Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör başkanlığında toplanan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ilk Divan katipleri oluşturuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden Meclis toplantısında daha sonra bir önceki meclis toplantısının tutanak özetinin oylanması ile devam etti. Katılımın oldukça yoğun olduğu ve ilçe belediye başkanlarının da katıldığı mecliste çalışma komisyonları seçimle belirlendi. Daha sonra gündem maddelerinin okunduğu mecliste Başkan Güngör, ihtiyaçlar ve projeler doğrultusunda meclisten yetki isterken, Meclis Başkanvekilliği görevine Arif Şen seçildi. Meclisin en dikkat çekici konularından birisi ise daire başkanlıklarının sayısının azaltılmasına ilişkin karar oldu. Teklif mecliste görüşülürken konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Güngör, “Büyükşehir Belediyesinde 5 tane unvansız daire başkanlığını iptal ediyoruz” dedi. Oldukça verimli geçen ilk Büyükşehir Meclisindeki oturum toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından son buldu.

“KAHRAMANMARAŞ GÜZEL BİR DEMOKRASİ SINAVI VERDİ”
Mecliste açılış konuşması yapan Başkan Hayrettin Güngör, yeni dönemin hayır getirmesi temennisinde bulundu. Kahramanmaraş’ın güzel bir demokrasi sınavı verdiğine vurgu yapan Güngör, “Mahalli idareler seçimi sonucunda meclisimizin ilk toplantısını yapıyoruz. Bu dönemin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bütün başkanlarımızı ve meclis üyelerimizi tebrik ediyorum. Bir seçim süreci geçirdik, hamdolsun şehrimizde güzel bir başlangıç yaptık. Her zaman ifade ettiğim gibi Kahramanmaraş gerçekten çok güzel bir demokrasi sınavı verdi. Artık seçim geride kaldı, milletimizin iradesi nasıl tecelli ettiyse ona artık riayet edeceğiz ve bundan sonra da önümüze bakacağız” şeklinde konuştu.

BAŞKAN GÜNGÖR, 100 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ İSTEDİ
Gündem maddeleri mecliste görüşülürken Başkan Güngör, yapılacak olan proje ve yatırımlar için 100 milyon TL’ye kadar borçlanma yetkisi talep etti. Başkan Güngör, yetkiyi meclisten talep ederken şu ifadeleri kullandı: “Önümüzdeki süreçte krediye ihtiyacımız olabilecek. Bunun için geçtiğimiz cuma günü Ankara'da çeşitli görüşmeler yaptık. İhtiyaç duyduğumuzda kredi kullanacağız. Biz burada sizden 100 milyon TL'ye borçlanma yetkisi talep ediyoruz.”  

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER PROJESİ ANLAŞMASI
Sürdürülebilir Şehirler Projesi Anlaşması konusunda açıklama yapan Başkan Güngör, “Gündemin 9. maddesi, İller Bankası A.Ş. tarafından yürütülen Sürdürülebilir Şehirler Projesi anlaşması kapsamında İller Bankası'nın Dünya Bankası kaynaklarını devretmek üzere belediyemize bileşen ağ, Sürdürülebilir Şehirler Projesi’nin finansmanı için kullanılacak Euro'yla ilişkin alt finansman antlaşmasıyla ilgili yatırımlar var” diye konuştu.

“ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI İÇİN TBB İLE ORTAK PROTOKOL YAPILACAK”
KSÜ’de yapılan Uluslararası Robot Yarışması için Türkiye Belediyeler Birliği ile ortak protokol imzalanması için yetki isteyen Başkan Güngör, “Geçtiğimiz yıl üniversitemizle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'yle yapılan işbirliğinde Uluslararası Robot Yarışması yapılmış bizde bunu Türkiye Belediyeler Birliği'nin desteğiyle, finansman Türkiye Belediyeler Birliği'nden, Kahramanmaraş Büyükşehir, Üniversite işbirliğiyle Türkiye Belediyeler Birliği'yle ortak protokol yaparak bu işi burada yapacağız. Projenin yaklaşık maliyeti 350 bin TL” şeklinde konuştu.

MEMURLARA SOSYAL DENGE TAZMİNATI
Memurlara sosyal denge tazminatı için meclisten yetki izni isteyen Başkan Güngör, şöyle konuştu: “Belediye kanunlarında bir hüküm var; kiralamalarda maksimum bir süre öngörüyor. Biz tabii ki ihtiyaç doğrultusunda böyle bir karar alıyoruz. Ola ki araç kiralarsak bu araçların uzun süreli kiralanması daha çok avantaj sağlıyor. Henüz ne kadar ihtiyacımız olduğu konusunda bir analiz yapmadık ama bu yetkiyi alıp ihtiyaç duyduğumuzda kullanacağız. 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere bize sözleşme yapma yetkisi talep ediyoruz. Burada da bir çalışma yapacağız. Benim Belediyeler Birliği’nde uyguladığım herkesten en üst limitten değil, yani maaş durumuna ve pozisyonuna göre bir ayrım yapacağız. Buda bundan sonraki süreçte memurlara sosyal denge tazminatı verilmesi konusunda yetki talep ediyoruz.

“KASKİ'DE BİR REVİZYONA GİTTİK”
KASKİ’de revizyona gittiklerini anlatan Güngör, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Büyükşehir Belediyesinde 5 tane unvansız daire başkanlığını iptal ediyoruz. Teftiş Kurulu Başkanlığını iptal ediyoruz çünkü 2 müfettişe 1 başkan olmaz, doğrudan müfettişlere görev vereceğiz. Yazı ve Kararlar Daire Başkanlığı’nı iptal edip bunu Personel ve Yazı İşleri Daire Başkanlığı şeklinde personel birimini birleştiriyoruz. 2 şube müdürüne de 1 daire başkanı olmaz. 4 adet ihtiyaç fen şube müdürlüğünü kadrosunu feshediyoruz ama şube müdürlerini azaltacağız. Bu şimdilik geçici bir şey, oralara henüz çalışamadık.  KASKİ'de bir revizyona gittik. Strateji Daire Başkanlığı’nı Mali Hizmetlere döndürüyoruz. İşletmeler Daire Başkanlığı’nı ise İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı’na döndürüyoruz. Birinci dereceli, düz bir daire başkanlığı vardı, bunu kapatıyoruz. Abone İşleri Daire Başkanlığı ile de Bilgi İşlemi birleştiriyoruz, Abone İşleri Daire Başkanlığı’nı iptal ediyoruz. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’nı da kaldırıyoruz.”

İlk Büyükşehir Meclisi’nin gündem maddeleri şu şekilde;
Gündemin birinci maddesinde Meclis Başkanlık Divan seçimi yapılması oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin ikinci maddesinde 2019 yılı ihtisas komisyon üye seçimi yapıldı.
Gündemin üçüncü maddesinde 2019 yılı Encümen üyeliği seçimleri kapalı zarf usulü yapılarak seçimlerin sonunda Hanefi Mahçiçek, Necati Okay, Mehmet Gürbüz, Arif Şen ve Adnan Türkmen Encümen üyeliğine seçildi.
Gündemin dördüncü maddesinde Denetim Komisyonu Raporunun okunmasının ardından oy çokluğu ile kabul edildi.
Gündemin beşinci maddesinde 2018 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin altıncı maddesinde kadro ihdası ve iptalinin görüşülmesinde Büyükşehir Belediyesinden 5 daire Başkanı, Teftiş Kurulu Başkanı, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı kaldırıldı. 4 adet şube müdürlüğü ihdas edildi. Kaski Genel Müdürlüğünden Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının Mali Hizmetler Daire Başkanlığı olarak, İşletmeler Dairesi Başkanlığının ise İlçe Hizmetleri Dairesi Başkanlığı olarak değiştirilmesi, 1. Dereceli kadrolardan Daire Başkanlığı, Abone İşleri Dairesi Başkanlığı, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Teftiş Kurulu Başkanlığını kadrolarının kaldırılması oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin yedinci maddesinde Sosyal Denge Sözleşmesi imzalanması hususunda Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi teklifi oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin sekizinci maddesinde Kamu ve Özel Sermayeli Bankalardan kredi kullanılması hususunda Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesine ilişkin teklifi oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin dokuzuncu maddesinde Sürdürülebilir Şehirler Projesi (SSP) kapsamında İller Bankası avro hibeye ilişkin alt finansman imzalanması hususunda Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesine ilişkin teklifi oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin onuncu maddesinde Büyükşehir Belediyemiz ile Türkiye Belediyeler birliği arasında ortaklaşa gerçekleştirilecek 2. Uluslararası robot yarışması düzenlenmesi hususunda protokol yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesinin görüşülmesi teklifi oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin on birinci maddesinde Araç ve İş makinası kiralama ihalesinin 5393 sayılı Belediye kanunun gelecek yıllara yaygın hizmet yüklemeleri başlıklı 67. Maddesinde belirtilen maksimum süre kadar ihale edilmesinin görüşülmesi teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz