Kahramanmaraş’ta dershanelerin okullara dönüştürülmesi sonucunda ilk, ortaokul ve lise öğrencileri halk kütüphanelerine yöneldi.

Dershanelerin okullara dönüşmesiyle birlikte eğitimde farklı boyutlar ortaya çıktı.

Dönüşüm sonucunda dershanelere gitmek için maddi durumu iyi olmayan öğrenciler bu durumdan çok memnun. Dershaneler dönüşmeden önce parası olanın dershaneye gittiğini, olmayanın ise ortada kaldığını söyleyen bazı öğrenciler “Artık dershane kavramı diye bir şey kalmadı. Öğrenciler arasında eşitlik oluştu. Biz dershanede öğreniyoruz diyerekten dersin akışını bozarak hava atan arkadaşlarımız kalmadı. Şimdi parası olanda olmayan da aynı eğitimi görecek. Özel okulda alınan eğitim ile devlet okulunda alınan eğitim aynı. Sonuç olarak zengin ve fakir eşit olarak eğitim görecek” dedi. Eğitimciler ise öğrenciler, dershanelerin okula dönüşmesinin ardından eğitim kalitesinin artacağını söyledi. Öğrencilerin dershanelere güvenmediğini ve kendilerinin çalışmak istediğini vurgulayan

Eğitimci Atilla Tunçdöken, “Kütüphaneler öğrenciler açısından da veliler açısından da çok güzel bir eğitim alanıdır. Özellikle genç öğrencilere yönelik, eğitim öğretimin her kademesindeki öğrenciler, gençler kütüphanelerden ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyorlar. Kütüphanedeki öğrenci sayısının artması bizlere gurur veriyor” dedi. Kahramanmaraş’ta da son zamanlarda artan kütüphane sayısından memnuniyetini dile getiren Tunçdöken, şunları kaydetti: “Son bir yılda kütüphaneden faydalanan öğrenci sayısında artış olması öğrenci, veli ve biz eğitimciler açısından çok iyi oldu. Öğrenciler artık dershanelere güvenmiyor. Bunun sonucunda da verdiğimiz derslere daha çok çalışıyorlar sorumluluklarının bilincinde oldular. Öğrencilerin araştırmacı ruhları gelişti. Eskisi gibi biz oturalım her şey önümüze hazır gelsin düşüncesinden sıyrıldılar. Benim öğrenmem lazım geleceğimi yönlendirmek için çalışmam lazım düşüncesiyle hareket ediyorlar. Özellikle üniversiteye hazırlanan gençler kütüphaneden faydalanıyor. Öğrenciler yoğun bir şekilde kütüphaneleri kullanıyor.”

‘KAHRAMANMARAŞ’TA KÜTÜPHANE KÜLTÜRÜ GELİŞİYOR’
Son bir yılda kütüphaneleri ziyaret eden kişi sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Tunçdöken “Gençlerin kütüphanelere olan ilgisinde gözle görülebilir derecede değişiklik var. Kahramanmaraş’ta kütüphane kültürü her geçen gün daha da artıyor” diye konuştu.

Dershanelerin kapatılması sonucunda eğitimde eşitliğin olduğunu ifade eden lise son sınıf öğrencisi Özge Saydam, “YGS’ye hazırlanıyorum, dershaneler kapatıldı. Dershaneler kapatıldığı için kütüphaneler bize birçok yardımda bulunuyor. Buraya gelip ders çalışıyoruz, kitaplarımızı alıyoruz. Dershanelerin kapatılması herkesin eşitliğine de sebep oldu. Gitmek isteyen özel lisesine gitmek istiyor, gitmek istemeyen de zaten okullarda gerekli kurslarımız var. Bunun haricinde kütüphanemizden gerekli kitapları alıp gayet güzel derslerimize çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Birçok öğrencinin ‘nasıl olsa dershaneye gideceğim’ diye parasına güvendiğini kaydeden lise son sınıf öğrencisi Berna Türkoğlu ise, “Dershanelerin kapatılması bizim açımızdan çok iyi oldu. Birçok ailenin maddi durumu iyi olmadığından dolayı çocuklarını dershaneye gönderme imkanı bulamıyor. Bu yüzden öğrenciler arasında eşitsizlik oluyordu, kimi üniversiteye yerleşiyordu, kimisi yerleşemiyordu. Şimdilerde dershaneler kapatıldı bizde kütüphanelerden yararlanıyoruz. Kütüphanelere gelip kendi öz kitaplarımızla çalışıyoruz, bu şekilde de herkes eşit oluyor, herkes kendine göre çalışma imkanı kazanıyor. Geçen senelerde dershane olduğu zaman ben, okul dersine çalışmayayım da ne de olsa babam beni dershaneye gönderecek paramız var. Herkes parasına güveniyordu. Dershaneler kapatıldığında okullarda mecburen okul derslerine çalışmak zorundayız, herkes eşit oldu” ifadelerini kullandı. 

Haber: Kübra Dilbirliği

 

Editör: Mahmut Beyaz