Hükümet, başta TOKİ aracılığıyla olmak üzere dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarını sağlamak amacıyla başlattığı projelerine yenilerini ekliyor. Dar gelirli ailelere yönelik TOKİ’nin yaptığı konutların yanı sıra vatandaşların dış kaynaklardan ev sahibi olmalarını kolaylaştırmak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışmalar yapıyor. Ev sahibi olma hayali kuran fakat maddi durumları sebebiyle bunu gerçekleştiremeyen vatandaşlara müjde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Albayrak yaptığı açıklamada, “Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak bir modelin finansman altyapısını tamamladık. 20 yıl vadeyle ve bugüne kadar Türkiye'de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranı ile kira hatta kiradan daha ucuz bir maliyetle bu gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak finansal altyapıyı tamamladık. Sosyal adalet noktasında, sektörler, yan sektörler, iktisadi faaliyetlerin güçlendirilmesi noktasında bu önemli adımı inşallah başlatıyoruz. Bunlar tabii başlangıç, inşallah çok daha güçlü adımlarla çok daha güzel müjdeleri önümüzdeki dönemde anons edeceğiz. Doğrudan sanayicimizi, esnafımızı desteklemek amacıyla kamu bankalarımız başta olmak üzere, farklı diğer bankalarımızın da desteğiyle devreye aldığımız kredileri, hepsini inşallah önümüzdeki süreçte daha da güçlendirerek devam ettireceğiz" dedi.

Bakan Albayrak, TOKİ'nin de içinde yer alacağı modelin, evlerin modelleri, şehirleri, uygulama şartları gibi tüm ayrıntılarını, bu ay bitmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde özel bir programla vatandaşlara anlatacaklarını duyurdu. Bakan Albayrak’ın açıklamaları, ev sahibi olmak isteyen Kahramanmaraşlı vatandaşları umutlandırdı. Geçim şartlarının oldukça zorlaştığını belirten vatandaşlar, bu şartlarda ev sahibi olmanın hayal olduğunu fakat Bakan Albayrak’ın açıklamalarının kendilerini umutlandırdığını söyledi.

İşte Kahramanmaraş halkının konuyla ilgili görüşleri;

DAR GELİRLİ AİLELER İÇİN GÜZEL BİR ÇALIŞMA”

Haydar Nakış;

Şükürler olsun benim bir tane evim var. Yeni bir ev almaya ihtiyacım yok ama dar gelirli aileler için güzel bir çalışma olacağı kanaatindeyim. Ben şahsi olarak emekliyim, bir de evim var bana yetiyor. Fazlasında gözümüz yok, çocuklarımın da evleri var çok şükür. Durumu olmayan insanların bu vesileyle ev sahibi olmaları çok güzel olur. Ucuza ev sahibi olmak, özellikle de kirada oturan insanlar için çok önemli. Kirayı başkasına vereceğine, kendi evinin parasını öder ve ev sahibi olur. Evim olmasa ben de bu fırsattan yararlanmak isterim ama evim var.

ASGARİ ÜCRETLİ ANCA BU ŞARTLARDA EV SAHİBİ OLUR”

Yakup Baz;

Çok şükür benim evim var. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasını televizyonlarda görmüştüm. Evimi yeni aldığım için onun borcunu ödüyorum, şuan için yeni bir ev almayı düşünmüyorum. Ben çok güzel buldum açıklamayı, ödeme şekli de uygun olursa dar gelirli insanlar için çok iyi olur. Asgari ücretli olan insanlar anca bu şekilde ev sahibi olabilir. Kirayı başkasına vermek yerine kendi evinde oturup da kira öder gibi ev sahibi olmak güzel olur.

