Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınlayarak, tüketicilere bir takım önerilerde bulundu. Dünya Tüketici Hakları Günü’nün tarihçesi hakkında bilgiler veren Uçar, “15 Mart’ın Dünya Tüketici Hakları Günü olarak anılması, 1962 yılında dönemin ABD Başkanı John Fitzgerald Kennedy’nin Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada ilk kez Tüketici Hakları diye bir kavramdan söz etmesi sonrasında oluştu. 1985 yılında Birleşmiş Milletler, bu konuşmanın yapıldığı tarih olan 15 Mart’ı Dünya Tüketici Hakları günü ilan etti. Ve 9 Nisan 1985 tarihinde, Türkiye’nin de taraf olduğu Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi; temel gereksinimlerin giderilmesi hakkı, sağlık ve güvenlik hakkı, bilgi edinme hakkı, temsil edilme, sesini duyurma ve örgütlenme hakkı, eğitim hakkı, seçme hakkı, tazmin edilme hakkı ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ‘Tüketicinin Korunmasına İlişkin Temel Esaslar’ başlığı altında kabul edildi” dedi.

TÜKETİCİLERİN KORUNMASI DEVLET GÜVENCESİ ALTINDA”

Tüketicilerin korunmasının Anayasa’nın 172. maddesiyle devlet güvencesi altına alındığını dile getiren Uçar, “Anayasamızın 172. maddesinde yer alan “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” hükmü ile tüketicinin korunması konusu devlet güvencesi altına alınmıştır. Bu itibarla; Tüketici Hakları Haftasında; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde ve illerde bulunan Ticaret İl Müdürlükleri vasıtasıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ve Sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli çalışarak Tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda seminerler, konferanslar ve etkinlikler düzenlenmektedir. Sadece Tüketici Hakları Haftası’na bağlı kalmamakla beraber tüketicilerin haklarını aramaları için yıl geneli çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Özellikle, tüketicilerin haklarını bilmeleri konusunda ilgili mevzuatta yapılan değişiklikler hakkında afiş ve broşürler basılarak kamusal alanlara dağıtımı yapılmaktadır. Böylece tüketicilerin haklarını bilme konusunda bilinçlendirilmektedir” şeklinde konuştu.

HALKIN HAKKINI ARAMASI NOKTASINDA ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Yıl boyu yaptıkları faaliyetler hakkında da bilgiler veren Uçar, “İlimizde faaliyette bulunan il /ilçe Hakem Heyetlerinin yaptığı çalışmalar ve yıl geneli istatistiki bilgiler basın aracılığıyla dönem dönem halkımıza duyurularak, halkımızı, haklarını aramaları konusunda bilinçlendirme faaliyetlerimiz bulunmaktadır. Yıl geneli okullarda seminerler düzenlenerek gençlerimize Tüketici Hakları konusunda eğitim verilmektedir. Mevzuatta yapılan son değişikliklerin seminer ve konferanslarla tüketicilere duyurusu yapılmaktadır. Türkiye genelinde; 1 Kasım 2017- 1 Şubat 2018 tarihleri arasında ortaokul seviyesi çocuklarımıza yönelik tüketici konulu ödüllü resim yarışması düzenlenmiş olup bu yarışmada İlimizden; Akçakoyunlu Ortaokulu öğrencisi Turan Akbal İl birincisi, Kahramanmaraş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Zeynep Şevval Üdürgücü İl ikincisi, yine Akçakoyunlu Ortaokulu öğrencisi Vuslat Rana Poyraz İl üçüncüsü olmuştur. Bu başarı ilimizin, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin başarısıdır. Dereceye giren öğrencilerimizden birinciye yarım altın değeri 600 (altıyüz) TL, ikinciye çeyrek altın değeri 300 (üçyüz) TL, üçüncüye gram altın değeri 200 (ikiyüz) TL olarak belirlediğimiz ödülümüz, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası sponsorluğunda öğrencilerimize teslim edilecektir. Başta katılım sağlayan bütün sevgili öğrencilerimize ve resim öğretmenlerimiz olmak üzere Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine teşekkürü borç bilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIMIZI BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİ OLARAK YETİŞTİRELİM”

15 Mart Dünya Tüketici Günü vesilesiyle vatandaşlara önerilerde bulunan Uçar, “Son olarak 15 Mart Dünya Tüketici Günü vesilesiyle vatandaşlarımızın unutmamaları gereken bir takım önerilerde bulunmakta fayda vardır, öncelikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçli bir tüketici olarak yetiştirmemiz gerekir. Bu sayede yetişen çocuklar ve gençler haklarını aramada çekimser kalmayacaklardır. İkincisi; alış-veriş yaparken muhakkak fiş veya fatura düzenlenmesi gerektiğini unutmayınız ve ilgili firmadan bu fiş veya fatura istenmelidir. Yine Garanti Belgesi’yle satılan ürünlere ait Garanti Belgelerini onaylatmaları gerekir. Bir diğer husus; Tüketicilerimizin özellikle satış elemanlarının aldatıcı veya yanıltıcı sözlerine itibar etmemeleri gerektiğini yinelemek isteriz. Eğer bir mal satın almışsanız ve sorunlarınız varsa hiç zaman kaybetmeden yasal sürede ilgili hakem heyetine başvurulması gerektiğini unutmayınız. Tüm tüketicilerimizin haklarına sahip çıkması temennisi ile 15 Mart Dünya Tüketici Günü’nü kutlar tüm halkımıza selam, sevgi ve saygılarımızı sunarız” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz