz dikenlere haddini aziz milletimiz hep bildirmiştir” dedi.

TÜRK MİLLETİ AYAĞA KALKTI VE HADLERİNİ BİLDİRİYOR”

Emperyalist güçlerin Türkiye’nin sınırında bir terör devleti kurmayı amaçladığını dile getiren Erkoç, Türk milletinin ayağa kalktığını ve kahraman ordumuzun hadlerini bildirdiğini söyledi. Başkan Erkoç, “Bugün de Türkiye’mizin etrafı kuşatılmaya çalışılmakta, vesayet savaşları yürütülmekte, emperyalist güçler terör örgütlerini sınır boylarına yerleştirerek ülkemizin istiklalini ve istikbalini karartmaya çalışmakta. Aziz vatanımızın bütünlüğüne, bekasına karşı kasıtta bulunmaktalar. Ama hamdolsun Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu aziz millet ayağa kalktı ve kahraman ordumuz bu alçaklara haddini bildirmektedir. Allah’a hamdolsun aziz milletimiz 12 Şubat 1920’de nasıl birlik ve beraberlik içindeyse bugünde omuz omuza Suriye topraklarında huzur ve barış için kardeşlik hukukunu güçlendirmek için görev yapan kahraman güvenlik güçlerimizin de arkasındadır. Allah’a hamdolsun bu aziz millet, hep beraberce saygıdeğer cumhurbaşkanımız başkomutanımızın liderliğinde geleceğe güçlü adımlarla yürüyecektir. Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin İnşallah. Bayramınızı kutluyoruz, İnşallah Cumartesi günü de Kahramanmaraş’ımıza kazandırdığımız kahraman ecdadımıza yakışın bir Panorama Müzesi yaptık. Kültür Park dediğimiz bölgede İnşallah, gelecek nesillere de bizzat çocuklarımız gençlerimiz orayı ziyaret ederek, şehrimize gelenlerde bu destanı orada birebir yaşatacağız. Onun da müjdesini size vermek istedim” ifadelerini kullandı.

BU ŞEHRE HİZMET ETMEKTEN ONUR DUYUYORUM”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise Kahramanmaraş’ın en önemli özelliğinin memleketin birliği ve bütünlüğü tehlikede olunca en hızlı refleksi vereceğini söyledi. Özkan, “Kahramanmaraş’ın en önemli özelliği konu memleketin birliği ve bütünlüğü olunca düşmanın, emperyalistlerin tasallutu olunca en hızlı ve en yüksek derecedeki refleksi Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz göstermiştir, göstermeye devam ediyor. Böyle bir şehirde yaşamak, böyle bir şehri paylaşmak, böyle bir şehre hizmet etmenin bir onur olduğunu öncelikle belirtmek istiyorum. Emperyalistlerin Anadolu’nun dört bir yanından olduğu gibi Kahramanmaraş’a yönelik tasallutlara karşı, bu şehrin insanları topyekûn bunlara hadlerini dün bildirdiği gibi bugün de her tarafa örnek olabilecek bir faaliyet içindedir. Dün olduğu gibi bugün de milletimizin, memleketimizin, insanlarımızın huzurunu kaçırma yönündeki faaliyetler, içerdeki şer odakları, dışardaki sahipleriyle beraber memleketimizin ve insanlarımızın huzurunu kaçırma yönünde çok organizeli bir faaliyet içindedir. Bunun karşısında bütün milletimizin, bütün insanlarımızın bunun farkında olması çok önemli ve anlamlıdır. Bu emperyalist akımlara karşı memleketimizin birliğini ve bütünlüğünü tehdit eden güçlere karşı topyekûn inancınız, imanınız, izanımız ve bu konudaki faaliyetlerimiz bütün küresel düzeydeki bu noktadaki kötü niyetli ne kadar büyük imkan kabiliyeti de olsa bütün şer odaklarını def edecek güçtedir” şeklinde konuştu.

EMPERYALİSTLERİN MAŞALARINA KARŞI DESTANSI MÜCADELE”

Türkiye sınırının hemen yanı başında emperyalist güçlerin maşası olan bölücülerin devletin ve milletin bütünlüğünü bozma çalışmalarına Türk askerinin verdiği mücadelenin dillere destan olduğunu belirten Özkan, “Bugün Suriye’de sınırımızın hemen yanı başında memleketimizin birliği ve bütünlüğüne, bölücülerle el birliği yaparak, onları maşa olarak kullanarak emperyalistlere karşı da kahraman ordumuzun göstermiş olduğu fedakarlık, Anadolu’nun bağrından çıkmış Mehmetçiğin göstermiş olduğu şecaat ve cesaret dillere destandır. Aynı zamanda her bir insanımız, her bir gencimiz, her bir büyüğümüz birer Mehmetçik olarak orada düşmana karşı mukabele etme ve Mehmetçiğimize destek olma inancı ve kararlılığı içinde olduğundan milletimiz asla ve kat’a bölünmez bütünlüğünden, bu ebedi şuurundan hiçbir taviz vermeden devam etmektedir. Bu ruhun şehrimize örnek olması ayrıca bizim için bir gurur kaynağı. Bu vesileyle ilimizin düşmandan, emperyalistlerden kurtuluşunun bir bayram havasında geçmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle ilimizin şehrimizin, düşmanların tasallutundan kurtuluşunun ifadesi olan bayramımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Kahramanmaraş’ta bu ruh daim olsun, Anadolu’nun her bir tarafına örnek olma temayülü devam etsin diye dua ediyoruz. Allah memleketimizi, milletimizi bu tür şer odaklardan korusun. Bu vesileyle bu uğurda şehit olmuş bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum, manevi huzurlarında tağzimle eğiliyoruz. Gazilerimize sağlık ve sıhhat diliyorum” açıklamalarında bulundu.

Haber: Ahmet Güneçıkan-Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz