Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni ehliyet alacaklara zorunlu tuttuğu "Trafik Adabı" derslerinin içeriğinde yer alan trafikte saygı eğitimlerinin, ehliyet sahibi 25 milyon sürücünün tümüne ücretsiz verilmesi için düğmeye bastı. Milli Eğitim Bakanlığı; Emniyet Genel Müdürlüğü, Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile yaptığı protokol doğrultusunda karayolu trafik güvenliğinin sağlanması, bireylerin trafik sorununa karşı duyarlılıklarının artırılması ve toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanvekili Mehmet Demirel, trafikte sürücülerin herhangi bir olay karşısında çok çabuk ve aşırı tepki verdiğini belirterek, verilecek olan bu saygı eğitimi ile karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı bir sürücü profilini amaçladıklarını kaydetti. Kendilerinin karşılıklı anlayış içerisinde kavgasız bir trafik görmek istediklerini ifade eden Demirel, “Yazılı ve görsel basında sürekli izliyoruz, trafikte münakaşalar, birbirlerine karşı el hareketleri, sopa çekmeler ve kesici alet kullanan şahısları sıklıkla görüyoruz. Yaşanan bu tür olayları gözlemleyerek, bu tür bir trafik adabı adı altında bir uygulamayı hayata geçirmeyi planladık” diye konuştu.

KARŞILIKLI SEVGİ VE SAYGI OLMALI’
Trafikte insanların birbirlerine karşı sevgi ve saygı içinde olmaları gerektiğini söyleyen Demirel, “Trafikte saygı ve trafik adabı sürücülerin karşılıklı olarak birbirlerine karşı saygı sevgi içiresinde olmalarıdır. Hareket ve tavırları da yine o yönde olmalıdır. Direksiyon başında yapılan en ufak hatalardan sürücüler aşırı etkileniyor. Çok aşırı sinirli tepkiler gösteriyorlar ama bizde istiyoruz ki bunlar tam tersine olsun. Karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı bir sürücü profili olsun istiyoruz. Bu konuda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve bu kapsamda çeşitli seminerler düzenlendi. İnsanlarımız arasında karşılıklı sevgi ve saygı olsun istiyoruz” şeklinde konuştu.

DAHA HOŞGÖRÜLÜ BİR TRAFİK İÇİN UĞRAŞIYORUZ’
Daha hoşgörülü bir trafik için uğraştıklarını belirten Demirel, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Uygulama ile birlikte trafikte karşılıklı hoşgörü olacak ve kişiler birliklerine bu çerçeve içerisinde yaklaşacak. Bundan sonraki süreçte kişiler birbirlerine sinirlenerek, bağırarak, çağırarak, kötü söz söyleyerek yaklaşmayacak. Eskiden şehir içerisinde korna çalmak vardı şimdilerde ise yok denecek kadar korna çalan kişi sayısı azaldı. Biz karşılıklı anlayış içerisinde kavgasız bir trafik görmek istiyoruz. Bunu sağlamanın yolu ise okullarda trafik adabının ders olarak işlenmesidir. Ortaokullarda ve liselerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın trafik adabı adı altında haftalık bir ders programı koyması çok önemli bir unsurdur. Ders uygulamasının çok faydalı olacağına inanıyorum. Ancak şu anda böyle bir uygulamaya geçilemediği için en azından sürücü kurslarında milli eğitim ile ortaklaşa ders verilmesini talep ediyoruz.”

EĞİTİM ŞART’
Trafikte eğitimin şart olduğunu vurgulayan Demirel, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bundan sonraki süreçte sürücü adaylarına sürücü kurslarında bu eğitim verilecek. Ehliyeti olanlar için şu anda böyle bir eğitim yok. Sadece ticari araç kullananlarda sürücü belgesi kullanma adı altında bu eğitim veriliyor. 2000’li yıllarda şoförler odası olarak ticari araç kullanma belgesini ticari araç kullanıcılarına biz verdik. O zaman ise verilen bu belgeyi kursa tabi tuttuk. Trafik adabı ve sürücülükle ilgili bu konuda sürekli dersler verdik. Eğitim sonucunda da kursu başarıyla bitirenlere belgeyi verdik.”

 HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz