Yasa tarafından belirlenen deneme süresinde, kişinin cezasının sosyal hayat içerisinde infazına olanak sağlayan bir ceza hukuku kurumu olan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Kahramanmaraş’ta kurulduğu günden bu yana önemli faaliyetler gerçekleştiriyor. Hükümlülerin ailesiyle bağlarını sürdürebilmesi ve dış dünya ile uyum sağlayabilmesi amacıyla kurulan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, daha önce Kahramanmaraş Adliyesi içerisinde sınırlı bir alanda hizmet veriyordu. Bu durum hem Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün dar alanda çalışmasına hem de Adliye içerisinde kurulan mahkemeler için yer ihtiyacını ortaya çıkarmıştı. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü için yeni hizmet binası arayışına giren Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı’nın ve Vali Vahdettin Özkan’ın destekleriyle eski Tapu Müdürlüğü’nün atıl haldeki binası hükümlüler tarafından restore edildi. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün yeni hizmet binasında çalışmalar geçtiğimiz aylarda tamamlanırken, açılışı ise yoğun katılımla gerçekleştirildi.

“TOPLUMDAN AYRIŞMADAN REHABİLİTE ETMEK ÖNEMLİ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılışta kürsüye Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı geldi. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün çalışmalarını anlatan Yazıcı, “Bina açılış töreninden önce toplumumuzda yeni yeni tanınmaya başlayan Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz iş ve işlemlerinden kısaca bahsetmek isterim. Denetimli serbestlik; Haklarında adli merciler tarafından karar verilen çocuk, genç ve yetişkinlerin, toplum içerisinde denetim ve takiplerini sağlayan; bu bireylerin ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, tekrar suç işlemelerinin önlenmesi ve bu sayede bireyin ve toplumun korunmasını hedefleyen toplum temelli bir ceza ve infaz sistemidir.  İnsan odaklı, toplum temelli bir uygulama olan ve ülkemizde 2005 yılında faaliyete geçen denetimli serbest sisteminden amaç; hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışlarının düzeltilerek, tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, ceza infazının belli bir aşamasında infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin takip edilmesi, madde bağımlılarının rehabilitasyonu, mağdurların uğradıkları zararın giderilmesi ve bu yolla toplumda suç işlenmesi ile ortaya çıkan bozulmanın kaynağında ele alınarak düzeltilmesidir. Denetimli serbestlik, denetim ve yardımının bileşiminden oluşan muhatabın toplum içinde, toplumdan ayrışmadan rehabilitesini öngören bir ceza infaz yöntemidir. Denetimli serbestlik uygulaması ücretsiz bir sistem olarak uygulanır. İşlenen suçun cinsi, suçlunun cezai kişiliği ve uygulamaya cevap verebilirliğine göre belirlenen program hükümlüye tatbik edilir” dedi.

“BİR DAHA SUÇ İŞLEMEYECEK ŞEKİLDE REHABİLİTE EDİLMELERİ...”

Toplumsal huzurun suç sayısının azalması ve suç işleyen bireylerin bir daha suç işlemeyecek halde topluma kazandırılmasıyla sağlanabileceğini belirten Yazıcı, sözlerine şu şekilde devam etti, “Uygulama suça karışan kişiye toplum yaşantısına olan yaklaşımını değiştirme ve yeniden bir ceza normunu ihlal etmeden sosyal seçim ortamında yer alabilme imkânı sunan bir özelliğe sahiptir. Unutulmamalıdır ki, toplumsal huzur öncelikle işlenen suç sayısının azaltılması sonrasında ise suç işleyen bireylerin eylemlerine uygun müeyyidelere tabi tutularak ama aynı zamanda bir daha suç işlemeyecek şekilde rehabilite edilmeleri suretiyle topluma kazandırılmalarından geçer. Hükümlülerin cezalarının son aşamasını yavaş yavaş toplumla entegre olarak çekmelerini sağlayan, yapılan takip programlar ile yeniden suç işlemelerini önlemeye yardımcı olan ve onlara her konuda rehberlik yaparak topluma kazandırılmalarını amaçlayan Denetimli Serbestlik uygulamaları bu açıdan çok önemlidir. Denetimli Serbestlik uygulamalarının bir amacı da sadece hükümlülerin değil aynı zamanda suçtan zarar görenlerin yaşadığı sorunları da çözüme kavuşturmaktır.

“BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTIK”

Aradan geçen 14 yıl içerisinde müdürlüğümüz bünyesinde hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması, tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, eğitim ve iyileştirme ile madde bağımlılarının tedavisi ile kamu yararına işler ve hükümlü rehabilitasyonuna dair birçok olumlu projeye imza atılmış olup, mesleki eğitim kursları olarak gayretli ve verimli çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle son üç yılda yapılan bu çalışmalara dair bazı örnekler vermek gerekirse, doğalgaz ve sıhhi tesisatçılık, bahçe bitkileri bakıcılığı ve yetiştiriciliği, boru ve soğuk demir kaynakçılığı, dokuma ipi işçiliği ve bilgisayar operatörlüğü gibi kurslar açılarak 200’e yakın hükümlünün meslek ve sanat edinmeleri sağlanmıştır. Hükümlülerin iş bulmalarına yardımcı olmak amacıyla, İŞKUR İl Müdürlüğü ile yapılan iş birliği sonucu tüm hükümlülere meslek danışmanlarınca iş arama becerileri ile ilgili seminerler verilmekte ve yılda birkaç kez girişimcilik kursları düzenlenmektedir.

“60 BİN 200’E YAKIN AĞACIN DİKİMİ HÜKÜMLÜLERCE YAPILDI”

Kahramanmaraş İl Müftülüğü ile yapılan iş birliği sonucunda Değerler Eğitimi başlığı altında 485 yükümlüye uzman personellerce kişisel gelişime yönelik rehberlik hizmeti verilmiş olup halen bu çalışmalar devam etmektedir. Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile imzalanan protokol ile 560 yükümlümüz boks ve fitness gibi enerjilerini pozitif alanlarda değerlendirebilecekleri sportif faaliyetlere yönlendirilmiştir. Karaoğlan İl Halk Kütüphanesi ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda 646 denetimli serbestlik yükümlüsüne kütüphanelerin tanıtımı, kullanımı ve okumanın önemi hakkında seminerler verilmiştir. Dulkadiroğlu, Onikişubat ve Pazarcık’ta Sosyal Hizmet Merkezi ile 200 yükümlüye aile eğitimi verilmeye devam etmektedir. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan iş birliği kapsamında son 3 yılda şehrimizin 4 noktasında 332 yükümlümüz ile hatıra ormanları oluşturup, 60 bin 200’e yakın ağacın dikimi yapılmış olup, bakım ve takipleri devam etmektedir.

“BİNANIN TADİLATI HÜKÜMLÜLERCE YAPILDI”

Bu ve sayamadığımız birçok çalışma ve faaliyetler bugüne kadar Adliye binası içerisindeki Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne tahsis edilmiş sınırlı bir alan içerisinde icra edilmeye çalışılıyorken daha önce Tapu Müdürlüğü tarafından kullanılmakta olan ancak Tapu Müdürlüğü’nün yeni binasına taşınması nedeniyle atıl durumda kalan bu bina  girişimlerimiz sonucunda Valimizin de desteğiyle Kahramanmaraş Adliyesi ek binası olarak tarafımıza tahsis olmuştur. Sınırlı bir tadilat ödeneği ile başlayan çalışmalar sonucunda Türkoğlu Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu Atölyesi İnşaat Birimi tarafından çok büyük ölçüde hükümlülerimizin ustalık ve işçilik faaliyetleri yaklaşık dört aylık bir inşaat sürecinin ardından tamamlanarak geçtiğimiz Mayıs ayında hizmete alındı. Binanın tadilat ve onarımı sırasında hükümlülerimizin büyük emek ve gayretleri ile kendi meslek edinimlerinin uygulamasını bizzat gerçekleştirebildikleri bir çalışma ortaya konuldu. Ayrıca inşaatın işçilik ve malzemelerinde maliyetler açısından gayet verimli bir çalışma yapılmıştır. Bu sayede böylesine atıl duruma çıkmış bir bina yeniden kamu hizmetine tahsis olunarak kamu bütçesinden ciddi bir kaynağın israf edilmesi önlenmiştir.

“DENETİMLİ SERBESTLİK HİZMETLERİNİN KALİTE VE STANDARTLARI ARTACAKTIR”

Yeni binanın hizmete girmesi ile Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nden boşalan alanda Adliyemizde bir süredir kurulan yeni mahkemeler için oluşan yer ihtiyacı da karşılanmıştır. En önemlisi ise Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’müz bundan sonra şehrin çok merkezi bir konumunda yaklaşık 2 bin 200 metrekare kapalı alana sahip, hizmetlerini çok daha etkin ve verimli bir şekilde ortaya koyabileceği bir binaya kavuşmuştur. 6 kattan oluşan binanın ilk iki katında infaz büroları, orta katlarında idari bölüm ve eğitim iyileştirme faaliyetlerinin olduğu bürolar bulunurken, son katta meslek atölyeleri, sosyal market gibi eğitim ve sosyal içerikli ortamlar oluşturulmuştur. Bu haliyle denetimli serbestlik hizmetlerinin kalite ve standartları daha da artacaktır. Yeni binamızın hükümlülerimizin bir daha suça karışmayacak şekilde topluma kazandırılması, suçun işlenmesiyle ortaya çıkan mağduriyetin ve toplumsal bozulmanın evveliyetle giderilmesi yönünden kaliteli ve özgün işlerin ortaya konulmasına vesile olması ümidiyle kentimize hayırlı olmasını diliyorum.”

“ATIL OLAN KAMU BİNASI AZ BİR KAYNAKLA HİZMETE SUNULDU”

Açılışa katılan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da atıl haldeki kamu binasının az bir kaynakla hizmete sunulmasının önemli olduğunu belirterek, “Bu kurumun ilimizde de güzel hizmetler yapmasından çok memnunuz. Bu bina atıl bir şekilde, kamunun binasıydı. Bu binanın onarılarak az bir kaynakla hizmete sunulması önemli. Aynı şekilde denetimli serbestlik çerçevesinde binamızın yapılmasında mahkûmlarımızın büyük katkısı oldu, daha sonra ise buradan istifade edecekler. Bu da çok önemli ve anlamlıydı. Bu atıl durumdaki binanın mahkumlarımızın eğitim ve rehabilitasyonu için merkez olarak hizmet vermesi sevindirici. Gerçekten modern hukukta, özellikle ceza infaz alanında denetimli serbestlik çok anlamlı ve önemli bir halka. İnsanlarımızın topluma kazandırılması, rehabilite edilmesi, eğitilmesi ve meslek edinmesi açısından çok önemli ve anlamlı. Denetimli serbestlikten faydalanan hükümlülerimizin ilimizin diğer hizmet alanlarına da hizmet veriyor. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün yaptığı hizmetler ilimiz açısından çok önemli ve anlamlı. Bu binanın, kurumumuzun hizmetlerinin daha da yaygınlaştırılmasına vesile olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün açılışı protokol mensuplarınca gerçekleştirildi. Açılışın ardından davetliler Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nü gezdi.

Açılışa, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, KSÜ Rektörü Niyazi Can, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Numan Öksüz ve KMTSO Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz