Hain darbe girişiminin yıl dönümünde Kahramanmaraş’ta yaşanan 15 Temmuz sürecini anlatan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, kalkışmaya ilk reaksiyon gösteren şehirlerden birinin de Kahramanmaraş olduğunu söyledi. Bu noktada vatandaşın duyarlılığına dikkat çeken Okay, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla tepkinin en üst seviyeye ulaştığını aktardı. Darbe gecesi iş makinelerine koordineli bir şekilde kışla önüne konuşlandıran Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, darbenin seyrini değiştirmek için elinden geleni yaptı. 242 cana mal olan hain darbe girişiminde halkla birlikte kenetlenen Okay, “Maraş bize mezar olmadan düşmana Gülizar olamaz” diyerek direnişi sürdüren sembol isimlerin başında geliyor. 242 kişinin şehit, binlerce kişinin ise gazi olması ile sonuçlanan 15 Temmuz 2016 hadisesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve milletin feraseti ile son bulmuştu. 16 Temmuz sabahına darbecilerin hepsi teslim alınırken sonraki yıllarda bir bir operasyonlar sürdü. Başkan Okay, ihanetin 3’üncü yıl dönümüne ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

ŞERDEN DE BİR HAYIR ÇIKTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Başkan Okay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Üstünde askeri üniforması bulunan fakat bu ülkenin vermiş olduğu vergilerle elde edilmiş silahlar makineler ekipmanlar uçaklar helikopterlerle yine bu ülkenin insanının başına ateş yağdıran ve 242 şehidimizin o gece ve birkaç gün içinde verdiğimiz ülkemize ve Kahramanmaraş’ımıza ders niteliğinde ve çok büyük tecrübelerle elde etmemiz gereken bir süreci yaşadık. Fakat her zaman şunu söylemiştik; biz her süreçte bir hayır vardır ve şer sürecinde bir hayır neticesi çıktı. Eğer bunlar bu kalkışmayı bu cüretle yapmamış olsaydı belki biz bu devleti bunlardan bu kadar kısa zamanda ve net bir şekilde bu FETÖ terör örgütünden çok daha zor süreçlerden ancak temizleyebilecektik. Fakat bu kalkışma çok daha hızlı bir şekilde net bir şekilde bu terör mensuplarının devletin içerisinden temizlenmesine artık operasyon kabiliyetini kaybetmelerine neden oldu. Şerden de bir hayır çıktığını düşünüyorum.

DARBENİN EN FAZLA 2 SAAT SÜRECEĞİNİ GÖRMÜŞTÜK”
Dolayısıyla o vatandaşlarımızın darbeye karşı tepkisi bende bu darbenin en fazla 2 saat sürebileceğini, 2 saat sonra da artık bu darbenin başarısız olduğunu ön görmüştüm. Bunu söylemlere dökmüştük. Ve hakikatinde bu şekilde oldu. Neticesinde de bu darbeye en sert tepkilerden birini de Kahramanmaraş'ımız gösterdi. Sadece partinin önünde değil Kıbrıs meydanında, Valilikte adeta merkezi caddelerimizin tamamında tüm vatandaşlarımız sokaktaydı. Yani evlerinde çok az vatandaşımız kalmıştı o gün. Herkes cadde ve sokaklardaydı bir de tüm Türkiye'de darbeci askerlerin vatandaşlara zarar vermemesi konusunda çeşitli tedbirler alınmış yine Kahramanmaraş'ımızda, gerek büyükşehir belediyemizin gerek Dulkadiroğlu belediyemizin, diğer belediyelerimizin tedbirleriyle işte askeri birliklerin etrafı çevrildi. Ama vatandaşımız askeri birliklere bizde tedbir almak zorunda kaldık. Yani Kahramanmaraş'taki çok farklı ve düşündürücü bir olayda biz askeri birliklerdeki askerlerimize ve oradaki ekipmanlara zarar vermesin diye, çünkü vatandaşlarımızın tepkisi o kadar büyüktü ki neredeyse gidip kışlaya zarar verecekti. Hatta bununla ilgili 2-3 teşebbüs de olmuştu. Bunu da biz bertaraf etmek adına bazı çalışmalar yapmak zorunda kaldık. Bu da Kahramanmaraş'ımızda diğer şehirden farklı, ilginç anekdotlardan bir tanesi.”

Haber: Mesut Benli


 


 

Editör: Mahmut Beyaz