KİRA ÖDEYECEĞİME KENDİ EVİMİN PARASINI ÖDERİM”

Ökkeş Kırmacı;

Benim kendime ait evim yok, kirada oturuyorum. Bu projeyle Kahramanmaraş’ta ev alınabiliyorsa ben başvurumu yaparım. Şehir merkezine çok uzak yerlere ev yapıyorlar, oralardan alabilme imkanımız yok. Bu hükümetin planlarının ve projelerinin hepsi iyi bana göre, başkaları sevmeyebilir ama. Kira ödüyorum şuan, kiraya vereceğime oraya veririm hem ev sahibi olurum hem de kafam rahat olur. Kimse işime karışmaz. Bizim oturacağımız evler öyle lüks evler de değil. Fondan bazı yararlandığımız şeyler var.

BİZİM İÇİN BULUNMAZ BİR NİMET”

Ahmet Pehlivan;

Kendime ait Afşin’de kerpiç de olsa bir tane evim var. Böyle bir projeyi yapanlardan Allah razı olsun. Bu bizim için bulunmaz bir nimet. Devletimize böyle bir imkan sağladığı için teşekkür ediyorum. Ev sahibi olabilmek bizim için büyük mutluluk. Benim malul bir çocuğum var, onun için ev almak isterim ama durumumuz bir ev almaya müsait değil. Böyle bir imkan olursa kira ödemek yerine kendi evimizi almaya çok isteriz. Hiçbirimiz kolaylıkla ev alma şansına sahip değiliz, 40-50 yılda bir gelir bu tür imkanlar. Hatta bazı bizim gibi durumu olmayanlar ev aldılar, ödediler ve ev sahibi oldular. Hazır bulmuş gibi oldular. Böyle bir destek olmasa ev sahibi olmak çok zor. Bir adam devlet memuru oluyor, 30-40 sene dirsek çürütüyor anca bir ev alabiliyor. Ama bundan garibanlar da istifade edecek. Bu çok güzel bir durum.

DURUMU OLMAYANLAR İÇİN GÜZEL BİR FIRSAT”

Nuri Şirin;

Benim evim var, şuan için ev almak gibi bir ihtiyacım yok ama evi olmayanlar için iyi bir çalışma. Durumu olmayan insanlar için, yoksullar için güzel bir fırsat olacaktır. Ev sahibi olmak bugün birçok sorunun çözülmesine vesile oluyor, daha az gider demek oluyor. Şu şartlarda bence isteyen herkes ev alabilir. Tasarruf eder, yatırım yapar, bir yerde biriktirirse herkes ev alabilir. Örneğin devlet kurumları insanlara yardım ediyor. Asgari ücretle ev almayı gerçekten isteyen adam için ev almak kolaydır. Bazı yerlerde parasını çarçur eden insanlar ne yapsalar ev alamazlar. Kendini bilen insan için ev almak kolaydır.

MAALESEF NE İŞİMİZ NE DE AYLIĞIMIZ VAR”

Osman Bekçi;

İyi-kötü bir tane evim var. Maalesef ne işimiz var ne aylığımız var. Bu şartlarda ev nasıl alalım. İş yok, emeklilik de yok. Bazen çay paramız bile olmuyor ki ev alalım. Aylığım olsa belki biriktirir alırım ama şuan için ev almam çok zor. Öncelikle iş ve aylık girmesi lazım eve.

EVİM YOK AMA OĞLUM İÇİN ALMAYI ÇOK İSTERİM”

Ramazan Köse;

Kendime ait hiçbir şeyim yok. Düşük faiz ve uzun vadeyle ev almayı çok isterim. Öncelikle kendim için değil, oğlum için almak isterim. Şuanda ev sahibi olmak zorun daha da ötesinde. Biz çalışamıyoruz, ben engelliyim. Bir çocuğum var evli, fabrikada çalışıyor ve asgari ücret alıyor. Zor yetiştiriyorlar. Üstüne biraz da ailevi sorunlarımız var. Şuan da ev sahibi olacak durumumuz yok ama bakanın açıkladığı şartlarda ev almayı çok isterim. Kira ödeyeceğime kendi evimin parasını yatırım. Benim bir evim vardı, sakat çocuklarım olduğu için hanımın üzerine devrettim. O da benden boşanmadan önce bir başkasına devretti, hiçbir hak talep edemiyorum. Yeniden bir ev almayı en çok da oğlum için isterim.

(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz