Kahramanmaraş’ın sorunlarını sık sık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme getiren, meclis çalışmalarından bulduğu her fırsatta soluğu Kahramanmaraş’ta alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, gazetemize bir ziyaret gerçekleştirdi. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz ve personelleriyle sohbet eden Aycan, hoş sohbetin ardından Çin’in Wuhan kentinde 2019’un Aralık ayında ortaya çıkan, kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayılan ve Türkiye’ye 11 Mart’ta gelerek neredeyse bütün sektörleri olumsuz yönde etkileyen yeni tip koronavirüs (Covid-19)’la verilen mücadelede gelinen noktayı, virüsün yayılımını en aza indirmek için yeni alınan kararları ve kullanılan ağız maskelerinin kullanıldıktan sonraki süreci gibi birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

SIFIRLAMAMIZ LAZIM BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Tam bir pandemi, 185 ülkede Covid-19 vakaları gördük. Ülkemizde de ciddi bir şekilde etkiledi ama hep birlikte büyük bir mücadele veriyoruz. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının Personeli, Bilim Kurul hep Birlikte çok büyük bir özveriyle çalışıyoruz, çalışılıyor. Çok şükür 11 Mart’ta başlayan vaka görülmesi 11 Nisan’da pik yaptı. Şu an alçalıyor vaka sayısı azalmaya geçti ama biraz azalma yavaş seyrediyor. Beklentimiz daha hızlı bir şekilde vakanın düşmesiydi fakat vakaların düşme hızı biraz yavaşladı. O yüzden de dalgalanmalarla seyrediyor inişi. Tabiki sıfırlamadı, gönül sıfırlamasını istiyor. Sıfırlamadığı sürece bir vaka bile varsa bu herkesin risk altında olduğu anlamına gelir. Tabiki sıfırlamamız lazım başka çaremiz yok. Çünkü bir kişide virüs var ise virüs var ve dolaşıyor anlamına gelir. Sıfır olması lazım birinci dalga daha tam bitmedi, sıfırlamadık.

“CİDDİ BİR BEDEL ÖDEYEBİLİRİZ”

Ağır önlem almazsak dikkat etmezsek tekrar vaka sayılarında yükselme görülebilir ki bu çok acı olur, çok sıkıntılı olur. Çünkü bu kadar emek, bu kadar çekilen eziyet, çile hepsi bir ölçüde boşa gitmiş olur ve daha ciddi bir bedel ödeyebiliriz. Onun için hep birlikte devam etmemiz önlem almaya devam etmemiz ve alınan kararlara kurallara uymak durumundayız. Ve birbirimizi de uyarmamız lazım. Çünkü birimizin buna dikkat etmemesi ve vaka durumuna gelmesi hepimizi riske sokar. Bu bana göre bir kul hakkıdır, bir kişiyi bile bile hasta etmek, bir kişiye zarar vermek anlamına gelir. Onun için Ramazan ayındayız Kadir Gecesindeyiz hepimizin daha fazla duyarlı olmaya ihtiyacı var.

“BENCE ÇOK YERİNDE BİR KARAR”

Çok büyük fedakarlıklarda bulunduk, çok katlandık evet sıkıldı insanlar, işleri aksadı gelirleri bozuldu ama tüm bu sıkıntıları atlatmak için biraz daha sabretmek lazım önümüzde Ramazan Bayramı var. Cumhurbaşkanı ve hükümeti Ramazan Bayramında da dört gün Türkiye genelinde sokağa çıkma kısıtlaması kararı aldı. Bence çok yerinde bir karar. Çünkü bu kadar yaptığımız fedakarlığın. Özverinin boşa gitmemesi lazım o yüzden katlanalım. İnşallah bir daha tekrar bu sıkıntıları yaşamamak için ya da bu sıkıntılardan kurtulmak için buna mecburuz diye düşünüyorum. Bu nedenle de tüm Kahramanmaraşlı hemşerilerime ve Tüm Türkiye’ye şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum.

“BU BAYRAMLAR BİRAZ FARKLI BİR BAYRAM OLACAK”

Bu bayramlar biraz farklı bir bayram olacak, katlanacağız evet bu günleri hep birlikte geçireceğiz ondan sonra tatlı bir anı olarak kalsın bu vesileyle Tüm Kahramanmaraşlıların Bugün Kadir Gecesini ve önümüzde yaşayacağımız Bayramımızı şimdiden tebrik ediyorum, hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah bu sıkıntıları atlatıp daha güzel bayramları birlikte yapacağız diye düşünüyorum. Ayrıca bu gün 19 Mayıs 1919’un yıl dönümü tabi bu önemli bir gün Türkiye’nin Mustafa Kemal’in önderliğinde emperyalist işleme karşı duruşunan reaksiyonunu ona isyanının ve onun sonrasında da yeni kurulacak Cumhuriyetimizin, devletimizin başlangıcı bu da tabiki kutlu olsun. Tüm gençlere de bu bayramı 19 Mayıs’a sahip çıkmaları ve Atatürk’ün yolunda yürümelerini de bekliyorum. Sadece gençlerin değil tüm milletimizin de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’da ayrıca kutlu olsun.

“BU KONUDA DA TÜM KAHRAMANMARAŞ’TA DA TÜM TÜRKİYE’DE DE DUYARLILIK BEKLİYORUZ”

Virüs ciddi bir şekilde dolaşıyor. Burada da bir bazı tedbirler alınıyor. Özellikle maske önemli ve sosyal mesafe önemli. Eldivende kullanılıyor ama ben çok eldiveni önemli görmüyorum. Eldiven yerine daha çok el yıkama alışkanlığımızı geliştirmemiz lazım. Kişisel hijyen çok önemli. En önemlisi elimizi yıkamak. Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor; günde 5-6 defa elimizi yıkarsak virüsün elimizle bulaşma ihtimalini yüzde 50 azaltıyoruz. Burada elimizle bulaşmasının sıkıntısı şu el özellikle göze, burna, ağıza değmemesi lazım yüzeyde kalıyor çünkü. Normal bir masanın üzerindeki Covid-19 virüsünün bir zararı yok, ama ne zamanki onu elimizle eller ve ağızımıza, burnumuza götürürsek o zaman bulaşma olur. Mutlaka elimizi yıkamamız o yüzden önemli ve elimizi de ağızımıza, burnumuza, gözümüze asla değdirmemiz lazım. Bu anlamda maske bunu da önlemiş oluyor bir ölçüde. Birde el teması da önlüyor. Birde direk bulaşmayı da önlüyor. Fakat maske kullanılması zorunlu hale geldi. Bu sevindirici bir şey fakat maske sonuçta kullanıldıktan sonra kirlenen bir materyal, kirlenen bir madde özellikle ıslandığı zaman, nemlendiği zaman mutlaka değiştirmemiz lazım. Mümkün olduğu kadar sık sık maske değiştirmemiz lazım ama çıkarttığımız maskeyi de mutlaka bir poşete koyup kapalı bir hale getirmemiz, oradan virüs yayılmasını önlememiz var. Tabiki ideali özellikle maskelerin ayrı toplanması. Bu konuda da tüm Kahramanmaraş’ta da tüm Türkiye’de de duyarlılık bekliyoruz. Bu maskeler rast gele atılmaması lazım. En iyisi ayrı toplanmak, ayrı toplanamıyorsa bile maskelerin bir poşete konup genel çöplüğün içerisine atılması uygun. Ama mutlaka bir poşetle bağlanarak atılması lazım. Dediğim gibi en ideali aslında ayrı toplanıp ayrı imha edilmesidir.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz