Kahramanmaraşlı vatandaşların meyveden sebzeye, ev gereçlerinden, kıyafetlere kadar bir çok ihtiyacını karşılayan semt pazarları haftada 6 gün şehrin 2 noktasında halka hizmet veriyor. Cuma günü kurulan semt pazarına denk geldiğimizde pazar esnaflarıyla yaptığımız görüşmeler sonucu pazarın yaklaşık 13-14 yıl önce ilk kurulduğu zamanlarda vatanadaşların pek ilgi göstermediği ama yıllar geçtikçe halkın semt pazarını benimsediğini ve şu an pazarın genel durumunun ilk kurulduğu yıllara göre çok daha iyi olduğunu saptadık. İlk kurulduğu zamanlarda pazarda 10-15 esnafın olduğunu söyleyen esnaflar şimdiler de bu rakamaın 100'ü geçtiğini belirtti. Semt pazarları arasında her kesimin bütçesine uygun olan tek pazar yeri cuma pazarı olduğunu belirten esnaf, pazarda ki genel fiyat durumunuda normal olduğunu söyledi. Yaptığımız analiz sonucuna göre ise pazarda ki en pahalı sebze yeşil soğan, en pahalı meyve ise kivi oldu.

İşte pazar esnafıyla yaptığımız röportajlar...

Osman Ceyhan

Cuma pazarı yaklaşık 10 yıl önce kuruldu. Bu pazarın eski yeri dere pazarıydı. Dere pazarı yıkılınca binevlere taşındı. Önceden burada 10-15 esnaf vardı. Şimdi ise neredeyse 100'ün üzerinde esnaflar var. 10 yıl önceki cuma pazarıyla şimdiki cuma pazarı arasında fark var. O zamanlar 5-6 kasa mal getirirdim. Ama satamazdım. Müşteri yoktu. Şu an ise pazarın genel durumu oldukça iyi. Çünkü artık vatandaşlar cuma pazarına alıştı. 10 yıl öncesine bakarak cuma pazarı şu an daha iyi bir durumda. Cuma pazarında fiyatlar normal. Pahalı değil. Her kesimin bütçesine uygun sebze ve meyveler var. Belediyeden pazarların altyapısının daha iyi olması konusunda yardım bekliyoruz.

Cebrail Gençoğlan

14 yıldır pazar esnaflığı yapıyorum. Cuma pazarı kurulalı 13-14 yıl oldu. 13-14 yıl önceki Cuma pazarıyla şimdiki Cuma pazarı arasında fark var. Çünkü önceden cuma pazarını kimse çok fazla bilmiyordu ve bu yüzden de işlerimiz çok iyi değildi. Ama şimdi yıllar geçtikçe cuma pazarının önemi daha da arttı ve işlerimiz daha iyi bir duruma geldi. Cuma pazarı esnafları genelde köy kesiminden geliyorlar. Buraya her kesimden alış veriş yapmaya gelen vatandaşlar var. Çünkü bu pazarda her kesimin alabileceği fiyatlar var. Belediyenin pazarlara biraz daha bakmasını istiyoruz. Üstünün kapanmasını istiyoruz. Bazı altyapı sorunlarının giderilmesini istiyoruz.

Sadık Görkem

Cuma Pazarı 12-13 yıl önce kuruldu. Ben 20 yıldır pazar esnafıyım. 20 yıldır bu pazarlarda meyve ve sebze satıyorum. Cuma pazarının şu an önemi daha da arttı. Önceden dere pazarının olduğu yerdeydi. Orası yıkılınca pazar binevlere taşındı ve burada da vatandaşlar pazara pek bir ilgi göstermiyordu. Ama şimdi yıllar geçtikçe vatandaş pazarın yerine alışınca insanlar artık buralardan alış veriş yapmaya başladı ve Cuma pazarı esnaflarınında durumu gittikçe iyi olmaya başladı. Belediyenin pazarlarımıza el atması gerekiyor.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz