Milli Eğitim Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği genelgeyle uygulanmaya başlanan Değerler Eğitimi Projesi, öğrencilerin çevrelerinde yaşadıkları sorunlara karşı, sorumluluk alma duygularını geliştirdi. Temel insani değerleri korumaya almak ve canlandırmak amacıyla uygulanan proje kapsamında verilen, duyarlılık, hoşgörü, tasarruflu olma, sevgi, saygı, bağımsızlık, demokrasi, sorumluluk, doğruluk, dürüstlük, şiddetin önlenmesi, ahlaki eğitim, vefa ve barış eğitimleri, öğrencilerin manevi açıdan gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Eğitimler kapsamında sosyal sorumluluk anlayışları gelişen öğrenciler, çevrelerindeki sorunlar karşısında hayata geçirdikleri projelerle büyüklere örnek olacak davranışlar sergiliyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Karacasu İlkokulu ve Anasınıfı öğrencileri derslerde aldıkları sorumluluk bilinciyle engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla mavi kapak toplayarak, tekerlekli sandalye yardımı yaptı. Minik kalpli öğrenciler, topladıkları mavi kapakları Kahramanmaraş Engelliler Derneği’ne getirerek, tekerlekli sandalyelerini aldılar. Karacasu İlkokulu Müdürü Ahmet Altunyıldız ve anasınıfı öğretmeni Osman Erken’in girişimleriyle mavi kapak toplayan minikler, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’nda Karacasu Kırım Mahallesi’nde ikamet eden 20 yaşındaki Ünal Bolat’a tekerlekli sandalye hediye ederek, bir nebze de olsun yüzünün gülmesini sağladılar.

İHTİYAÇ SAHİPLERİ ARASINDA KÖPRÜ OLARAK ÇALIŞIYORUZ”

Kahramanmaraş Engelliler Derneği hizmet binasında minik öğrencileri ağırlayan Dernek Başkanı Arif Demir, yaptıkları çalışmaları anlattı. Demir, “Kahramanmaraş Engelliler Derneğimiz 1992 yılında kuruldu, yaklaşık 26 yıldır faal bir şekilde çalışmalarını sürdüren bir dernek. Derneğimiz kendi bünyesinde bir Hayır Çarşısı Platformu kurarak ihtiyaç fazlası ürünleri hayırseverlerimiz buraya getiriyor, daha sonra da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Hayır sahipleriyle ihtiyaç sahiplerinin arasında bir köprü olarak çalışıyoruz. Yine bu çalışmalarımızın yanında engelli bireylerimize tekerlikle sandalye noktasında gerekli destekleri yapmaya çalışıyoruz. 10-16 Mayıs tarihleri arasında idrak edilen Dünya Engelliler Haftası’nda derneğimize engellilerimizi temsilen ziyarete gelen dostlarımıza kapımız her zaman açık, misafirlerimizi bekliyoruz. Şuan itibarıyla Karacasu İlkokulu ve anasınıfı öğrencilerimiz, okul müdürümüz ve öğretmenlerimiz ziyaretimize geldiler. Çocuklarımız mavi kapak toplayarak, engelli bireylere destek olmak amacıyla böyle bir çalışma yapmışlar. Kapakları toplamanın ardından da tespit ettikleri ihtiyaç sahibi engellimize bir tekerlekli araba temin ettik. İnşallah iyi günlerde kullanmasını temenni ediyoruz” dedi.

YENİ NESLİN EĞİTİMİYLE KALKINIRIZ”

Mavi kapak toplayan öğrencilere teşekkür eden Demir, “Tekerli araç dağıtımı noktasında sayı söylememiz mümkün değil, çünkü bazen 20 adet veriyoruz, bazen 30 adet veriyoruz. Zamanla 50 tane geliyor, zamanında ise 1 tane geliyor. Bazen de bir sandalyeyi bile temin etmekte zorlandığımız günler oluyor. Gerek Almanya’dan, gerek Ankara’da federasyon aracılığıyla gerekse de buradaki hayır sahipleri aracılığıyla tekerlekli sandalyelerimizi ihtiyaç sahipleriyle buluşturduk. Mümkün oldukça derneğimize geldikçe bizden üyelerimiz içerisinde bizden sandalye ihtiyacı olanlara cevap veremediğimiz olmadı. Önemli olan talebi olanlara cevap verebilmek, ondan ziyade böyle bir sayı çalışması yapmayı çok etik bulmadık. Öğrencilerimizin ziyaretinde de ben şuna çok değindi. Bugün bir memleketin, bir milletin ihya olması adına o memleketteki kötüleri imha etmekle bir alınamayacağını yeniden gelen neslin eğitimi ve terbiyesiyle daha çok meşgul olarak, onları eğiterek bu ülkenin kalkınmasına daha rahat ulaşılabileceği kanısı bugün bir kez daha pekişmiş oldu” şeklinde konuştu.

ANA SINIFI ÖĞRENCİLERİMİZ TOPLADI”

Karacasu İlkokulu Müdürü Ahmet Altunyıldız ise yaptığı açıklamada, “10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle engelli bireylerimize destek olmak için çalışmalar yürütüyoruz. Ülkemizde de 1966 yılından beri Engelliler Haftası Birleşmiş Milletler’in almış olduğu kararla 156 ülkede kutlanılmaktadır. Ülkemizde 1966 yılında başlamıştır. Karacasu İlkokulu olarak Kahramanmaraş Engelliler Derneği’ni ziyarette bulunduk. Okulumuzun ana sınıfı öğrencileri mavi kapak kampanyası çerçevesinde kapak topladılar. Bu toplanan kapaklarla birlikte aldığımız tekerlekli sandalyeyi Kırım Mahallesi’nde bulunan 20 yaşındaki bir gencimize hediye ettik” ifadelerini kullandı.

ÜNAL BOLAT İSİMLİ GENCİMİZE HEDİYE ETTİK”

Mavi kapak toplama kampanyasına öncülük yapan okul öncesi öğretmeni Osman Erken de 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası nedeniyle kapak toplama kampanyası düzenlediklerini söyledi. Erken, “Mavi kapaklarımızı topladık 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle. Topladığımız kapakları Kahramanmaraş Engelliler Derneği’mize getirdik. Başkanımız da çok sağ olsun kapaklarımızı kabul etti ve bizlere bir adet tekerlekli sandalye verdi. Bizde aldığımız bu tekerlekli sandalyeyi köyümüzde ihtiyacı olan Ünal Bolat isimli genç kardeşimiz var İnşallah sandalyeyi ona hediye ettik” dedi.

ENGELLİLERE HEDİYE EDECEĞİZ”

Öğretmenlerinin desteğiyle mavi kapak topladıklarını dile getiren Ana sınıfı öğrencilerinden Emine Ferhuşoğlu ise, “Öğretmenimizin de desteğiyle mavi kapakları topladık. Okulumuzun çevresinde bulunan bütün evlerden, sonra kendi içtiğimiz suların kapaklarını birde teyzemler benim için kapak topladı onları biriktirdik. Engellilere ve ihtiyaç sahibi olan yaşlılarımıza hediye edeceğiz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz