Uzun süredir kırılmayan Gölbaşı-Türkoğlu segmentiyle deprem açısından yüksek risk taşıdığı uzmanlarca ifade edilen Kahramanmaraş’ta, deprem gerçeği çevre illerde meydana gelen kırılmalarla gündeme geliyor. Doğu Anadolu Fay Hattı’na kuş uçuşu 11 kilometre uzaklıkta olan Kahramanmaraş’ta oluşabilecek kırılmada 7’nin altında deprem olmayacağını uzmanlarca ifade edilirken, olası bir depreme karşı alınacak tedbirlerden bir tanesi de deprem sigortasının yapılmış olması. Deprem sigortası hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan deprem sigorta şirketi teknik personeli Ökkeş Çolak, vatandaşların abonelik işlemlerinde zorunlu deprem sigortasını daha ucuza getirmek için evin gerçek metrekaresine göre yaptırmadığına dikkat çekerek, bunu yapan kişilerin deprem anında yıkılan evinin parasını alamayacağını söyledi.

‘EVİ YIKILDIĞI ZAMAN PARA ALAMAZLAR’

Deprem sigortası devlet tarafından yaklaşık 5 yıl önce zorunlu hale getirildiğini anlatan Ökkeş Çolak, konuşmasında şunları söyledi: “Ancak vatandaşlarımız hala bunun bilincinde zorunlu olduğu halde yaptırmıyorlar. Vatandaş gelip ben abonelik için yaptırmak istiyorum diyor. Abonelik için yaptığımız deprem sigortaları da sadece aboneliklerde geçerli, deprem anında geçerli değil. Abonelik için sigorta yaptıranlar deprem anında evi yıkıldığı zaman para alamazlar. Ama vatandaş evin metrekaresine göre tam yaptırırsa hem evi yıkıldığında evin parasını alır hem de gelecek sene yaptırdıklarında deprem olmadığında aynı araba sigortası gibi yüzde 10 indirimi olur. DASK’a bağlı bu sigorta, acenteler yapmıyor bunu Doğal Afet Kurumu acentelere bunun poliçelerini gönderiyor, acentelerde poliçeleri yapıyor pirim alıyor.

‘YA DEVLET MÜSAADE EDİYOR YA DA...’

Mesela adamın evi 180 metrekareyse en az 40 metrekare gösterme şansı var ve 40 metrekare gösteriyor. Böyle yapıldığı zaman deprem anında ödeme yapmaz. Bu işi inceleyen yetkililer evin metrekaresini tapuya göre incelese onu kabul etmez vatandaş gelir tam yaptırır ama devlet buna nasıl müsaade ediyor bilmiyorum. Eksik metrekare yapılmasını acente olarak biz istemiyoruz. Tam yapılsın vatandaşta evi yıkılırsa parasını alsın. Devletin memurlarına ya devlet müsaade ediyor ya da onlar zaaflıkta bulunuyor.

‘DURUM BU ŞEKLE GELSE DAHA İYİ OLUR’

Mesela evin deprem sigortası bitiyor vatandaşın abonelik işi felan yoksa sigortasını hiç yaptırmıyor. Bunu inceleyende yok, bunu takip eden de yok. Ama fatura yatırırken oradaki görevli bakacakki deprem sigortası yok sen bu faturayı yatıramazsın diyecek. Böylelikle vatandaş gidecek sigortasını yaptıracak ondan sonra faturasını ödeyecek. Durum bu şekle gelse daha iyi olur.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz