Onikişubat İlçesi, Haydar Bey Mahallesi Barbaros Caddesi üzerinde açılan ve henüz kısa bir süre önce açılmasına rağmen insanlar tarafından dikkat çeken ‘Ekşi Tatlı Butik Pastane’ Kahramanmaraşlıların damak tadına yeni ve özel bir lezzeti getirmeye hazırlanıyor. Bilinen beyaz ekmeklerin dışında bünyesinde bulunan usta eller sayesinde insan sağlığı için daha sağlıklı daha kaliteli ve daha güvenilir olan ekşi mayalı ekmek ürünün çıkartan, tüm bunların yanında da müşterilerine dünya mutfağındaki pastaları da sunan Ekşi Tatlı Butik Pastane, insanları bilinçli tüketime yönlendirmeyi hedefliyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Ekşi Tatlı Butik Pastane İşletme Sahibi Eylül Gümüşer, “Bizim bu işyerini açmadaki en büyük hedeflerimizden bir tanesi de insanları birazcık ta bilinçli ve doğru tüketime yönlendirmekti. Ama ben zaten gördüm ki insanlar bu konuda oldukça bilinçlenmişler. Bizde o zaman bu hizmeti verelim dedik. Gerçekten güzel şeyler yapıyoruz. Buğdaylarımızın hepsi organik. Ürünlerimizin hemen hemen hepsi farklı illerden ve özel olarak geliyor. Çeşme suyu dahi kullanmıyoruz” dedi.

EKŞİ MAYA İLE 2 YIL ÖNCE TANIŞTIM”
Ekşi maya ile 2 yıl önce tanıştığını ve o günden bugüne ekşi maya ile ilgili araştırmalar yaptığını belirten Gümüşer, daha sonra böyle bir işyeri açmaya karar verdiğini söyledi. Gümüşer, “Üniversite 2’nci sınıfta aslında işletme okuyordum. Restorancılık yapmak istiyordum ama ne yapmak istediğimi bilmiyordum. Daha sonra yaklaşık 2 yıl önce ekşi maya ile tanıştım. Bunun üzerine ekşi maya ile ilgili araştırma yaptım. Bursa’da Ankara’da değişik fırınlar vardı. Onları keşfettik. Oradaki fırınlarda ekmeklerin çok lezzetli ve çok sağlıklı olduğunu tespit ettik. Daha sonra bunu biz neden yapmayalım diye düşündük bu ekmeğin Kahramanmaraş’ta da olması için kolları sıvadık. Bu amaçla Mutfak Sanatları Akademisi'nde ekmek ve pasta üzerine eğitimler aldım. Eğitimimin bitmesiyle beraber Mutfak kitap ekibiyle tanıştım. Onlar Türkiye’de ekşi mayalı ekmek fikrini yaymaya çalışan bir ekip ve ailece bu işi yapıyorlar. Onların bilgi ve desteği her zaman bizimle oldu. Burada hem ekşi mayalı ekmek yapacağız hem de dünya pastalarını Kahramanmaraş halkına sunacağız” şeklinde konuştu.

EKŞİ MAYA BUĞDAY KEPEĞİNİN İÇİNDE YAŞAYAN BİR MANTAR”
“Ekşi maya aslında buğday kepeğinin içinde olan bir maya. Yani ekşi maya dediğimiz şey buğday kepeğinin içinde yaşayan bir mantar” diyen Gümüşer, şöyle konuştu: “Biz bunu un ve suyla düzenli olarak besleyerek bir 10 gün dışarıda canlandırıyoruz ve hayata geçiriyoruz. Daha sonra da ekmek yapabilir kıvama getiriyoruz. Bunun akabinde buzdolabında 3 güne bir besliyoruz. Şu an mesela elimizde 4 yaşında bir maya var. 4 yıldır bizimle birlikte ve biz onu sürekli un ve suyla besleyerek büyüttük. Şu an ekmeklerimizi onunla yapıyoruz. Her gün belirli bir miktar un ve suyu karıştırıyoruz. Sabaha kadar bekliyor, ekmek yapılabilecek kıvama geliyor ve daha sonra ekmeğimizi yapıyoruz.”

İNSANLAR EKMEĞİMİZE İNANILMAZ BİR İLGİ GÖSTERDİ”
İnsanların ekmeğe oldukça güzel bir ilgi gösterdiğini ifade eden Gümüşer, “İşyerimizi henüz 3 gün önce açtık. Ekmeklerimiz ilk kez çıktı. Ben burayı açmadan önce ekşi mayalı ekmeği evde pişiriyordum. Pişirdikten sonra da yakınlarıma, çevremdeki insanlara hediye ediyordum ve çok olumlu tepkiler almıştım. Burada daha sonra gastronomi fuarı oldu. Orada fuara katıldık. Fuarda ekşi mayalı ekmeğimizi tanıttık ve insanlar ekmeğimize inanılmaz bir ilgi gösterdi. Ben ekşi mayayı çoğu insan bilmez diye biliyordum ama birçok insan ekşi mayayı tanıyormuş. İnsanlar doğru un yemesini öğrenmiş. Çünkü artık yani gıda üzerine çok fazla katkı maddesi dönüyor” diye konuştu.

İNSANLARA NASIL EKŞİ MAYALI EKMEK YAPILDIĞINI ANLATACAĞIZ”
İnsanlara ekşi mayalı ekmeğin nasıl yapıldığını anlatacaklarını vurgulayan Gümüşer, “İlerideki amacım şubeleşmeye gitmek. Yani değişik yerlere bu hizmeti sunmak istiyorum. Bu ekşi maya bilincini Anadolu’da yaymak istiyorum. Ben okullarla birlikte de çalışmak istiyorum. Okullara bunu anlatmak istiyorum. Bizim burada yapacağım bir başka şeyde workshop. Biz burada ekşi mayayı anlatacağız. İnsanlara nasıl ekşi mayalı ekmek yapıldığını anlatacağız. Yeter ki bu bilinç oluşsun. İnsanları işyerimize bekliyorum. Ekşi mayalı ekmeğimizin fiyatı 7,5 ila 25 TL arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz