Yapılan araştırmalar tüketicilerin yarısının salgından sonra da cadde mağazalarını tercih etmeye devam edeceğini ortaya koyuyor. Özellikle kadınlar AVM içindeki mağazalar yerine cadde üzerindeki mağazalardan yapmayı tercih edeceğini belirtiyor. Araştırma şirketi GfK'nin çevrim içi olarak gerçekleştirdiği çalışmada, Kovid-19 salgını sonrasında Türkiye'de tüketici davranışlarının nasıl değişebileceği araştırıldı. Tüketicilerin bir diğer değişen alışkanlığı da kredi kartı kullanımı konusunda oldu. Pandemi sürecinde var olan ve daha önce online alışverişte hiç kullanılmayan 8 milyon kredi kartı ilk kez e-ticaretle tanıştı. Pandemi kimi markaları küçülmeye zorlarken, değişen alışveriş anlayışını, müşterisinin sosyal ve ekonomik beklentisini iyi analiz eden markalar ise hedef büyütüyor. Markaların yeni atılımları pandemi sürecinde özellikle karamsarlığa kapılan gençler için yeni iş kapısı anlamına geliyor.

“VATANDAŞLAR HEM ZAMANDAN TASARRUF EDİYOR HEM DE RİSKİ AZALTIYOR”
Konuyla ilgili değerlendirme yapan cadde esnaflarından Çalkaya Ticaret Beko Satış Mağazası Sorumlusu Ahmet Çalkaya, “AVM’lerde havalandırma sistemi var ama cadde mağazaları daha ferah ve daha az riskli. İnsanlar cadde mağazalarında daha güvenle alışveriş yapabildiği için özellikle bu süreçte AVM’ler yerine cadde mağazalarını tercih ediyorlar. Bizde bu konuda imkânlarımızı zorlayarak gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. Müşterilerimizde bunları gördüğü için cadde mağazalarını daha çok tercih ediyorlar. Hem daha kısa bir sürede işlerini halledebiliyorlar hem de kapalı alanda durmamış oluyorlar. Vatandaş cadde mağazalarına geldiğinde istediği ürüne daha kısa bir zamanda ulaşabiliyor. Yaz döneminde beyaz eşya sektöründe ciddi bir artış oldu. Genel olarak işlerimiz arttı. Ama tabii virüsün artmasıyla birlikte şu anda canlılık azaldı” dedi.

“CADDE MAĞAZALARINDA DAHA AÇIK VE FERAH BİR ORTAM VAR”
Diğer bir cadde esnafı Ali Murat Danış ise şunları söyledi: “Biz zaten pandemi süreci başladığından beri işyerimizi sürekli olarak dezenfekte ediyoruz. Müşterilerimize daha iyi hizmet vermek adına tüm tedbirleri alıyoruz ve kurallara uyuyoruz. Bu süreçte pandeminin olumsuz etkilerinden oldukça bunalmış olan vatandaşlarımıza çeşitli kampanyalar düzenleyerek onların moral ve motivasyonlarını bir nebzede olsa yükseltmeye çalışıyoruz. AVM’ler kapalı alan olduğu ve virüs açısından riskli olduğu için vatandaşlar AVM’ler yerine bizim gibi cadde esnaflarına yöneldiler. Çünkü bizim gibi cadde mağazalarında risk daha az. Daha açık ve daha ferah bir ortamımız var. Dolayısıyla insanlarda bunu göz ardı ederek buraları tercih ediyorlar. Müşterilerimiz açık alanı tercih ettiği için mağazalarda belli bir yoğunluk oldu ama bu süreçte de işlerimiz yüzde 30 bandında arttı diyebilirim.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz