12 Şubat Kurtuluş Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında memleketi Kahramanmaraş’a gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal,  AK Parti İl ilçe teşkilatlarını ziyaret etti.  Ziyarette teşkilatların genel durumu hakkında brifing alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni anayasanın Türkiye için önemine değindi.

Türkiye’nin gündeminde yeni anayasa var. Yeni anayasa şu açıdan çok önemli; 2023’e cumhuriyetimizin 100’üncü yılına Türkiye’nin yeni ve sivil bir anayasa ile kavuşması çok kıymetli ve önemlidir. 82 anayasası biliyorsunuz; darbeciler tarafından yapılmış ve birçok kez değiştirilmiş ve 2007 yılında yapılan halk oylamasıyla da cumhurbaşkanının halk tarafından seçilme kararı, zaten parlamenter sistemi kökten değiştirmişti. Ondan sonra ki süreçte ki yasalar ise, daha çok uyum yasalarıydı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de bu çerçevede yapılan halk oylaması ile bir düzenleme oluşturuldu. Bugün ısrarla muhalefet tarafsız cumhurbaşkanı tartışmasını gündeme getiriyor. Biz ısrarla tarafsızlık siyasi değil, hukuki bir durumdur dememize rağmen, anayasadan yola çıkarak belli tartışmalar gündeme getiriyorlar. İnşallah önümüzde ki süreçte cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi bütün tarafların içinde olduğu yeni bir toplumsal sözleşme mahiyetinde, yeni bir toplumsal mutabakat mahiyetinde cumhuriyetimizin 100’üncü yılına armağan olacak yeni sivil bir anayasa çok kıymetli ve önemlidir.
İstikşafi görüşmeler konusuna da gelince; Türkiye başından itibaren bu konuda son derece olumlu ve iyi niyetli adımları atıyor.  Türkiye’nin burada attığı adımlar, herhangi bir şekilde karşı tarafın haklarını ya da uluslararası hukuktan doğan haklarına dönük bir tahrik, tayir, tezif oluşturmuyor. Tam tersine Türkiye cumhuriyeti devleti burada diyor ki; ben kendi uluslararası haktan doğan hukuklarımı, mavi vatandan kaynaklanan haklarımı korumak istiyorum. Kendi bölgemde de herhangi bir şekilde bir çatışma istemiyorum.  Bu meseleleri de müzakere yoluyla çözelim istiyor Türkiye Cumhuriyeti devleti. Maalesef bu konuda Yunanistan tarafından gelecek açıklamalar bu konulara zarar verecek mahiyette.

Editör: Mahmut Beyaz