Onikişubat İlçesi Gayberli Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Odun Ambarı’ndan Hayvan Pazarı istikametine giderken sol tarafta bulanan derenin etrafı çöpler nedeniyle adeta mikrop saçıyor. Utanç verici görüntülerin kaydedildiği dere, bakımının yeterince yapılmamasının yanı sıra çevredeki fabrika ve iş yerlerinden atılan çöplerle insan sağlığı ve çevre açısından tehlike oluşturuyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi AYKOME Şube Müdürlüğü’nün “Hafriyat dökmek yasaktır” tabelasına dahi aldırış etmeyen duyarsız kişiler, dere etrafını adeta kentin çöplüğü haline getirdi.  Tüm canlılar için tehdit unsuru haline gelen dereden su içen hayvanlar, havayı teneffüs eden insanlar ve bu su ile sulanan bitkiler hayati tehlike içerisinde yer alıyor. Çevrede bulanan bazı esnaflar ise duruma tepki göstererek, yetkililerin duyarsızlığından yakındı. Çevresinde yer alan fabrika atıklarının da suya karıştığını iddia eden bölge halkı, yetkililerin yaşanan kirlilik olayına bir an önce müdahale etmesini istedi. Sadece görüntü olarak değil aynı zamanda kokusu ile de insanları rahatsız etmeye başlayan dere etrafı, bir an önce yetkililerin duruma el koymasını bekliyor.  İçinden su akan derenin sağlık açısından tehlike arz ettiği için bir an önce pisliklerden arındırılmasını isteyen mahalle sakinleri, belediye ekiplerinin çöp döken şahıslara ceza yazmadığından da yakınıyor. Dere ve etrafının temizlenmesini isteyen İşadamı Yusuf Damar,  “Burası şehrin içi, burada üretim yapıyoruz, buraya gelen yabancı bakıyor burası pislikmiş diyor. Bu yüzden müşteri kaybettik” dedi.

BURAYA GELEN YABANCI BAKIYOR BURASI PİSLİKMİŞ DİYOR

Dereye çöp döken esnaf komşularıyla sık sık sorunlar yaşadığını belirten Damar, “Gayberli Mahallesi 49 sokak No: 5’te ikamet ediyorum. Benim fabrikam burada, Mensur Tekstil’in sahibiyim. Buraya çevre atıklarını getiriyorlar, bu dereye döküyorlar. Herkesi uyarıyorum, dökmeyin diye. Burada ham madde alıp satıyoruz ihracata yönelik. Ama burada bu pisliklerden muzdaribiz. Satıcı olduğumuz için zaman zaman yabancı ülkeden alıcılar geliyor, bakıyor pislikleri görüyor. Yolun üstünde şehrin içinde pislik olur mu? Bu pislikler yüzünden müşteri kaybettik. Katma değer ödüyoruz memleketimize ama şu halimize bakın. Bu yüzden buraların takip edilmesi sorumluluk arz ediyor. Geçtiğimiz günlerde getirmiş moloz yığınını karşıya döküyor, dökme kardeşim diyorum adam bana sanane diyor. Adamla tartıştık kaçtı gitti, Allah korusun adamda silah olsa, bıçak olsa. Ben şimdi belediyenin bekçiliğini mi yapacağım burada. Bu görev belediyenin işi. Şu pisliğe bakın Allah aşkına şehrin içinde böyle bir pislik var.

ÇİT ÇEKİLMESİ İÇİN BELEDİYEYİ ARADIM, GELİP ÇEKMEDİLER

İki yıl önce Manşet Gazetesi olarak geldiniz buraları çekip haber yaptınız. Sizin haberinizin ardından geldiler çit çektiler, temizlediler dereyi. Çit çektiler sonrasında çiti sel götürdü. DSİ buraya geldi kayaları yerleştirdi. Çit çekilmesi için Belediyeyi aradım, gelip çekmediler. Bu çit çekilse bunlar buraya pisliklerini dökmezler. Bakın yolun üzerine pislik dökmüşler yazık burada hem memleketimiz için, hem de kendimiz için konuşuyoruz, uğraşıyoruz. İki sene sonra yine aynı sorumsuzluk devam ediyor, devam edince de vatandaşlar dinlemiyor ki. Valime sesleniyorum, Belediye Başkanıma sesleniyorum, lütfen Allah rızası için buraya bir çare bulsunlar.

MOLOZ YIĞINI DÖKERKEN KAMERALARIMIZA YAKALANDI!

Derenin çevresinde bulunan atıkları özellikle mermer fabrikalarının mermer parçası atıkları oluşturuyor. Çevrede çok fazla mermer fabrikasının olması ve buralardan suya bırakılan mermer parçalarının insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği biliniyor. Çevrede bulunan vatandaşlar öncelikle buradaki mermer fabrikalarının uyarılmasını, buralara çöp dökenlere ise cezalar verilmesini bekliyor. Ayrıca haberi çektiğimiz esnada içi mermer parçası dolu el arabasını bizleri umursamadan kanala döken duyarsız şahıs kameralarımıza yansıdı. Hiç utanma ve çevreyi kirletmeme duygusuna sahip olmayan bu şahsında en kısa sürede belirlenip, cezalandırılması gerekiyor.

Editör: Mahmut Beyaz